BÝT, ČI NEBÝT FITT: PROČ SI TU OTÁZKU STÁLE POKLÁDÁME?

BÝT, ČI NEBÝT FITT:  PROČ SI TU OTÁZKU STÁLE POKLÁDÁME?

Kdysi dávno, když se golf začal pomalu stávat sportem a přestával být jen zábavou několika málo nadšenců na skotském pobřeží, někdy v té době vznikla i profese výrobců holí. I když bychom asi měli mluvit spíš o prvních pokusech vytvořit cosi, co by se sobě kus od kusu podobalo. Každá hůl byla svébytná, originální a ve většině případů vyrobená pro konkrétního hráče. Jen pár, z těch v dílně navíc ležících kousků, si rozebrali hráči, kteří nechtěli čekat. Tehdy se pravděpodobně zrodil i fitting.


NAPSAL ROBIN DRAHOŇOVSKÝ
ILUSTROVAL MADISON KETCHAM

Od té doby se mnohé změnilo, otočilo. Na míru si nechává hole vyrábět menšina, zatímco většina bere to, co je skladem, hned a zdánlivě levněji. O fittingu se mluví dlouho, přesto je stále spousta hráčů, kteří mají o úpravě holí na míru mylné informace nebo ani netuší, že něco takového pro obyčejné smrtelníky existuje. Sáhnou po standardní nabídce a hole si vyberou podle zkreslené představy o vlastní výkonnosti. V mnoha případech se pak potvrdí staré marketingové pravidlo, že spíš než kvalitní obsah prodává pěkný obal. A slova našich babiček „laciné – dvakrát placené“ přijdou na řadu poté, co si půjdete pro nové, lépe padnoucí hole.

Mnoho golfistů se navíc domnívá, že fitting je něco drahého nebo že pro ně úprava holí nemá význam. Asi bychom na toto téma mohli vést dlouhou debatu. Zkušení vědí a pro ty méně zkušené nebo nové hráče máme jednoduchou radu. Než si nové hole odnesete domů, nechte si poradit a změřit velikost dlaně a postavy. V dnešní široké nabídce není obvykle problém objednat set přímo pro vás, se správnou tloušťkou gripu, délkou shaftů a správným lie. Většinu menších úprav či výměnu gripu zvládnou prodejci přímo v prodejně a na počkání. Budete mít alespoň něco, co se vám bude dobře držet, a nebudete se muset u každé rány krčit.

Fitting sám o sobě je drahý pouze na čas. Jeho cenu vám obvykle odečtou od nákupu nového setu a seriózní výrobce vám ho účtovat nebude. Ti, kdo si nechávají vyrobit hole na míru, dobře vědí, proč právě ten čas je nejlepší investicí. „Když už se hráči pro fitting rozhodnou, je možné je rozdělit do tří skupin,“ říká jeden z nejlepších českých specialistů pro stavbu holí na míru Štěpán Hudec ze společnosti GolfGear. „V první skupině jsou hráči, které marketing, barva nebo značka nezajímají. Jde jim o maximální účinnost a nejefektivnější produkt, který by přesně seděl jejich hře. Vědí přesně, co od holí očekávají. Druhá skupina má svou oblíbenou značku, ale není pro ně zásadní. Pokud výsledky testování ukážou něco jiného, mají dilema vyřešené – sáhnou po tom pro ně nejlepším. Třetí skupinu tvoří hráči, kteří jsou ztotožněni se značkou nebo marketingem a ty jsou pro ně přednější než samotný efekt. Noví golfisté se v poslední době nejvíce ptají po značce nebo typu hole, s nimiž hraje jejich oblíbený hráč na tour.“

Ale to se bavíme o těch, kdo se fittingu nebojí. Ono nechat se svléknout donaha a vidět, jak špatně na tom jsme, jak „daleko“ reálně naše rány dopadají nebo jaký mají rozptyl, se nikomu nechce. Pravdu každý zná, jen si ji nechce přiznat. Na druhou stranu i když máme své ambice, golf je stále jen zábavou a hole naplňují naši představu o hračkách. Chceme si těmi novými jednou za čas udělat radost. Ať už podle ega, nebo finančních možností. A marnotratnosti. Sám si dobře vzpomínám, že v nákupu prvního setu hrál největší roli design. Černočervené gripy, černé shafty, na konci s plamínky a názvem Diablo. Víc než golfista ve mně tehdy ještě přežíval motorkář.

Vždy bude platit, že golf je v mnoha případech módní záležitostí. „To platí jak u žen, tak u mužů, ale zatímco ženy si potrpí více na designové detaily, barvu nebo jak jim vše dohromady ladí, muži chtějí tuning. V těchto detailech pak dokážou být velmi nároční, až urputní,“ říká Hudec.

Mimochodem všimli jste si, že v žádném obchodě není u holí sekce pánských a dámských holí? Dělení je pouze podle značky. „Pro většinu holí platí, že hlava hole je vždy stejná, v obou variantách. U setů nebo fittingu pak hraje roli délka shaftu, jeho váha a pružnost, obvod gripu a celková švihová hmotnost. Ženy mají obecně pomalejší švih, ale u začínajících nebo starších golfistů se nastavení moc od těch dámských neliší. U standardních začátečnických setů je pak pro zjednodušení nákupu jediný rozdíl v designu,“ vysvětluje Hudec.

Když se podíváte na letošní nabídku nových holí, může vám z toho jít až hlava kolem. Nejde jen o futuristické tvary, revoluční karbonové líce nebo gramy wolframu posouvané ze strany na stranu, jde také o to, pochopit, co k čemu slouží nebo lépe řečeno co by mohlo nejlépe sloužit vám. Z vlastní zkušenosti vím, jak jsem se kolikrát mýlil a jak design a marketing vyhrály ten vnitřní souboj s rozumem. První hole, které jsem si nakonec nechal vyrobit na míru, vůbec neodpovídaly mým představám, ale na hřišti fungovaly skvěle.

Dobrou i špatnou zprávou současně je, že tak, jak naše golfová populace stárne, je zkušenější a přibývá méně nových hráčů, preference se mění. Už takovou roli nehraje ego nebo pocit, že nejlepší golf se hraje s nejlepšími a nejdražšími holemi. „Tak před deseti lety tyhle mýty u nás definitivně padly, nebo se alespoň upozadily, a hráči dávají přednost užitečnosti. Už netrvají na kovaných žiletkách a jsou ochotni vzít do ruky hůl, která jim i něco odpustí. Pomůže jim a tolik je neunaví. Už ani nelpí na jedné značce a vybírají si podle toho, co jim nejvíce vyhovuje. V bagu pak u nich najdete mix všemožných značek, a to je v pořádku,“ potvrzuje Hudec.

Je to opravdu zajímavé, jak se v průběhu času mění i naše preference. Na začátku to bývá hon za vzdáleností, který vystřídá míra odpouštění a končíme u studia použitých technologií, u snahy je pochopit tak, jak získáváme zkušenosti a pomalu chápeme hru samotnou. „Je to tak: U mladých hráčů jde o vzdálenost, chtějí se těm lepším rychle vyrovnat. Pokročilí, kteří už svou hru znají, mají největší zájem o možnosti, jak potlačit slabé stránky a posílit ty silné. Ty nejzkušenější zajímají technologické novinky a každý sebemenší detail, který je může posunout o kousek dál. Chtějí si s holemi víc hrát,“ potvrzuje Hudec.

Podobným vývojem projde i běžný golfista v otázce fittingu. V první fázi mu přijde nepodstatný. Jeho jediným cílem je na hřišti přežít a vystačí si se základním setem. Pak přijde na řadu vzdálenost, za jakoukoli cenu. „Mají zájem o lepší hole, ale stále bez úpravy na míru a bez toho, že by řešili kvalitu švihu nebo konzistenci. Až ve třetí fázi se golfista zabývá otázkou zbytečně poztrácených ran a tím, jak by mu mohly hole u nepovedených ran pomoci. Nejlepší hráči si pak hrají s detaily a jednotkami metrů. Už jim nejde o vzdálenost, ale o přesnost a konzistenci,“ říká Hudec.

A když už jde o tu vzdálenost, po které my smrtelníci tolik toužíme, provedli jsme test. Nechali jsme odpalovat robota holemi vyrobenými na míru pro hráče s handicapem 18 a standardním setem. Rozdíl se projevil jak ve vzdálenosti, tak v naměřených hodnotách švihové rychlosti a trajektorii letu. Nestálo by za to si s výběrem přece jen trochu pohrát, dát mu čas, ať už hrajete jakkoli? Mít sadu holí poskládanou a vyrobenou pro sebe tak, aby lépe odpovídala vaší výkonnosti?

 

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 10. ÚNORA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.