Kousková se připravuje na vrchol kariéry a pomáhá Ukrajině

Kousková se připravuje na vrchol kariéry a pomáhá Ukrajině

Golfistka Sára Kousková zažívá svůj nejlepší vstup do nové sezóny.  Na turnajích se jí daří, boří svá, resp. česká maxima na zámořských i světových žebříčcích. Aktuálně se probojovala na čtvrté místo v žebříčku NCAA, který poměřuje všechny golfistky působící na univerzitách v USA. V tom světovém jí patří 26. pozice, nejlepší v její kariéře i české historii. A to i přesto, že vzhledem k administrativním problémům Ladies European Tour, jí nebyl do  světového rankingu započítán výsledek z prosincové kvalifikační školy, který by ji vystřelil mezi 10 nejlepších amatérek světa.


V rámci přípravy na slavný Augusta National Women‘s Amateur, který se v golfovém svatostánku letos hraje od 30.3. do 2.4., si dokonce už i na konci února v Augustě zatrénovala. Musel to pro ni být nepochybně zážitek, který se v životě mnohokrát nenaskytne. Ostatně počet Čechů, kteří si na slavném hřišti zahráli, by se dal spočítat na prstech jedné ruky. V turnaji tam pak nenastoupil ještě žádný. To se změní na přelomu března a dubna. Její pocity? Nepopsatelné, i když... "Po sportovní i studijní stránce vše klape tak, jak má. Možná ještě lépe, než jsem si před sezónou přála. Zážitek z návštěvy Augusty vydá na samostatné povídání, přistihla jsem se tam častokrát v němém úžasu. Ale kdo by se mohl naplno radovat, když se na Ukrajině děje to, co jsem si ani v nejhorších snech nedokázala představit," vysvětluje aktuální rozpoložení nejlepší česká amatérská hráčka, která svou přípravu v první části sezóny směřuje k turnaji ve slavné Augustě.

 

"Ač by se mohlo zdát, že jsme tady v USA daleko od dění, které se odehrává kousek od českých hranic, není tomu tak. Situaci vnímáme velmi intenzivně i vzhledem k osobnímu přesahu, který tady je. Jak díky tomu, čím si naše země prošla v historii, tak také s ohledem na mé spolužáky z jiných sportů pocházející z Ukrajiny, kteří tam mají své rodiny. Musím říct, že jsou pro mě svým chováním obrovskou inspirací," svěřuje se Kousková s tím, jak vnímají válečný stav ve východní Evropě v USA.


Zdroj: Team KOUMEJ

"Člověk si uvědomuje, že jsou důležitější věci než sport. Ale i díky němu můžeme na některé věci upozornit a vyjádřit veřejně svůj názor. A také pomoci. Požádali jsme proto vedení Augusta National Golf Clubu, zda můžeme využít dvě z našich vstupenek na turnaj, které jsme obdrželi pro rodinu a partnery, na dobročinnou aukci, jejíž výtěžek by šel na přímou humanitární pomoc Ukrajině," popisuje Kousková iniciativu, kterou se se svým týmem snažila domluvit s nejslavnějším golfovým klubem světa. "Bohužel jsme po téměř týdenním jednání od vedení klubu dostali zamítavé stanovisko. Jak je tomu zvykem, v Augustě je spousta pravidel a jedním z nich je to, že volné vstupenky nesmí být dále distribuovány. Ani pro dobročinné účely."

"Trochu nás to mrzelo, nicméně jejich rozhodnutí plně respektujeme. Spojení s Augustou se nám ale opouštět nechtělo. Rozhodli jsme se tedy dát do dražby upomínkové předměty zakoupené při mé únorové návštěvě, kterými jsem původně chtěla udělat radost svým přátelům. Určitě pochopí důvody, které nás k tomu vedou a věřím, že i oni sami budou mít zájem přispět dobré věci svým dílem," říká dvaadvacetiletá golfistka s tím, že zmiňovaný merchandise z Augusty je unikátní především tím, že se nedá zakoupit nikde jinde, než ve slavném golfovém areálu, kam je prakticky nemožné se jako běžný smrtelník dostat. Tedy pokud nemáte za přítele jednoho ze 300 místních členů nebo na vás nesedne štěstěna při losování vstupenek na ANWA, případně Masters.

"Umístili jsme na dražební portál Aukro celkem šest produktů, mj. vlajku, kšiltovku nebo headcover, ke kterým přidám osobní poděkování a malý dárek. Věříme, že se podaří u každého předmětu vybrat co největší částku, která poté bude směřovat přímo k postiženým rodinám našich ukrajinských sportovců na University of Texas a na pomoc dětem skrz dětský fond Unicef," představuje Kousková plán využití vybraných finančních prostředků.

Zdroj: Team KOUMEJ

"Zároveň jsem si měla možnost opět uvědomit, jak moc jsem hrdá na to, odkud pocházím. Myslím, že málokterý národ může v tuhle chvíli s Ukrajinci soucítit tak, jako my. A je ohromně inspirativní, jak k pomoci přistupuje téměř celá naše země," svěřuje se Kousková. "I tohle vše bych ráda promítla do mé účasti v Augustě, kde bych chtěla českou vlajku dostat ve výsledkové listině co nejvýš. A přispět alespoň touto malou měrou k tomu, že budeme mít možnost myslet chvíli na pozitivnější věci než ty, které se nás teď osobně tak moc dotýkají," dodává studentka university v Austinu k turnaji v Augustě, kde česká vlajka zavlaje poprvé v golfové historii. Ženský Augusta National Women's Amateur startuje za dva týdny a vyvrcholí jen čtyři dny před začátkem slavného Masters.

Odkaz na aukci: zde

Odkaz na příspěvek na sociálních sítích: zde