Kousková neprošla do finálového kola, Augustu bere jako velkou školu

Kousková neprošla do finálového kola, Augustu bere jako velkou školu

Česká golfistka Sára Kousková neprošla cutem do finálového kola nejprestižnějšího amatérského turnaje světa Augusta National Women's Amateur. V turnaji triumfovala s výsledkem -1 šestnáctiletá americká hráčka Anna Davis.


Turnaj, který o víkendu vyvrcholil v místě, kde již v pondělí startuje slavné Masters, se stal pohřebištěm pro většinu favoritek vč. české naděje. Do finálových kol neprošly také např. evropské hvězdy Louise Duncan, Carolina Lopez-Chacarra, či domácí vycházející star Rachel Heck.

"Turnaj pro mne byl obrovskou školou. Na jednu stranu jsem si ho ohromně užila, protože se jednalo o akci, která nemá ve světě obdobu. Na tu druhou mi je moc líto, že jsem neměla možnost tady předvést takový golf, na který jsem zvyklá a mohla bych být na něj pyšná," svěřila se Kousková krátce po finálovém kole.

"Bylo skvělé si poměřit síly jak s hráčkami, se kterými se potkávám na univerzitních turnajích, tak i s těmi, které znám z kontinentálních mistrovství. Je to bezesporu akce, o které sní každá amatérská hráčka. Už jen účast tady byla něco naprosto unikátního. Ale samozřejmě když už se na ní dostanete, přejete si uspět."

Kousková se potýkala od minulého týdne s blokací v zádech, která jí největší problém dělala především při ranách z odpaliště. "Rozhodně se nechci na nic vymlouvat, ale člověk musí uzpůsobit svou hru tomu, co mu je ho tělo v danou chvíli dovolí. Snažila jsem se bojovat do posledních sil a o každou ránu, což se mi nakonec podařilo. Na náročném hřišti bylo zapotřebí mít dlouhé drivy, což se mi bohužel moc nedařilo. Do greenu jsem pak musela často hrát delší hole, což v kombinaci s jejich tvrdostí nepřineslo kýžené šance na birdie," popisuje zřejmě hlavní důvod neúspěchu dvaadvacetiletá česká hráčka.

"Samozřejmě mě mrzí, že jsem si neměla možnost zahrát před vyprodanou Augustou, ale tak to prostě někdy v životě chodí. Beru si z toho velké ponaučení o tom, jak uzpůsobit svůj čas a přípravu před turnajem a koordinovat lépe stresově náročnější období . Mým cílem je teď doléčit pochroumaná záda a připravit se na závěr amatérské sezóny v USA," vysvětluje Kousková, kterou čekají v následujích týdnech také studijní povinnosti. "V květnu mne čeká graduace, kterou budu mít spojenou s výstavou mých děl v univerzitním kampusu. Na to se už ohromně těším," dodává studentka Studio Art na University of Texas, která si měla možnost o víkendu v Augustě i načrtnout pár skic.

"Se svými blízkými jsem si užila celý čas v Augustě, včetně cvičného kola. Hřiště je na Masters skvěle připravené. Stejně tak i cvičné plochy. Zážitkem byla návštěva legendární klubovny i ostatních míst, kam se dostanou pouze členové, hráči a jejich doprovod. Během finálového kola jsem si jak klubovnu, tak pár jamek načrtla. Uvidíme, co z toho nakonec vznikne, ale i tohle pro mne byl zážitek," dodala Kousková s tím, že se možná nebude jednat o její poslední návštěvu tohoto legendárního areálu.

"Neúčast ve finálovém kole a i to, co k ní vedlo, mě trošku hlodají v hlavě. Je to taková neukončená mise," usmívá se Kousková a naráží na rozhodnutí se profesionalizovat po konci její amatérské mise v USA. "Spíš je to teď u mne ale o emocích. Samozřejmě dál se držím plánu, že se po návratu do ČR v květnu plánuji stát profesionálkou a zabojovat o účast na Olympijských hrách v Paříži, ale ... Nikdy neříkej nikdy," dodala již v dobrém rozmaru Kousková, na kterou Augusta udělala ohromný dojem. "Přála bych každému sportovnímu fanouškovi, který byť jen někdy slyšel o golfu, aby měl možnost se sem podívat. Je to opravdu unikátní místo!"

Vítězkou turnaje se stala šestnáctiletá Američanka Anna Davis, které na Twitteru stačil poblahopřát i Tiger Woods. Ten se v Augustě již od poloviny týdne připravuje a spekuluje se o jeho startu na Masters. Stejně tak to mají i ostatní, již potvrzení účastníci nejprestižnějšího turnaje světa. "Měli jsme se tu možnost potkat s několika hráči na drivingu, prohodit s nimi pár slov a nasdílet své dojmy ze hřiště. Příjemně jsem si popovídala s Tommy Fleetwoodem, ten rozdával úsměvy na všechny strany. Samozřejmě tématem číslo jedna je tady to, zda nastoupí Tiger. Co jsme se měli možnost bavit s místními, tak ti věří, že nastoupí," dává naději všem golfovým fanouškům Kousková, která dnes odlétá zpět do Austinu, kde ji čeká závěr její americké univerzitní kariéry.