Golfistka Kousková si připsala cenné univerzitní vítězství v USA

Golfistka Kousková si připsala cenné univerzitní vítězství v USA

Česká golfistka Sára Kousková dosáhla v zámořské NCAA na prsten pro vítěze konference BIG 12. Jako kapitánka dotáhla svůj tým University of Texas k triumfu, ke kterému na hřišti Houston Oaks přidala individuální šesté místo, kdy za vítězkou Liannou Bailey zaostala o pouhé tři rány.


Kousková přidala do své sbírky druhý konferenční triumf v silné BIG 12. Mezi největšími soupeřkami univerzit z Baylor, Oklahoma State a Texasu se rozhodovalo až na posledních jamkách. Tam nejlepší česká amatérka zapsala v extrémně těžkých podmínkách dva pary a prakticky rozhodla o tom, že vítězný pohár poputuje na University of Texas. Finální rozdíl po třech vyrovnaných kolech mezi všemi univerzitami byl totiž pouhé tři rány.

"Jsem ohromně šťastná a vysílená. Na tenhle turnaj jsme se připravovaly celou sezónu a všechny jsme se rozhodly obětovat individuální výsledky celému týmu," líčila Kousková své bezprostřední pocity. Na turnaji, který se hrál v texaském Hockley, předvedla tři vyrovnaná kola za 71, 74 a 73 ran. "Někdo si může myslet, že golf je individuální sport, ale speciálně zde na univerzitě je to hodně o týmu. Samozřejmě jsem ráda za své umístění v nejlepší šestce, ale to jde teď úplně stranou," popsala krátce po turnaji nejzkušenější hráčka UT, která je v této sezóně lídrem jednoho z nejlepších univerzitních výběrů v USA. 

Kousková se letos stala první Češkou, která si měla možnost zahrát na nejprestižnějším amatérském turnaji světa Augusta National Women's Amateur. Tam neměla díky zranění zad z tréninku možnost podat stoprocentní výkon a poprvé v sezóně neprošla cutem. "Samozřejmě mě to v Augustě ohromně mrzelo, nicméně to je prostě sport. Někdy vám přinese veselejší momenty, jindy smutnější. U mě se to bohužel sešlo před jedním z nejdůležitějších turnajů. Samozřejmě jsem si i díky tomu měla možnost uvědomit, jak důležitým elementem zdraví je," vrací se ke svému vystoupení v Augustě Kousková. "Po turnaji jsem měla několik dní klid, poté následovala rehabilitace. Celému medical týmu, který se o mě v Austinu staral, patří velké poděkování. I díky nim jsem měla možnost se relativně rychle vrátit k plnému tréninku a přispět k tomuto cennému vítězství."

Kouskovou čeká na univerzitě poslední měsíc, poté se přesouvá do ČR, kde již bude působit jako profesionálka. "Těším se na své poslední dva turnaje, i když je ve mně trocha nostalgie. Celé studium uteklo nakonec hrozně rychle," sdílí své pocity dvaadvacetiletá golfistka, kterou čekají v květnu nejdříve tzv. Regionals (regionální finále) a na konci května pak NCAA Nationals (celonárodní univerzitní finále).

"Důležité pro mě teď je, že se cítím zdravotně stoprocentně. Od toho se odvíjí jak příprava, tak i cíle. Ráda bych samozřejmě předvedla kvalitní individuální výkony, kterými bych chtěla pomoci ke společnému úspěchu. Po dnešním vítězství je vidět, že můžeme s naším mladým týmem plnohodnotně soupeřit s těmi nejlepšími," dodala ke svým posledním čtyřem amatérským týdnům česká jednička. "Tahle výhra je pro mě speciální i v jiném ohledu. Ukázalo se, že cesta, kterou jsme na začátku roku s mým týmem zvolili, byla správná. Tohle za to opravdu stojí," vrací se Kousková k těžkému rozhodování na začátku roku, kdy po 6.místě na kvalifikační škole Ladies European Tour měla možnost ukončit předčasně studium a hrát nejvýznamnější evropskou profesionální sérii. Rozhodla se však dodržet své slovo, které dala univerzitnímu managementu, a nyní dokončuje své řádné studium v Austinu.

Po návratu do České republiky ji čeká v červnu start na turnajích Ladies European Tour a LETAS. Tím premiérovým bude Amundi Czech Ladies Challenge v Praze na Zbraslavi, jehož je Kousková hlavní tváří.