Golf a Ukrajina

Golf a Ukrajina

V golfu je přítomen svobodný duch západního světa, gorodky se u nás nikdy neuchytily.


Andrej Halada

Jak psát o golfu, když se v Evropě válčí? A vůbec: jak hrát golf, jak chodit po těch krásně střižených trávnících, dokládajících mírovou existenci i solidní životní úroveň naší země, když na Ukrajině vidíme mrtvé děti, lidskou bolest a rozstřílená města?      

Snažím se tenhle rozpor v sobě nějak zpracovávat. Někdy to jde, někdy méně. Někdy, když beru hole do rukou, si uvědomím, že takhle bych mohl brát do ruky samopal, sedět v krytu a čekat, až budu střílet (na vojně jsem byl – povolávací rozkaz bych asi dostal). Jindy si říkám, že abychom my na Západě mohli Ukrajincům pomáhat, aby jim naše bohatá společnost mohla posílat pomoc, musíme žít „normálně“. Tedy normálně chodit do práce, normálně vydělávat, normálně platit daně, za něž pak může náš stát posílat Ukrajincům zbraně. I normálně odpočívat. Tedy chodit relaxovat třeba na golf. A netřeba si to z hlediska všelidského vyčítat.      

Jak zasáhne tento konflikt do života českého golfu? Pokud nedojde k eskalaci v podobě rozšíření bojů do dalších evropských zemí, pokud nenastane třetí světová válka či přímo jaderné inferno, pak nás to ovlivní především ekonomicky. Zvýší se životní náklady, nastane ještě větší inflace. Mnozí lidé se začnou pořádně dívat do peněženek a golf může být pro část hráčů postradatelnou zábavou. Na straně druhé: Golfisté nejsou chudí lidé. Mají finanční rezervy, a i kdyby životní úroveň v Česku dlouhodoběji klesla, jich se to dotknout nemusí. Golfu se také lze u nás už delší čas věnovat za vcelku nevelkých nákladů. Roční hrací poplatek na menších hřištích, pro hráče třeba v blízké dojezdové vzdálenosti, bývá relativně nízký. Existují balíčky, výhodné časy, kluby s nabídkou paušálů atd.       

Ukrajinská válka nám připomíná i obecné skutečnosti. Například to, že golf je květinou citlivou a obecně se jí daří jen v dobrých hospodářských a společenských podmínkách. Pokud by se česká ekonomika výrazněji zhoupla směrem dolů, je pravděpodobné, že některá česká hřiště by to nemusela ustát a zanikla by. Válka ale hlavně ukazuje na skutečné hodnoty, i ty pofidérní. Najednou vidíme, jakou cenu má lidský život, prostá možnost bydlet, mít teplou vodu a elektřinu, každodenní jídlo a pití, plnou zdravotní péči. Povznést se nad to, že nehraju dané kolo podle svých představ nebo že nemám nové hole, ale pořád ty staré, je nyní opravdu snadné. Taky bych mohl být s rodinou kdesi 1000 kilometrů od domova, jenom s dvěma kufry, bydlet v půjčeném bytě nebo spát ve školní tělocvičně na matraci.        

Buďme vděčni dějinnému osudu, roku 1989 a útěku ze spárů Východu. Díky tomu můžeme golf hrát naplno. Naši ukrajinští kolegové/hráči ho nyní hrát nemohou. Na nedávné konferenci ČGF běžel záznam rozhovoru s generálním sekretářem ukrajinského golfového svazu. Dotyčného v jednom momentě přemohly emoce a se slzami v očích říkal, že věří v ukrajinské vítězství a také v to, že na Ukrajině zase budou moci hrát. Podle statistik EGA měli v roce 2021 šest hřišť, z toho čtyři osmnáctky a dvě devítky (v roce 2019 tři devítky). Registrovaných hráčů bylo přes 1800. Jistě, hrály tu ekonomické a společenské špičky, především bohatí jedinci. Ale i ti mají své rodiny, děti, blízké. A dnes trpí všichni.        

My sami máme nyní šanci své vnímání změnit. Pokud se náklady na golf i udržování hřišť výrazně zvýší, akceptujme, že hřiště nebudou tak pečlivě udržovaná, jako tomu bylo doposud. Spokojme se s méně často stříhanými greeny, s vyšší trávou v okolí, se službami zcela základními. V rámci osobních úspor bychom si například mohli říct, že nebudeme jezdit na golf co jeden hráč jedno auto, ale více lidí v jednom. Obecně bychom si mohli zvyknout na jistou střídmost.        

Nadcházející doba bude méně jistá, s větší mírou úzkosti a strachu, ale nepochybně to lze zvládnout. Díky boji Ukrajinců za vlastní zemi si uvědomujeme, čeho si máme vážit. Českou společnost aktivizuje i spojuje vědomí, o co všechno bychom mohli s růstem bezohledné ruské agrese přijít. V prvé řadě o svobodu. Ale třeba i o hraní golfu. Éru východních gorodek místo západního golfu jsme už zažili. A nikdo z nás se do ní určitě nechce vracet.

 

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 21. DUBNA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.