V Prague City Golf se tento týden uskuteční Amundi Czech Ladies Challenge, hlavní hvězdou navrátivší Kousková

V Prague City Golf se tento týden uskuteční Amundi Czech Ladies Challenge, hlavní hvězdou navrátivší Kousková

V úterý 31.5. proběhla v sídle Amundi ČR v Praze tisková konference k ženskému profesionálnímu turnaji Amundi Czech Ladies Challenge, který bude probíhat do 3. do 5. června v Prague City Golf na Zbraslavi.


Turnajové přihlášky slibují na Zbraslavi nejsilnější konkurenci za poslední roky. Startovní pole čítá více než 120 hráček z celkem 25 zemí. Ve hře bude také celkem 35 českých hráček. "Po dvou covidových letech se nám konečně podařilo naplnit turnaj dle našeho přání. Startovní pole bude zřejmě nejsilnější v historii, což nás samozřejmě těší," svěřil se Petr Žák, jednatel pořádající agentury GM Pro. "Tento turnaj je pro nás, společně s Českou golfovou federací, důležitou součástí roku a mohl se uskutečnit jen díky spolupráci s našimi dlouholetými partnery, vč. toho titulárního - společnosti Amundi. Spolupracujeme na turnaji již čtvrtým rokem, což hovoří samo za sebe."

"S Petrem musím souhlasit, naše spolupráce je dlouhodobá a dává nám smysl. Snažíme se v ČR naplňovat naše cíle a angažovanost v ženském golfu je jedním z nich. Rok od roku roste jak kvalita hry, tak i výkony samotných českých hráček, což jsme šťastní," popisuje některé z důvodů spolupráce Franck du Plessix, předseda představenstva Amundi ČR, kterého doplňuje Roman Pospíšil. "Díky našim možnostem se snažíme dát šanci nejlepším domácím hráčkám hrát na zahraničních turnajích, na kterých jsme také partnerem. Sára Kousková se tak bude mít možnost letos podívat například na Amundi German Masters," dodává místropředseda představenstva Amundi ČR.

Za Českou golfovou federaci, spolupořadatele turnaje, byl přítomen na tiskové konferenci její generální sekretář Aleš Libecajt. "Samozřejmě slova o tom, že se český ženský golf posouvá k evropské špičce, se poslouchají hezky. Není to ale bez práce, nicméně přesně tento turnaj nám ukazuje, že jdeme správným směrem. Na jedné straně je zde místo pro ty nejlepší české hráčky ukázat, jak jsou na tom v porovnání s širší evropskou špičkou. Na té druhé pak mladým amatérkám nabízí mnohdy první šanci zahrát si na turnaji takového formátu a v hracích podmínkách, které jsou nastaveny na standardy LPGA."

Svého kolegu z ČGF doplňuje její technický ředitel Luboš Klikar. "Propojení LET a LPGA přineslo také zvýšené podmínky na kvalitu a délku hřiště. To zbraslavské hráčky potrápí nejen svou délkou, která je lehce pod 5.900 metrů (tzn. průměrově bílá mužská odpaliště), ale také členitými greeny. Bude to pro všech více než 120 hráček opravdu kvalitní test. Těžký, ale férový."

"Za Prague City Golf resort musím velmi rád konstatovat, že hřiště bude špičkově připravené. Matthew Salmon, náš zbraslavský hlavní greenkeeper, opět odvedl se svým týmem skvělou práci a za to mu patří velký dík. Věřím, že hráčky stav hracích ploch ocení. Greeny budou nastavené na rychlost lehce nad deset stop, roughy budou hezky šťavnaté, proto mi nezbývá než souhlasit s p. Klikarem, hřiště bude opravdovou výzvou," usmívá se Jan Štaidl, Head of Golf oblíbeného pražského resortu, kde je domácí hráčkou Sára Kousková, loňská vítězka Amundi Czech Ladies Challenge.

Tu po čtyřletém studiu a úspěšné promoci před několika dny v USA čekal strategický přesun do ČR. "Bylo to hektické, ale prostě to nešlo jinak skloubit. Nejprve promoce, následně vyvrcholení zámořské univerzitní ligy NCAA Nationals a poté balení a přesun domů," popisuje poslední dny Kousková, pro kterou bude v následujících měsících domovem Praha. "Rozhodla jsem se jít evropskou cestou. Ráda bych uspěla na turnajích LETAS a LET a poté zamířila na zámořskou LPGA. Vše má ale svůj čas, proto chci jít krok za krokem. Postupným cílem je samozřejmě také účast na OH v Paříži," vysvětluje Kousková své myšlenkové pochody při volbě scénáře po dokončení Univerzity v Texasu. 

Do pražského turnaje nastoupí Kousková nově už jako profesionálka. "Určitě je to splnění mého dětského snu. Každopádně když to nyní nastalo, tak až takovou změnu necítím. Stále budu chtít hrát tu skvělou hru a vítězit. Na tom změna statusu nic nemění," dodává dvaadvacetiletá golfistka s úsměvem na tváři. "Samozřejmě se pro mě mění to, že nyní mohu v turnajích obdržet prizemoney a začít spolupracovat s partnery. Jim všem, vč. České golfové federace, jsem již nyní vděčná za to, jak mi ulehčují přestup do světa velkého golfu. Zároveň jim i sportovním fanoušků chci slíbit, že udělám vše pro to, aby měli co nejvíce důvodů k radosti z mých výsledků," svěřila se Kousková a závěrem pozvala všechny fanoušky na Zbraslav, kde je od pátku do neděle vstup zdarma. "Budeme moc rádi, když si najde na Zbraslav cestu co nejvíc sportovních nadšenců. Budou mít možnost se k nám dostat do bezprostřední blízkosti a třeba se nám povede je inspirovat zkusit si golf na vlastní kůži."