Skvělé výsledky domácích hráček před Tipsport Czech Ladies Open

Klára Spilková
Skvělé výsledky domácích hráček před Tipsport Czech Ladies Open

S velkými nadějemi mohou vyhlížet české golfistky i diváci nadcházející Tipsport Czech Ladies Open. Čtvrtý ročník turnaje Ladies European Tour začíná už v pátek 24. června v Royal Beroun Golf Clubu a tento vrchol dámské turnajové sezony, vysílaný po všechna tři kola v přímých přenosech O2 TV Sport, se díky aktuální formě domácích hráček může stát nezapomenutelným.


Ve startovním poli se nachází rekordní počet šestnácti Češek, devět profesionálek a sedm amatérek. Řada z nich bude nastupovat s výbornými výsledky z předchozího týdne, kdy hrály na významných světových turnajích.

Tereza Melecká znovu vylepšila své maximum právě na Ladies European Tour, když obsadila 16. místo na jednom z největších turnajů sezony, Aramco Team Series v Londýně. Jednak se jí to podařilo v konkurenci nejlepších profesionálek, v mnoha případech také členek americké LPGA, kam patří rovněž vítězka turnaje, Angličanka Bronte Law. Svého třetího umístění v Top 20 a pátého v Top 30 za necelý půlrok první profesionální sezony přitom Tereza dosáhla v nejtěžších podmínkách. S turnajem totiž nepočítala, dostala se do něj až necelých 24 hodin před zahájením a na místo přiletěla teprve tři hodiny před startem, tedy bez jakékoli znalosti hřiště, tím méně absolvování cvičných jamek. Navíc noc předtím strávila na letišti, protože původní spoj byl zrušen.

„Nastoupila jsem s velkou motivací. První kolo za +2 bylo na to všechno, co jsem musela absolvovat, docela dobré, a to druhé za -3 mi zajistilo cut. Nasbírala jsem nové zkušenosti a sebevědomí, což mi, jak pevně doufám, pomůže právě v Berouně,“ řekla Tereza Melecká.

Z Michiganu si na cestu domů přibalila svůj nejlepší výsledek sezony Klára Spilková. Vítězka turnaje LET z Maroka 2017 se dělila o 4. místo na Epson Tour, s pěti ranami pod par po třech kolech. „Budu na to ráda vzpomínat,“ uvedla nejvýše postavená česká hráčka ve světovém žebříčku před svým prvním startem na Ladies European Tour po dvou letech.

Cutem na Aramco Team Series prošla také Kristýna Napoleaová. Finálové kolo na LET hrála poprvé po zranění, které jí zastavilo velmi nadějně rozehranou první kompletní evropskou sezonu, s druhým místem na Aramco Saudi Ladies International a devátým na Joburg Ladies Open. V Londýně se navíc poprvé jako česká hráčka stala kapitánkou týmu, který skončil na děleném osmém místě.

Na druhé evropské sérii LETAS v Dánsku postoupily cutem jak Kateřina Vlašínová, tak Sára Kousková. Vynikající výkony bez výkyvů stále předvádí pozvaná 16letá amatérka Denisa Vodičková, která obsadila 3. místo na prestižním juniorském turnaji Annika Invitational ve Švédsku.

České golfistky tvoří více než osminu startovního pole Tipsport Czech Ladies Open, které čítá celkem 132 hráček a pro profesionálky má připraveny prize money ve výši 200 000 eur. Jde o důkaz rychle rostoucí síly českého dámského golfu a také o příslib vzhledem k finále i nejvyšším příčkám v konečném pořadí.