Mimo závodní stopu: Pilot Formule 1 Lando Norris má novou posedlost

Mimo závodní stopu: Pilot Formule 1 Lando Norris má novou posedlost

LANDO JE MLADÍK, který je neustále v pohybu – a to v takové rychlosti, která by mému subaru způsobila, že by snad samovolně vzplálo. Je tedy příhodné, že se mi tuto hvězdu Formule 1 podařilo zastihnout v jedoucím autě – i když tentokrát nikoli za volantem – na cestě na letiště. Možná i proto, že když tenhle Brit zrovna neřídí, létá okolo světa.


Závodění už zavedlo tohoto 22letého chlapíka na mnoho skvělých míst, a teď, díky jeho závislosti na golfu, míří jeho kroky i na skvělá hřiště. V květnu ho závody F1 poslaly do Miami, ale vrcholem jeho cesty mimo závodní okruh byla jízda Magnolia Lane, byť poněkud klidnější, než na jakou je zvyklý. Krom toho, že si zahrál Augustu National (přímo zářil, když se chlubil svým novým zeleným kloboučkem s logem Masters), si tento zapálený golfista ještě zahrál exkluzivní hřiště Michaela Jordana Grove XXIII, kde jeho parťákem nebyl nikdo jiný než Dustin Johnson. A díky jednomu rychlému pit stopu ve Phoenixu si stihl střihnout rychlé kolo s Jonem Rahmem a Joaquinem Niemannem. Jak jsem říkal, tenhle týpek okolo světa létá – a to hodně rychle.

„Je úžasné pozorovat jejich mentalitu a to, jak na hřišti přemýšlejí,“ říká Norris o hvězdách PGA Tour. „Po celou dobu se mi snažili pomoct nějakou radou. Možná jsem jen nebyl dost dobrý na to, abych jejich rady dokázal hned využít, ale budu dělat vše pro to, abych se díky nim co nejrychleji zlepšil.“

Před třemi roky Lando ještě golf nehrál. Vlastně ho ani moc nesledoval. „Nebudu vám lhát. Díval jsem se na golf v televizi a říkal si: To je snad ta nejnudnější věc, jakou jsem kdy zažil,“ potvrzuje Norris. Jako někdo, kdo svou závodní kariéru nastartoval už v sedmi letech za volantem motokáry a dnes si vydělává tím, že řídí monopost F1 od McLarenu, byl zkrátka odmalička zvyklý na poněkud jinou dávku adrenalinu. Nicméně poté, co ho jeho bývalý týmový parťák Carlos Sainz přesvědčil, aby se s ním vydal na hřiště, Norris změnil názor. Svou nynější snahu se v golfu zlepšit přirovnává k nekonečnému hledání dokonalého kola o každém závodním víkendu.

„Jsem na golfu závislý – ani nedokážu slovy popsat, jak moc jsem mu propadl,“ říká Norris, který si v průběhu našeho rozhovoru vyhledal svůj aktuální handicap stejně rychle (je to mimochodem 12,3 s předpokladem, že bude klesat i nadále), jako dokáže v autě zrychlit z nuly na stovku. „Koukám se na turnaje každý víkend, sledují jednotlivé výsledky hráčů a koukám na živé přenosy. Tenhle golfový bacil mě opravdu silně nakazil, ale nemoc je to velice příjemná.“

Ve stejné době zasáhla horečka Formule 1 spoustu lidí po celém světě, což vysvětluje i nedávný Norrisův výlet do Miami na inaugurační velkou cenu – kam se dostavila celá plejáda sportovních hvězd, jako je Michael Jordan, Serena Williams nebo Tom Brady. Náhlý zájem o Formuli 1 lze z velké části připsat oblíbené sérii Netflixu „F1: Touha po vítězství“, která diváky zavedla do zákulisí velkých cen a závodních týmů.

„Příval zájmu je obrovský, zvláště pak ve Spojených státech,“ říká Norris. „Mohli jste sami vidět, jak šílené to bylo letos v Miami a stejně tak loni v Austinu. Je to až neuvěřitelné.“

Norris sám už se ale teď těší na stejnou sérii ze zákulisí PGA Tour, jen si není jistý, jak se produkci podaří napodobit atmosféru a dramatické souboje kolo na kolo, které jsou kořením automobilového závodění.

„Možná by jen mohli vzít Brooksyho a Brysona, a pustit je do ringu mezi provazy, a bez rukavic,“ žertuje.

Norris se určitě cítí v takové formě, aby v boji obstál a jednou došel hodně daleko. Musí být, když se nebojí pracovat v prostředí, které je po celou dobu závodu F1 – trvá až dvě hodiny – plné stresu a soustředění. Je to sport, který od jezdce vyžaduje dokonalou kondici a vypracovaný střed těla (jako u golfistů) a také hýžďové svaly (zase jako u golfistů). To vysvětluje, proč takový mrňous jako Lando (měří jen 170 centimetrů a váží 68 kilogramů) dokáže, když ho správně trefí, poslat golfový míček hodně daleko. Formule 1 je nicméně typická vypracovanými krčními svaly (ano, v krku jsou svaly), které jsou potřeba k tomu, aby vyrovnávaly odstředivou sílu několika G, které piloti v zatáčkách čelí. Norris říká, že v průběhu závodu ztratí i pět kilo váhy i proto, že má na sobě několik vrstev nehořlavého oblečení a je připoután v kokpitu, kde je průměrná teplota téměř 50 °C.

„Je těžké někomu popsat, jaké to je,“ říká Norris, „protože nic takového, co by se tomu alespoň trochu podobalo, na světě nenajdete.“

Norris si hodně fanoušků získal i díky otevřenosti ohledně svého duševního rozpoložení. Je jedním z nejmladších jezdců, jací kdy řídili Formuli 1, a nebojí se otevřeně mluvit o stresu a tlaku, zejména pak během své debutové sezony v roce 2019, kdy do auta nastupoval ještě jako teenager.

„Není to nic snadného, protože nikdo se nechce příliš odhalovat nebo ukázat zranitelnost,“ říká Norris, který přiznává, že se na hřišti bojí i přesto, že jeho hlavní pracovní náplň je daleko nebezpečnější (na hřišti jsou to pro něj hlavně vodní překážky). „Jen si uvědomit, jaký vliv mohu mít třeba na děti a ostatní fanoušky, kteří mě sledují a kteří mě svým způsobem mají za vzor, je obrovská zodpovědnost.“

V žebříčku popularity se Norris za rok 2021 umístil druhý, hned za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem, a nedávno prodloužil smlouvu u McLarenu. Obojí navzdory tomu, že (alespoň do vydání toho čísla) stále čeká na své první vítězství. Na rozdíl od golfu se však může pochlubit několika trofejemi za umístění mezi třemi nejlepšími. A teď někde v skrytu duše Lee Westwood tiše závidí.

„V golfu skončíte druhý, a jste mezi poraženými,“ říká se smíchem Norris, který za svou krátkou kariéru získal šest umístění na stupních vítězů. „Je to těžké.“ Samozřejmě, Norris je vždy plně soustředěný na to, aby získal mezi piloty místo na nejvyšším stupni, ale na druhé straně je odhodlán udělat vše proto, aby se posunul co nejvýše i v neoficiálním golfovém žebříčku jezdců F1.

„Je to něco jako závod o to, kdo z nás se nejvíc zlepší v co nejrychlejším čase,“ dodává.

Závod s časem? To zní docela přiléhavě.