Prokletí posledního flightu a Roryho McIlroye. Poslední major sezóny ovládl Cameron Smith

PGA TOUR
Prokletí posledního flightu a Roryho McIlroye. Poslední major sezóny ovládl Cameron Smith

150. The Open na Old Course v St. Andrews ovládl Cameron Smith! Ve finálové rundě naprosto rozstřílel druhou devítku a přehrál i Roryho McIlroye, který sice neudělal žádnou chybu, štěstí mu ale nakloněno nebylo.


Včerejší předposlední flight ve složení Hovland - McIlroy upsal dvanáct ran, ten poslední (Smith - Young) pouze jednu. Dnes si tuto úlohu oba flighty dokonale vyměnily. Zatímco závěrečný flight obešel Old Course v paru, duo Cameronů skončilo neuvěřitelných 15 ran pod par!

Ale pojďme hezky postupně. Úvodní jamky nenapovídaly nic o tom, že by si to měl o Klaretový džbán rozdat někdo jiný než Rory McIlroy a Viktor Hovland. Na prvních třech jamkách měli oba šanci na každé z nich zaskórovat, žádný putt ale do jamky nespadl.

Na čtvrté jamce přišla první chyba ze strany Hovlanda, McIlroy poprvé zaskóroval na pětce. Důležité momenty přišly na konci první a na začátku druhé jamky. Devítku totiž ke skórování využít nedokázali, na desítce se prosadil jen McIlroy.

Hovland už byl téměř ze hry a z předposledního flightu do popředí vyskočil Cameron Smith. Od desítky totiž nasázel pět birdie a prakticky rozhodl o svím triumfu! Rory McIlroy hrál sice v poli fantasticky, putter jej ale vůbec nepodržel.

Za celé kolo netrefil jediný putt nad metr, připsal si dvě birdie a šest parů, to ale na triumf nestačilo. Definitivní rozhodnutí přišlo na sedmnáctce, kde se Smith z nepříjemné pozice zachránil a McIlroy naopak putt do birdie neproměnil. 

Smith na osmnáctce zaskóroval a bylo téměř hotovo. V té chvíli McIlroy potřeboval eagle na play-off. Nezahrál ovšem ani birdie a propadl se až na třetí pozici. Viktor Hovland dělí čtvrtou pozici se skvěle hrajícím Tommym Fleetwoodem, samostatně druhý je nakonec Cameron Young, jenž na osmnáctce zahrál eagle.

Stříbrnou medaili pro nejlepšího amatéra získal Ital Filippo Celli, který zahrál parádních pět ran pod par hřiště. Ránu finálové dne předvedl Harold Varner III, jenž na pětiparové čtrnáctce nebyl daleko od albatrosu.