Evropa bude pro příští Ryder Cup měnit kapitána

Evropa bude pro příští Ryder Cup měnit kapitána

Švédský golfista Henrik Stenson se hodlá připojit k LIV Golf Invitational Series a Evropa si kvůli tomu bude muset hledat nového kapitána pro příští ročník Ryder Cupu. 


„Ve světle rozhodnutí, které učinil Henrik, se ukázalo, že nebude schopen splnit smluvní závazky vůči evropskému týmu Ryder Cupu. K nim se zavázal v pozici kapitána a proto nyní není možné, aby v této roli pokračoval," stojí v oficiálním prohlášení Ryder Cup Europe.

Šestačtyřicetiletý Stenson se stal kapitánem evropského výběru pro Ryder Cup 2023 v Itálii v polovině března, nyní ale souhlasil se svým přesunem do LIV Golf Invitational Series. A to je problém.

Stensonova smlouva totiž obsahovala větu, ve které se píše, že "kapitán nemůže podporovat nebo propagovat jiná turné, ligy, seriály, či soutěže". U hráčů zatím zákaz pro Ryder Cup neplatí.

Švéd ještě oficálně jako člen LIV Golf oznámen nebyl, to by se ale mělo brzy změnit. Již příští týden by poté měl být součástí turnaje v Trump National Golf Clubu v Bedminsteru v New Jersey.

Co se nového kapitána evropského týmu Ryder Cupu týče, možností je více. Ze hry kvůli přijetí členství v LIV Golf vypadávají Ian Poulter, Graeme McDowell nebo Lee Westwood, nejpravděpodobnější verzí je tak nahrazení Stensona jedním z vice-kapitánů. Těmi jsou Luke Donald, Paul Lawrie a Thomas Björn.