Terasy v nové a dobré formě

Terasy v nové a dobré formě

HŘIŠTĚ V ÚSTÍ NAD LABEM postavila společnost CZ GOLF, do jejíhož portfolia patřily i Telč, Písek, rakouský Waidhofen či driving Marina v Praze u Libeňského mostu. Dnes je už vše jinak, ale opět tu vzniklo portfolio hřišť s jedním majitelem. Michal Šnobr, který už v minulosti koupil a vylepšil jihočeský areál Monachus (hřiště Mnich a Nová Bystřice), letos na jaře odkoupil hřiště v Písku – Kestřanech a k tomu se také stal majitelem ústeckých Teras. A především na Terasách je vidět, že tato změna vedla rozhodně k lepšímu.


Stačila změna majitele, jistota a konsolidace, a vše se posunulo o stupeň výš

O Terasách se v loňské sezoně nemluvilo mezi členy a hráči ze severních Čech v superlativech, vládla tu i nejistota ohledně budoucnosti. S novým vlastníkem se situace vyřešila i zklidnila. Především je vidět markantní rozdíl v přístupu k hráčům a také při údržbě areálu. Podařilo se zkonsolidovat celý tým, panuje zde vstřícnost a ochota. Fairwaye, greeny, tréninkové zázemí, údržba hracích ploch (nové rohožky na drivingu, nové odpalovací kameny atd.) – to vše je na úrovni, jakou hráč od hřiště požaduje.

Městské hřiště v Ústí nad Labem tak může naplno nabídnout všechna svá přirozená pozitiva. Mezi ně určitě patří proměnlivost jednotlivých jamek, tedy herní pestrost. Ačkoli má hřiště dvě odlišné části, rovinatou a kopcovitou, působí jako celek kompaktně, a nikoli jako dvě separátní devítky. Devět jamek obtáčejících zdejší jezero nabízí trochu lehčí hru, dalších devět jamek je dramatičtějších a v lecčems i obtížnějších. Obě devítky se mohou pochlubit dvěma efektními, vyhlídkovými třípary, kdy hráč hraje z vysoko položených odpališť dolů a před ním se rozprostírá pěkný kus krajiny.

Krajina je druhým velkým kladem hřiště. Severní Čechy i Ústecko jsou územím kontrastů, na němž se historie výrazně podepsala. Průmyslová výroba, chemické a energetické provozy, těžba uhlí – a také odsun původního obyvatelstva po roce 1945. To vše je dodnes v duši kraje přítomno. Ale zároveň je to místo obklopené z jedné strany nádhernou hradbou Krušných hor, z druhé pak jedinečnými kužely Českého středohoří.

Především krušnohorský val vytváří impozantní kulisu Teras, vine se dramatickým způsobem do dáli západním směrem. Ale i bezprostřední okolí jamek, kde převažuje husté stromoví včetně náletových bříz, dokresluje celkovou zelenou atmosféru hřiště. Jistě, je také vidět nedaleká skládka, jsou vidět panelové domy Ústí nad Labem. Ale také je znát, jak se někdejší průmyslová krajina rekultivací mění a v budoucnu tu převládne už jen zeleň.

Na Terasách se po jarním uvedení hřiště do dobrého stavu nyní plánuje i další rozvoj. V úvahách figuruje modernizace klubovny a také rozšíření o aktivity, které by golf propojily s dalšími sporty. Místo může být zajímavé i pro cyklisty, ideální by jistě bylo obkroužit celý areál cyklostezkou s možností zastávky v klubovně. Terasa na Terasách nabízí velmi uklidňující, příjemný výhled na zdejší jezero, stromy i travnaté plochy okolo.

Terasy jsou hřiště s potenciálem, mají solidní základ, za sebou pak také aglomeraci s velkým počtem obyvatel. A z Prahy je to jen necelá hodinka jízdy po dálnici. Vypadá to, že budoucnost této osmnáctky, určené pro většinového, rekreačního hráče, by mohla být dobrá.

– S ANDREJEM HALADOU