KAMPTAL: Design a golf uprostřed vinic

KAMPTAL: Design a golf uprostřed vinic

MÁTE-LI RÁDI GOLF, ale přitom nechcete, aby vaše ostatní záliby přišly zkrátka, musíte hledat a vybírat pozorněji. Já mám ráda pěknou architekturu a design a po hře neodolám skleničce dobrého vína na 19. jamce. Tato neodolatelná kombinace existuje velmi blízko.


NATAŠA KAMES

Jen slabou hodinku na jih od Znojma ve vinařské oblasti Kamptal se nachází hned dvě osmnáctijamková hřiště Kamptal a Donauland. Hraje se zde od roku 1994, kdy jeden z místních vinařů, ač sám negolfista, vybudoval první osmnáctku. V roce 2007 se začalo s výstavbou druhého hřiště. Pro začátečníky a tréninku chtivé je ideální veřejné hřiště s šesti tříparovými jamkami.

Hřiště Kamptal je kratší (Par 71), spiš parkové hřiště: lesíky, mírné svahy a šikovně zakomponované vodní překážky. Zvláště pětiparová třináctá jamka, která začíná na vyvýšeném odpališti s nádherným výhledem a vede kolem jezera, je právem označována jako signature hole hřiště.



NAUKA O RAKOUSKÉM VÍNĚ

Každá jamka se pyšní jménem některé z rakouských odrůd vína a na odpališti jsou tabulky s informacemi o původu a zvláštnostech odrůdy.  Pro každé víno byla jako sponzor získána významná osobnost z oblasti politiky, hospodářství, sportu a kultury, která svým dobrým jménem tento projekt vysoké vinařské a golfové kultury podporuje. Hráč se tak během hry dozví hodně zajímavostí o rakouských vínech, která může hned po hře v restauraci GASThouse ochutnat. Česky vás tu obslouží milý Tomáš z Tábora.

Hřiště Donauland je delší (Par 72). Nejvíce jsem to pocítila na tříparech, kdy jsem vytáhla většinou driver. Ale jsou tu nádherné výhledy do okolní krajiny plné vinic. Donauland ovšem nabízí kouzelné výhledy do nekonečných vinic Kamptalu. Díky dunajskému klimatu se v Lengenfeldu dá hrát skoro celý rok na letních greenech.  
www.golflengenfeld.at 

LOISIUM - ARCHITEKTURA, KE KTERÉ JE TŘEBA SE NAPÍT  

Svět vína LOISIUM byl jedním z prvních projektů v Evropě, kdy si moderní architektura našla cestu do vinařských oblastí, které ve výstavbě staví na tradicích. Co je dnes v mnoha evropských vinařských regionech běžné, představovalo před skoro dvaceti lety malou revoluci. Ale život je změna. Rakouští vinaři tehdy pochopili, že jejich výrobní prostředí je stejně důležitou součástí marketingu, jako byly po celá staletí zámky (chateaux) součastí image francouzského vinařství.

Víno neodmyslitelně patří do dolnorakouského životního stylu, který místní i turisté s potěšením pěstují a vychutnávají. Newyorský architekt Steven Holl dokázal tento přístup skvěle zachytit při plánování a realizaci Loisia. Působivě se mu podařilo učinit z vína ústřední prvek exteriérů i interiérů areálu Loisium Wine & Spa Hotel Langenlois.

SVĚT VÍNA LOISIUM

Uprostřed vinic se v roce 2003 objevil vysoký stříbrný kubus Loisium WeinWelt. Vetlínské zelené, které je pro celý region nejtypičtější, hraje v Loisiu WeinWelt hlavní roli.

Za dva roky nato za ním vyrostl další objekt, wellness hotel. Třípodlažní těleso ve tvaru písmené U obklopuje atrium, ve kterém je umístěn dvacetimetrový bazén. Směrem k atriu se otvírá prosklené přízemí se všemi veřejnými prostorami, jako je recepce, restaurace, bar a wellness areál. Na různě silných betonových sloupech spočívají dvě další poschodí s 82 pokoji. Celý hotel je v nepravidelném rytmu protkán texturou oken, výklenků a balkonů, které zprostředkovávají takřka z každého místa výhled do vinohradů. Z Hollovy tvůrčí dílny vyšel i návrh kompletního interiéru hotelu. Výraznou stopu odvážného architekta představuje rovněž hotelový bar. Byl pojmenován prostě – Holl.

Úspěšný příběh pokračuje – v roce 2017 byl areál rozšířen o nový hotelový objekt Pinot House – další architektonický klenot z pera Stevena Holla. Zájem i z řad firem rostl a bylo třeba vybudovat i prostor pro konference a semináře, který nebude rušit rekreanty při odpočinku nebo degustaci vína. Opět je zaměřen na tvary, barvy a materiály inspirované  vínem. Kruhové oblouky a klenuté místnosti například připomínají historické podzemní vinné sklepy. S hotelem a wellness areálem je propojen podzemní chodbou. 

VINICE JAKO WELLNESS OÁZA

Ve stylově zařízené relaxační zóně evokuje světlý a průhledný design působivou blízkost přírody. Hosté mohou zapomenout na každodenní stres v prostorných prosklených odpočívárnách uvnitř, v lehátkách na terase nebo na louce přímo na vinici. Moderní sauny a parní lázně s různými teplotními rozsahy uspokojí nejerůznější nároky. Nabídku doplňují infračervené kabiny a posilovna. Celoročně vyhřívaný dvacet metrů dlouhý venkovní bazén zprostředkovává pocit, že plavete mezi vinnou révou...

Svět vína LOISIUM a hotel LOISIUM Wine & Spa se staly mezinárodně uznávanými ukázkami současné kvalitní architektury.
www.loisium.com