Poslední turnaj základní části FedEx Cupu a poslední šance pro Sabbatiniho, kapitána Ryder Cupu i další

PGA TOUR
Poslední turnaj základní části FedEx Cupu a poslední šance pro Sabbatiniho, kapitána Ryder Cupu i další

Již zítra odstartuje Wyndham Championship, poslední turnaj základní části FedEx Cupu. A mnoho vynikajících hráčů bude bojovat nejen o postup do play-off, ale vůbec o přežití na PGA Tour. 


Tento týden se na Wyndham Championship rozhodne o postupujících do play-off FedEx Cupu a také o tom, kdo si zajistí kartu pro příští sezónu PGA Tour. A několik známých jmen je v ohrožení.

Na 123. pozici je aktuálně Rickie Fowler, ten má ale kartu i pro příští rok a pravděpodobně i na delší dobu, jelikož může využívat nejrůznějších výjimek. Podobně na tom jsou i Cameron Champ (130.) a Harris English (182.), kteří vynechali velkou část sezóny kvůli zdravotním potížím.

Některá velká jména jsou ale v daleko větším ohrožení. Matt Wallace dostal kartu po úchvatné sezóně 2018/19, letos ale z dvaceti startů jedenáctkrát neprošel cutem a jen dvakrát skončil v TOP 10.

Aktuálně je na 157. pozici ve světovém žebříčku a na 124. příčce ve FedEx Cupu. Na Wyndham Championship tak k jistotě bude potřebovat vynikající umístění a minimálně cut.

Po Masters 2016 bude po této sezóně bez karty Danny Willett. A jelikož mu aktuálně ve FedEx Cupu patří 127. místo, k jistotě karty potřebuje skončit do 44. místa. Pokud to nezvládne, bude muset do Korn Ferry Tour Finals, nebo se vrátit zpět na DP World Tour. Letos zatím odehrál 21 turnajů s jediným umístěním v TOP 10.

Ještě loni hrál Harry Higgs na BMW Championship, nyní je 138. a pro postup do play-off potřebuje minimálně třinácté místo. Podobně je na tom i Rory Sabbatini, ten na play-off ztrácí patnáct pozic a v Sedgefield Country Clubu potřebuje skončit do devátého místa. Pokud se tak nestane, čeká jej taktéž KFT Finals.

A velkou nejistotou trpí také nově jmenovaný evropský kapitán pro Ryder Cup 2023 Luke Donald. Ze 159. pozice musí doufat v zázrak, tím máme na mysli umístění v TOP 3. Letos přitom skončil jen jednou v TOP 20. Pokud by neuspěl, měl by hned tři možnosti. Hrát KFT Finals, jít na DP World Tour, případně se soustředit na blížící se kapitánství.