Czech Masters odstartovalo: Šest českých hráčů pod parem Albatrossu, nečekaným lídrem de Jager

DP World Tour
Czech Masters odstartovalo: Šest českých hráčů pod parem Albatrossu, nečekaným lídrem de Jager

Czech Masters 2022 na Albatrossu má za sebou úvodní kolo. Čeští hráči začali solidně, hned šest jich je pod par hřiště a Aleš Kořínek je s -4 dokonce na dělené patnácté pozici. Nečekaným lídrem je Jihoafričan Louis de Jager, to hlavní hvězda Ian Poulter se rozjížděla pomalu. 


Úvodní den na Albatrossu je za námi. A rozhodně se bylo na co dívat. V dopoledních flightech poutal pozornost především Louis Klein, teprve dvanáctiletý český mladíček. A dlouho si vedl naprosto fantasticky.

Po birdie na třináctce byl tři rány pod par a útočil na nejvyšší pozice. Závěr ale Kleinovi nevyšel, přišly tři bogey a na závěrečné osmnáctce nepopulární "sněhulák". Nakonec tedy Louis Klein zahrál čtyři rány nad par a to znamená dělenou 121. pozici.

O ránu hůře odstartovala jedna z hlavních českých nadějí, tedy Ondřej Lieser. Tomu nesedl už samotný úvod, třikrát v řadě chyboval a poté už se do hry pořádně nedostal. Ani Stanislav Matuš nezačal ideálně. Stejně jako Lieser zaskóroval jen jednou a po první rundě hraje za +3.

Nyní ale k radostnějším zprávám. Pod par zahrálo na úvod Czech Masters 2022 hned šest českých golfistů. Naprosto parádně odstartoval Aleš Kořínek. I když na úvodní jamce chyboval, následně si kromě jediného bogey připsal i čtyři birdie a eagle na pětiparové jedničce. Celkové skóre -4 tak stačí na dělenou patnáctou pozici.

Úžasné úvodní představení na DP World Tour má za sebou David Tomi, teprve sedmnáctiletý amatér hned pětkrát trefil birdie a výsledek -3 mu zajišťuje senzační dělenou osmadvacátou pozici. 

I Michal Pospíšil podobně jako Kořínek trefil eagle, to konkrétně na pětiparové dvanáctce, a je na skóre -2. Jednu ránu poté upsali Matěj Bača, Šimon Zach a Filip Mrůzek. Ten se nezalekl flightu s Ianem Poulterem a hrál velmi konzistentně.

Několik puttů do birdie mu sice nevyšlo, třikrát se ale prosadil a jen dvakrát ránu ztratil. Na šestnáctce měl i obrovský kus štěstí a proto do zítřejšího dne půjde se ztrátou jediné rány na zmíněného Poultera.

Hlavní hvězda turnaje se rozjížděla pomalu. Na jedničce ihned zapadl do bunkeru, z něj se vyhrál až napodruhé a zapsal bogey. Zlepšení nepřicházelo a po dalším bogey na osmičce už nejeden golfový fanoušek začal pochybovat.

Jenže Poulter obě rány odepsal během následujících dvou pětiparů, následně zaskóroval na patnáctce a vše vyšperkoval parádním birdie na závěrečné jamce. Nejlépe si ale v tomto flightu vedl obhájce titulu Johannes Veerman.

Na úvodních dvou jamkách neomylně zaskóroval a po birdie na patnáctce se dokonce propracoval do čela. Nakonec ale spadl na -6, jelikož mu ne zcela ideálně vyšla tříparová šestnáctka.

O ránu lépe odstartoval cestu za svým hattrickem Thomas Pieters. I pro něj to byla fantastická jízda - tři birdie v řadě na úvod a první chyba až na desítce, poměrně nečekaně. Následovaly čtyři birdie v řadě a poté chybka až v samotném závěru. Celkově jde Belgičan za -7 a po delší pauze je to vynikající start do oblíbeného turnaje.

Ve vedení každopádně není. Pětatřicetiletý Jihoafričan Louis de Jager nasázel osm birdie, nezaznamenal jedinou chybu a usadil se v čele leaderboardu. Solidně odstartoval i jeho krajan, reprezentující Slovensko, Rory Sabbatini.

197. hráč světa chyboval jen dvakrát, k tomu přidal šest birdie a přidal se ke Kořínkovi na dělené 15. místo. Špatně si nevedli ani další dva slovenští golfisté - Sebastian Vida začal v paru, Tadeáš Teťák zahrál za +2 a zítra jej čeká tuhý boj o cut.