Jsem optimista, pořád máme prostor jít výkonnostně nahoru

Jsem optimista, pořád máme prostor jít výkonnostně nahoru

PETR ŠAVRDA pracuje pro Českou golfovou federaci téměř deset let. Pod jeho rukama vzniká tréninkový systém, který pomalu začíná přinášet stabilní výsledky, na které český golf tak dlouho čekal, a minimálně jednu z nejsilnějších ženských generací, jaké jsme zde kdy měli. Klára Spilková by tak už nemusela být jedinou, od koho bychom mohli v nejbližší době čekat výsledky a kdo na sebe strhává zájem médií.


Jana Melichová nebude poslední velký úspěch tréninkového systému

Co pro vás znamenal úspěch Jany Melichové na turnaji LET v Berouně? Bylo to potvrzení dobré dlouhodobé práce s mladými talenty? Znamenalo to pro nás moc. Osobně jsem až uronil slzu. Janu znám po celou dobu, co jsem na federaci, a je to už skoro jedna celá dekáda. Je to fajn holka a moc jsem jí to přál. Pro český golf další velký krok. Už i proto, kolik domácích hráček se na turnaji umístilo v top 20. Sám věřím, že to můžeme považovat za systémovou věc a výsledek naší dlouhodobé koncepce. Před třemi nebo čtyřmi roky bych si něco podobného ani nedokázal představit. To bylo jen čekání, co se podaří Kláře, dnes už jsme mnohem dál.

Dají se obě vítězství, Spilkové jako profesionálky v Maroku a teď Melichové jako amatérky, porovnávat? Těžko hodnotit sílu startovního pole, ale jakékoli vítězství české hráčky na této úrovni je úžasné. Od Kláry se to svým způsobem očekávalo a bylo to otázkou času, u Jany to byl blesk z čistého nebe.

Nemrzelo vás, že vlastně ihned po svém vítězství přešla k profesionálům? Popravdě ani ne. Jistě, trochu nám to způsobilo logistické problémy, protože jen o týden později jsme odjížděli na mistrovství Evropy. Jana byla v týmu, měla koupenou letenku a narychlo jsme museli hledat náhradní hráčku. Ale když se nad tím teď zamyslím, tak letos mezi profesionálky přestoupily i Sára Kousková nebo Tereza Melecká. Je to jen důkaz, že se nám dlouhodobá práce podařila. Jana měla na rozhodnutí jen pár hodin. Kdyby se rozhodla mezi amatérkami zůstat, musela by se vzdát členské karty na Ladies European Tour do konce sezony 2023. Sám jsem jí radil, ať na nás nebere ohled a myslí na svou kariéru. Nastal zkrátka čas, kdy se začínají generace měnit a šanci musí dostat mladší hráčky.

Teď, ze zpětného pohledu: Neměla mezi profesionály přejít již před turnajem? Někdo si to může říct, ale pokud nemáte vše připravené, nemáte kde hrát nebo nemáte do začátku žádné peníze a partnery, kteří vás podpoří, je to těžké rozhodnutí. Také se vám může stát, že začnete strádat. Takových unáhlených případů známe víc. Nedá se říct, že by Jana měla vše připravené a nebylo by lepší dokončit sezonu jako amatérka, ale na druhou stranu odmítnout kartu na rok půl v podstatě nešlo.

Kdo teď celou jednu generaci v amatérské reprezentaci nahradí? Můžeme čekat další podobnou dívčí vlnu? To bych také rád věděl. (smích) Tahle generace byla extrémně silná. A to je na mé práci také to nejkouzelnější. Nikdo nikdy neví, co bude za rok, kdo se do reprezentace vyšvihne. Sám kolikrát koukám do seznamu talentů a říkám si: Tak kdo to bude? A najednou se objeví dva nebo tři hráči, kteří vystoupí z průměru. Nechci nikoho jmenovat, i když jedno jméno bych prozradit měl, a to je Denisa Vodičková. Osobně si myslím, že je o stupeň výš než všichni ostatní. Teď ji čeká příjemné rozhodování, protože zájem o ni mají ty nejlepší univerzity ve Spojených státech.

Bát se tedy o reprezentaci nemusíme? Já věřím, že ne. Je to v každém sportu stejné – vše přichází ve vlnách. Silný ročník následuje slabší, ale teď jsme odjížděli na Evropu s úplně mladým týmem, museli jsme nominovat šest nových hráček bez zkušeností a poprali se s tím víc než slušně. Teď se musí snažit další.

Proč jsou stejně jako v tenisu v poslední době úspěšnější ženy, dokážete si to vysvětlit? To je debata na dlouhé hodiny, několikrát už jsme ji i vedli, ale myslím si, že zrovna v tenisu a golfu je to podobné. I když tenis má jednu obrovskou výhodu, že je teď pro holky sport č. 1, takže přitahuje ty nejlepší sportovce. Dřív byla pro holky lákavá gymnastika nebo krasobruslení, dnes vévodí tenis. V golfu to je, nebo by mohlo být, podobné. Sport přitahují vzory a v dnešní době i finanční aspekty, resp. sporty, kde se dají vydělat peníze, a to jak tenis, tak golf jsou. Hodně pomáhají i úspěchy Kláry Spilkové, Kristýny Napoleaové, Sáry Kouskové a teď i Jany Melichové. Najednou se jejich jména objevují v titulcích, nejen výsledek, ale i jejich příběhy. U kluků je to těžší, ti mají fotbal, hokej, florbal a k největším talentům se kolikrát ani nedostaneme. A mezi muži je daleko silnější konkurence.

Je to i důvod, proč ČGF víc podporuje ženské turnaje jako LETAS na Zbraslavi a od podpory Pro Golf Tour upustila? Nejsem ten správný člověk, abych na tuto otázku odpověděl, ale z mého pohledu je to nejlepší cesta, jak za naše peníze dostat co nejvíc muziky. Turnaj LETAS je svým způsobem relativně levný a pro české hráčky nabízí spoustu příležitostí jak na domácím, tak na zahraničních turnajích. Letos jen na Zbraslavi hrálo 35 našich hráček. Tohle Pro Golf Tour nenabízí a jen licence je velmi drahá.

Donedávna platilo, že jakmile se hráč profesionalizoval, ztrácela o něj ČGF zájem. Dnes tomu ale tak není, co se změnilo? To už se změnilo dávno, jen se o tom nepíše. Věc se ale má jinak. Když se hráč profesionalizuje, je to, jako by po škole nastoupil do práce – musí se začít starat sám o sebe. Mít také vše dobře připravené, a ne jen se spoléhat na cizí pomoc. Nemůžete obviňovat federaci, že dále mladým nepomáhá. To je, jako byste začal chodit do práce a ještě chtěl pobírat dávky jako student. Na druhou stranu je naší snahou mladým pomáhat. Již delší dobu máme na podporu mladých profesionálů, kteří prošli naším tréninkovým systémem, program, ale ten je jen na první dva roky. Nejde jen o peníze, ale o podporu týmu, který jsme dokázali za ta léta postavit. Mají nadále k dispozici reprezentačního kouče a celý realizační tým. Pomáháme jim i s platbou za kvalifikační školu apod.

Jak až dalece ovlivnila sportovní golf možnost hrát, byť omezeně, o finanční odměny? Řekl bych, že nijak zásadně. Je samozřejmě něco jiného hrát o finanční odměny, ale daleko zajímavější je mít možnost si zahrát s nejlepšími profesionály. Proto i vznikla naše Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour. Přeci jenom náš český golfový rybníček není tak velký a mít možnost dát dohromady ty nejlepší je velmi důležité. Najednou se vám zvedne kvalita startovního pole a body do WAGR. Pro amatéra je fajn vydělat si 1000 dolarů, ale že by to vedlo k velké změně, jsem nepozoroval. Spíš mě překvapuje, že jsem u žádného z amatérů ještě neviděl logo sponzora, i když i tohle pravidla povolují.

Hodně se v negolfových médiích a diskuzích řešila otázka, proč Jana Melichová na LET v Berouně nedostala peníze za výhru. Kdo o tom rozhoduje? Díky že to zmiňujete. Sám si říkám, že nikdy nemám číst diskuze na webu, a tady bylo pod článkem přes 90 příspěvků. Čekal jsem gratulace a našel tragikomické komentáře o hodném hobby hráči, který to natřel zlým profesionálům, a ti mu na oplátku nedali za vítězství ani korunu, přičemž „někdo“, včetně federace, si namastil kapsu. Konkrétně na tomto turnaji o odměnách rozhoduje pořadatelská tour, tedy přímo LET, která má svá pravidla ohledně toho, kdy amatér nemůže brát odměnu ani do výše amatérského statusu. My, jako federace, ani promotér o tom nerozhodujeme. Všechny hráčky o těchto pravidlech dopředu věděly. Horší bylo, že měla jen 24 hodin na rozhodnutí, zda přejde mezi profesionály a uplatní tak kartu, kterou jí nabídli. Před stejné rozhodnutí byla v loňském roce po kvalifikační škole postavena i Sára Kousková, která se musela rozhodnout, zda dokončit školu, nebo se stát profesionálkou. To by se mělo změnit.

Jakýkoli rozvoj by ale nebyl možný bez partnerů. Kdo vám v tom nejvíc pomáhá? Dlouhodobou spolupráci máme s Raiffeisenbank a Pilsner Urquell, ti nám dávají největší finanční prostředky na rozvoj. Dále máme produktovou spolupráci se společností Acushnet Golf (Titleist, FootJoy), TeeTime Store pro fitting nebo resortním centrem Victoria VSC, ale těch partnerů je mnohem víc.

Na druhou stranu jak může ČGF pomoci promotérům, konkrétně třeba turnaji Czech Open v Berouně, který se klub pro jeho udržení rozhodl pořádat bez partnerů ve vlastní režii? V první řadě tím, že mu dáme jako zemská autorita plnou záštitu a zařadíme turnaj do kalendáře tak, aby nebyl v kolizi s jinými turnaji, které jsou v zahraničí nebo pořádáme sami, takže na něm budou moci startovat nejlepší amatéři. A pak je tu podpora poskytnutím mezinárodních rozhodčích, která je v řádech desítek tisíc korun. A samozřejmě můžeme poskytnout prostor na našem webu jeho propagaci nebo naším prostřednictvím pomoct pozvat zahraniční hráče.

Jak sám vidíte budoucnost českého sportovního golfu? Jste spíš pesimista, nebo optimista? Optimista, i když jsem životní pesimista, nebo spíš realista. Když si vyjedu graf toho, jak se vyvíjejí výsledky našich amatérů v Evropě, tak ta vlna roste. Každá generace není tak silná, ale dlouhodobě jdeme nahoru výkonnostně. Golf je individuální sport a v první řadě musí chtít hráči něco dokázat. Musí chtít a mít v sobě něco zvláštního, ale to je v každém sportu stejné. Na rozdíl od jiných sportů to ale máme těžší, protože nevybíráme ani z tisíců, ani stovek talentů a musíme se starat ve spolupráci s kluby o každého hráče. Mým cílem je naplno využít reprezentačního kouče Harryho Scotta a pokusit se vychovat větší množství výkonnostních trenérů v klubech. Jsem optimista – stále máme prostor, abychom šli výkonnostně nahoru.

- S LUKÁŠEM FRIDRICHEM