PICHLARN: Golf a wellness na zámku

PICHLARN: Golf a wellness na zámku

KDYSI BYL SCHLOSS PICHLARN sídlem vysokých knížecích hodnostářů. Dnes se tento 900 let starý zámek prezentuje jako jeden z nejkrásnějších hotelových komplexů v Evropě. Kromě historického ambiente, doplněného citlivou moderní přístavbou, nabízí hotelový areál jedno z nejkrásnějších golfových hřišť v Rakousku. Nechybí ani velkoryse pojatý wellness areál.


Exkluzivní golfový resort a pětihvězdičkový Imlauer Hotel Schloss Pichlarn se nachází v jedné z nejkrásnějších horských a kulturních oblastí Rakouska, na jižním svahu údolí Ennstal mezi Schladmingem a Admontem ve Štýrsku. Dominuje mu mohutný horský masív Grimming, který sahá až do výšky 2351 metrů.

Krásná klidná alpská krajina je jako stvořená k tomu, aby člověk získal odstup od hektiky všedních dnů, aby si odpočinul a odreagoval. Ať v historickém ambiente zámku samotného nebo na golfovém hřišti, tenisových kurtech či ve wellness areálu – decentní dokonalost lze vnímat na každém kroku. 

GOLF & COUNTRY CLUB SCHLOSS PICHLARN – SKUTEČNÝ ZÁŽITEK

Golfové hřiště na zámku Pichlarn, které letos slaví 50 let, se může chlubit skvělou plejádou významných národních i mezinárodních turnajů. Mezi ně patří i ten z roku 1985, kdy tehdejší šampion Masters Bernhard Langer zahrál 66 ran a vytvořil rekord hřiště.  

Golfové hřiště – nejprve s devíti jamkami – bylo v zámeckém parku vybudováno již v roce 1972. Na osmnáct jamek bylo rozšířeno v roce 1985. Hřiště je přírozeně strukturované, mírně kopcovité se starým porostem, který v létě zajišťuje příjemné zastínění. Anglickému golfovému architektovi Donaldu Harradinovi se podařilo perfektně skloubit přírodní architekturu s požadavky kvalitního golfového hřiště. Příroda sehrála skvělou roli stavitele a pomohla před mocnou kulisou horského masívu Grimmingu vytvořit mistrovské hřiště, které svým parem 72 představuje pro každého hráče golfu pravou výzvu.

Zatímco na první devítce se většina z nich vine údolím, na druhé už hráče čeká i několik výstupů i sestupů, při nichž se rozhodně zadýcháte. Hned první odpal na čtyřparové jedničce není pro slabší povahy – čeká vás ne zrovna snadná první rána na fairway šikmě padající do údolí. Ostatní jamky první devítky se již nacházejí na velmi mírném a snadném terénu.

Extrémně hornaté a úzké je hřiště až na druhých devíti jamkách a vyžaduje velkou koncentraci – přechod mezi jedenáctou a  dvanáctou jamkou očekává navíc slušnou kondici. Třináctka míří dolů přes terénní zlom a čtrnáctka připomíná sjezdovku. Závěřečné jamky jsou opět v otevřeném terénu a končí příjemným tříparem pod restaurací Restaurant 19.

Golfová akademie Schloss Pichlarn – Golfová akademie umožňuje jak začátečníkům podniknout první golfové krůčky, tak pokročilým zdokonalit své umění. K dispozici je rovněž tříparové cvičné hřiště a samozřejmě driving range.

WELLNESS VE SVÉ NEJEXKLUZIVNĚJŠÍ PODOBĚ

Velkorysý wellness areál slibuje nezapomenutelné vzpomínky na dovolenou. Celý wellness komplex se nachází na ploše 4500 metrů čtverečních a vytváří půvabný a elegantní kontrast k historickému ambiente zámku. Vkusná architektura a účelný design kladou do nejmenších podrobností důraz na pohodlí, odpočinek a dobrou pohodu hostů. K dispozici je vyhřívaný venkovní i vnitřní bazén, vířivky a svět saun s finskou saunou, saunariem i infračervenou kabinou a parní lázní. Ve velkoryse koncipovaných útulných odpočívárnách si vychutnáte odpočinek po golfu.

Areál celého zámku se nachází na celkové ploše 100 hektarů a nabízí grandiózní sportovní vyžití: vlastní tenisové kurty, jak venku, tak v hale, jezdeckou stáj a kouzelná zákoutí pro vydatný odpočinek.  A hlavně – všude vládne nesmírná pohoda a klid. Jak prohlásila známá anglická fotbalová hvězda David Beckham: „Zde mohu ležet na louce bez bodyguardů, hledět do nebe a jen se kochat“.   

Veškeré podrobnosti se dozvíte na www.pichlarn.at a www.golfpichlarn.at

PŘEKVAPENÍ U SCHLADMINGU

Slabou půlhodinku od Pichlarnu vás čeká další velmi zajímavé hřiště – Golf & Country Club Dachstein-Tauern. Říká se mu „Pebble Beach of the Alps“ a zřejmě oprávněně. Bernhard Langer, který je autorem hřiště, navrhl v údolí kolem řeky Enns mezi masívem Dachsteinu a Schladminger Tauern hřiště v americkém stylu s fairwayemi v otevřené, krásné krajinné zahradě. Bernhard Langer si na hřišti hodně vyhrál, každý metr je pečlivě vymodelován. Typické jsou mírné kopečky kolem fervejí a hodně vody. Hřiště má už za sebou tři desítky let, takže stromy stačily vyrůst a vytvářejí příjemné áleje kolem fairwayí.  První dvě jdou tam a zpět, sice trochu úzké, ale bez těžkých překážek.  Navazuje široký pětipar s prostorným greenem. Prostě pohoda. Třípar šestka se hraje přes jezírko, je to jedna z nejkrásnějších, říka se jí plážová. Devítku zakončuje jedna z nejtěžších jamek – opět green u vody.

Druhá devítka pokračuje v podobném duchu. Střídají se oddychové jamky s výzvami. Přechody jsou krátké, takže lze hřiště obejít celkem v krátkém čase a většinou bez čekání na odpalištích. Na závěr vás čeká slušná výzva: par 5 osmnáctky. Dostat se na green zprava nebo zleva, to je otázka. Fairway je rozdělena skupinou stromů a o dobrou přistávací zónu ji připravují velké fairwayové bunkry. Pokud jste nebyli dostatečně dlouzí a především odvážní, abyste zaútočili přímo na green, skončíte na rovném terénu, ideálním pro hru na poloostrovní green s wedgí ve vysoké trajektorii, abyste se trefili - do jamky.

Zalesněné hory kolem, masív Dachsteinu, dodávají hřišti jedinečnost. Langer k tomu říká: "Ať už je sportovní výkon jakýkoli, pohled na majestátní Dachstein,  to vynahradí a uklidní“.

Veškeré podrobnosti se dozvíte na www.schladming-golf.at

A DO TŘETICE

Chcete-li zkusit ještě další hřiště, nabízí se Weissenbach u městečka Liezen a Golf- & Landclub Ennstal Weissenbach. Jako jediné se nachází v evropské chráněné oblasti „Natura 2000“. Jde o rovinné hřiště s nádhernýmí výhledy na hory. Fairwaye jsou široké a rovné, greeny poměrně velké a ne příliš těžké na čtení. 

Veškeré podrobnosti se dozvíte na www.glcennstal.at  

Tip, jak ušetřit – Golf Alpin Card

Pořiďte si kartu Golf Alpin, která vám zajistí nižší green fee na celé řadě hřišť v Salcbursku a dalších rakouských spolkových zemích. A rozhodně se nejedná o obyčejná public hřiště. V seznamu naopak najdete ty nejprestižnější. Tuto kartu, kterou vydává sdružení Golf Alpin, je možné pořídit ve třech verzích, se třemi, čtyřmi nebo pěti greenfee na osmnáct jamek. Využít ji můžete na různých hřištích, ale také lze vyčerpat všechny hry na jednom jediném. A devítek lze samozřejmě odehrát dvojnásobek.  Platí i o víkendech a svátcích. Jak ji získat? Stačí se ubytovat v partnerském hotelu, který vám vše vyřídí i rezervuje tee time. Případně ji lze koupit v golfovém klubu. Pokud kartu nevyužije během prvního roku, může pokračovat i v následující sezoně, karta platnost neztrácí.

Veškeré podrobnosti se dozvíte na www.golf-alpin.at