Znak sebevědomí, či arogance?

Znak sebevědomí, či arogance?

VŽDY JSEM POVAŽOVAL golf za společenskou hru, ke které konverzace tak nějak patří. I třeba ta o ničem, po anglicku, o počasí. Dokonce jsem si zprvu myslel, že když ostatní mlčí, já bych neměl a že jako na každé dobré párty se témata k hovoru hledat sluší. Kdo by také chtěl strávit čtyři hodiny pohroužen do svých myšlenek, postávat se skleničkou nebo holemi v koutě a vše jen útrpně promlčet. Jak jsem se mýlil…


Golf už dávno společenskou procházkou není. Možná ani nikdy nebyl, a stává se z něj sport, který chce své. Zvlášť když o něco jde. Nejde se zkrátka jen tak procházet, házet okolo sebe vtípky nebo řešit palčivé otázky světa, občas máchnout holí a čekat, že vám to tam napadá samo a nakonec vám to pivo v klubovně někdo zaplatí. I o to pivo se musíte umět poprat.

Můžete si také při nedělní procházce sami sobě lhát, že o nic nejde, že jdete na hřiště jen trénovat nebo se odreagovat kdo ví od čeho. Časem si sami položíte otázku: Má tohle smysl, cíl, nebo se jen snažím ubít čas?

Začnete jako v životě hledat kompromisy. Učit se, kdy mluvit, kdy mlčet a jak přepínat z módu teď-se-mluví do módu teď-se-hraje a zpět. Hledat to tlačítko několikavteřinové samoty a koncentrace. Zjistíte, že hrát jen tak, bez cíle, bez výzvy, je tou nejtěžší variantou, která nikam nevede, a zaplatili jste si jen pár hodin nic nepřinášející zábavy s nepředvídatelným koncem.

Golf není tenis – nemá gamy, sety a přestávky. Vše se děje najednou a nic není jasně ohraničené. Když vy hrajete, ostatní si berou time-out, když vy máte time-out, někdo jiný hraje. Golf není ani squash, kdy na 45 minut hře totálně propadnete a do hlavy se vám krom od stěny odskakujícího míčku nic jiného nedostane.

Najednou se přistihnete, že i vy začínáte pomalu a čím dál častěji mlčet.

Znám člověka, který pusu nezavře, v bagu má pár holí, a přesto je nebezpečný protivník. Znám i jiného, který za osmnáct jamek pronesl jediné slovo: „Pěkné…“ Poté, co se mi povedl dlouhý drajv.

U obou je to možná dar. Jsou prostě takoví a nezmění se. Musíme je tak brát, ale… Je snad ten první jen upovídaným strejcem s talentem pro golf a druhý arogantním protihráčem, který vám za celé kolo pochválí jedinou ránu?

Nás zbylých 99 procent, kteří to myslí s golfem vážně, si svou polohu musí najít. Je to stejné jako hledat konzistenci. Po birdie by měl přijít alespoň par a z double bogey by se neměla stát těžko léčitelná infekce. Lékem na obě nemoci může být krátká paměť a zdravé sebevědomí. Placebem euforie nebo skepse. Všimli jste si, jak se mnozí hráči po dobré ráně rozpovídají a po špatné zmlknou?

Kdysi mi někdo řekl, že kultury by se neměly mísit. Nerozumíme si, nedokážeme se vzájemně pochopit, mnohdy ani tolerovat, a přesto rádi vynášíme soudy bez důkazů. Pro Američany je sebestřednost na hřišti známkou sebevědomí a úspěchu, pro nás naopak arogance.

Přistihl jsem se, že začínám poslední dobou na hřišti víc mlčet. Roste mi sebevědomí, nebo se snad ze mě stává arogantní pitomec?

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

Mysl

Caddie v utajení
Proč mohou týmové soutěže narušit naši spolupráci s hráči?
S JOELEM BEALLEM

Život tam nahoře
Dnešní elitní profesionálové mají specialisty prakticky na všechno
DAN RAPAPORT

Cílem je Pebble Beach
Nebýt dědečka a Kláry Spilkové, možná bych golf na univerzitě dnes nehrála
PATRICIE MACKOVÁ

Dali mi škváru jak Tigerovi
Dan Jenkins se obrací v hrobě, aby se vyjádřil k saúdskoarabské sérii
JERRY TARDE

Klářin deníček
To stěhování, cestování a hraní na dvou kontinentech mě začalo hodně bavit
MONIKA TAUCHEN

Komentář
S tak benevolentním výkladem pravidel jsem se už dlouho nesetkal
S MONIKOU TAUCHEN

Představujeme

Pan frajer Finau
O tom, co znamená být nesobecký, proč se nepřidal k LIV Golf a jak si udržuje svůj zabijácký instinkt
MAX ADLER

Jak vrtěti hřištěm
Mohly by změny nastavení jamek na Quail Hollow – a dalších hřištích – zvýšit napínavost Presidents Cupu?
DEREK DUNCAN

Golf v Brně není nuda v Brně
Moravané jsou vstřícní, mají o něco širší duši než Češi, a i proto byly mé zážitky zatím vždy velmi pozitivní
ANDREJ HALADA

Tradice se nebuduje snadno
Velký turnaj nepotřebuje velké partnery a velké hvězdy, stačí zájem ho uspořádat

Tělo

Pěkná rána, Tony!
Tony Finau vás naučí své nejlepší rány – drajvy počínaje a puttováním konče
S RONEM KASPRISKEM

Vysoko nahoru, na zem měkce
Naučím vás ránu, kterou pro skórování potřebuje každý
XANDER SCHAUFFELE

The Open

Ukradený svátek
Světový golf prožívá bouřlivé období. Iniciativa LIV Golf se pokouší zatřást jeho samotnými kořeny. Vzduchem létají soudní žaloby a chybí sjednocující prvek. Nikdo tak nemohl dopředu tušit, že Tiger se možná po Swilcan Bridge projde naposledy, slogan „Vše směřovalo právě k tomuto“ vyzní až ironicky a příští ročník by mohl být bez obhájce trofeje…
DANIEL TRHOŇ

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH letošního sedmého čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 15. ZÁŘÍ 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.