Kousková ovládla třetí turnaj LETAS a slaví kartu na Ladies European Tour

LETAS
Kousková ovládla třetí turnaj LETAS a slaví kartu na Ladies European Tour

Česká golfistka Sára Kousková ovládla turnaj ASGI Lavaux Ladies Open ze série Ladies European Tour Access Series ve Švýcarsku a slaví vítězný hattrick. Po vítězstvích ve Španělsku a na předchozím turnaji ve Švédsku, si připsala kromě 500 bodů do žebříčku Order of Merit, také finanční prémii ve výši 6400 Euro. Co je však ještě důležitější, svým vítězstvím si prakticky na 100% zajistila kartu na příští ročník Ladies European Tour.


Kousková je po svém přestupu mezi profesionálky na okruhu LETAS takřka k nezastavení. Z osmi turnajů, kterých se po návratu z USA účastnila, slavila 3 vítězství, druhé místo na Zbraslavi a další dvě umístění v TOP 10. V celkovém ročním pořadí Order of Merit jí patří po turnaji ve Švýcarsku druhé místo a start na nejprestižnějším evropském okruhu má tři turnaje před koncem prakticky jasný. Skvělé výsledky v posledních 3 měsících jí také pomohly na světovém žebříčku na místa, která zaručují pozvánku na OH v Paříži. Tam by, pokud by se olympijský žebříček uzavíral dnes, dostaly pozvánku společně s Klárou Spilkovou, kterou od Kouskové dělí jen 50 míst. 

Třiadvacetiletá golfistka začala turnaj ve středu průměrným kolem se skóre -2. To jí stačilo na desáté místo. Ve čtvrtek přidala nejlepší kolo dne a po 67 ranách se posunula do čela leaderboardu. Do finálového dne vstupovala s náskokem dvou ran na čtveřici pronásledovatelek. V něm zahrála šest birdie a jedno bogey, tedy opět výsledek 67. Výsledek 12 ran pod par s přehledem stačil na zisk vítězné trofeje. Druhá Němka Briem za Kouskovou zaostala za Češkou o čtyři rány. Třetí skončili domácí amatérka Moosmann a vedoucí hráčka Order of Merit, Němka Chiara Noja, které byly o další ránu zpět.

"Jsem ohromně šťastná. Vítězství se samozřejmě neomrzí. Tady ve Švýcarsku si všechno sedlo náramně. V podstatě od prvního kola se mi hrálo skvěle," svěřila se Kousková krátce po triumfu. "Dnes jsem byla stejně trpělivá, a ač jsem hned na třetí jamce připsala bogey, nic jsme na plánu neměnili. Na hřišti bylo důležité být přesný a hrát strategicky, což se nám dařilo. V tomhle mi na hřišti pomohlo, že jsem u sebe mohla mít svého caddyho Kubu, který ve Švédsku chyběl. Když jsem si ráno oblékala své oblíbené tričko, tak jsem si říkala, že by mi mohlo opět přinést štěstí, stejně jako ve Španělsku a ve Švédsku. A ono se to fakt povedlo."

Kousková je tři kola před koncem sezóny LETAS na druhém místě Order of Merit, plná karta na Ladies European Tour jí už neunikne. "Je to sen. Když jsem před pár měsíci přestupovala k profesionálkám, tak jsem si tohle ohromně přála. Ale tři výhry? To je opravdu sen. Jsem šťastná, že nám s týmem vychází zatím vše, co jsme si předsevzali. Udělali jsme ohromný kus práce, všichni. A tohle je ohromná odměna."

"Příští týden mne čeká turnaj v Anglii, kam určitě pojedu. Následují dva turnaje ve Španělsku, které jsou poslední v kalendáři LETAS. Ráda bych si ale ještě sezónu protáhla a vydala se na turnaje Ladies European Tour. Teď už jen dostat se k pozvánkám," směje se šťastná Kousková.