Golfistka Kousková druhá na turnaji Santander GT Burgos

Golfistka Kousková druhá na turnaji Santander GT Burgos

Česká golfistka Sára Kousková obsadila druhé místo na okruhu Ladies European Tour Access Series. Třiadvacetiletá rodačka z Karlových Varů po výsledku -10 zaostala na turnaji Santander Golf Tour Burgos ve Španělsku za vítěznou Němkou Verenou Gimmy o tři rány. Další dvě Češky, Sofie Hlinomazová a Šideri Váňová, neprošly v Burgosu cutem.


Česká golfistka letos po vstupu mezi profesionálky ovládla turnaje druhé nejvyšší evropské série ve Španělsku, Švýcarsku a Švédsku, a s předstihem si zajistila kartu na příští ročník Ladies European Tour. Díky dalšímu pódiovému umístění obdržela dnes šek na 4240 euro a 275 bodů do celoročního žebříčku Order of Merit LETAS, ve kterém již nemůže být před posledním turnajem předstižena. Výsledek ji posune v pondělí také na její historické maximum ve světovém žebříčku.

Kousková na hřišti Golf Lerma vedla po prvním dni, kdy zahrála 7 ran pod jeho normu. Po pátku držela s Němkou Gimmy druhé místo, kdy ztrácela na vedoucí Švýcarku Vanessu Knecht jednu ránu. Finálové kolo bylo v sobotu jak na houpačce a prakticky se rozhodlo až na poslední jamce. Tam Kousková zahrála do vody a po následném návratu na odpaliště a ráně do bunkeru připsala triple-bogey. Němka zahrála první ranou na green, zapsala birdie a mohla tak slavit svou premiérovou výhru na okruhu. Švýcarka Knecht se díky birdie dostala na dělenou druhou pozici společně s Kouskovou, která finálové kolo obešla nakonec v paru.

“Na hřišti to bylo po golfové stránce relativně těžké, foukal silný vítr, i proto se dnes tolik neskórovalo. Vzhledem k mému zdravotnímu stavu jsem se hlavně snažila přežít,” konstatuje Kousková, které do smíchu po dokončení finálového kola rozhodně nebylo. „Na konci jsem toho měla už opravdu plné zuby. Byla jsem ráda, že jsem byla schopná dohrát. I z toho zřejmě vyústila nepovedená poslední jamka, kde jsem skončila ve vodní překážce. Prostě jsem přes vodu už nedopálila…,“ vrací se Kousková k závěrečné jamce, kde připsala triple-bogey. „Vereně výhru moc přeji, nepovedla si jí dnes jedna jamka, ale nezlomilo jí to a poslední devítku zahrála 6 ran pod par. Je to zasloužená vítězka.“

Důvody svého zdravotního stavu a vysílení okomentovala následovně. “Tento turnaj se trochu vymykal těm ostatním. Skvělý první den jsem zakončila žaludečními problémy, které tady v Burgosu kosí nyní jak místní, tak nás, golfistky. Spousta hráček muselo kvůli tomu odstoupit, proto jsem byla ráda, že jsem pátek zvládla. Opravdu mi nebylo dobře a uvažovala jsem dokonce o tom, zda kolo budu schopná dohrát,” popisuje Kousková své rozpoložení posledních dnů. “Finálové kolo už bylo trochu lepší, ale cítila jsem se stále hodně zesláblá, moc jsem toho za dva dny nesnědla. Snažila jsem se doplňovat energii, jak to jen šlo, ale moje tělo prostě bojovalo. Druhé místo proto beru všema deseti!“

Kousková si upevnila místo na čele celoročního žebříčku a bude korunovaná, jako první Češka v historii, nejen nováčkem roku, ale také vítězkou Order of Merit LETAS. “Jsem ohromně šťastná za celou sezónu a prvenství v Order of Merit je tím, čemu bych asi sama před prvním turnajem na Zbraslavi nevěřila. Přece jen jsem vstupovala do sezóny LETAS až v červnu a proti ostatním hráčkám jsem odehrála daleko méně turnajů. O to víc má pro mě prvenství v celoročním žebříčku větší cenu,” popisuje Kousková svou sezónu a dodává, proč poslední turnaj LETAS, který se hraje příští týden ve Španělsku, vynechá. “Potřebuji si celkově odpočinout. Zažívací problémy mi v tom rozhodně nepomohly. Vzhledem k tomu, že bych se do konce sezóny ještě ráda podívala na nějaké turnaje Ladies European Tour, tak je pauza takřka povinností.”

Výsledky turnaje naleznete zde.