OAKS PRAGUE: Nově zrekonstruovaný nebřenický zámeček otevřen

OAKS PRAGUE: Nově zrekonstruovaný nebřenický zámeček otevřen

Po kolaudaci prvních bytových a rodinných domů, otevření parku, restaurace a obchodu La Bottega Deli Bistro rozšiřuje OAKS Prague svoje služby a občanskou vybavenost pro své budoucí rezidenty. V kompletně zrekonstruované památkově chráněné budově Nebřenického zámečku z 19. století otevírá golfový klub PGA National Czech Republic, bar, zázemí pro kulturní akce a restauraci s otevřenou kuchyní. Pod taktovkou architektů Chapman Taylor byl vytvořen osobitý interiér s řadou výrazných designových prvků v souladu s vysokým standardem Oaks Prague.


„Nebřenický zámeček, který desítky let chátral a hrozila mu demolice, je nyní kompletně zrekonstruován pro účely golfového klubu jako součásti hřiště PGA National Czech Republic v rámci Oaks Prague a od 1. října zde zahájil provoz. Rozsáhlá a náročná rekonstrukce celého objektu vznikla na základě konceptu londýnského architekta Johna Pawsona, který má v tuzemsku za sebou například oceňovanou revitalizaci kláštera Nový Dvůr na Karlovarsku. Koncept rozvinulo a design včetně interiéru dokončilo architektonické studio Chapman Taylor, jenž je mimo jiné autorem známé Flow Building v centru Prahy,“ uvádí Jan Zemánek, CEO a předseda představenstva společnosti Arendon, která je developerem projektu Oaks Prague.

Restaurace s otevřenou kuchyní, kterou provozuje etablovaná gastronomická společnost La Collezione známá rovněž značkou La Bottega, La Finestra zahájí částečný provoz 1. října a od jara 2023 bude fungovat již v plném provozu. V přízemí nově zrekonstruovaného zámečku najdou hosté také bar i stylovou lounge, které vévodí exotickým kamenem obložený krb, a golfový obchod s širokou nabídkou oblečení a vybavení. V prvním patře je pro ně připraven komplex komfortních šaten a golfový simulátor. Po zavěšeném ocelovém schodišti s terazzovými stupni vystoupáme do podkroví zámečku osobitým způsobem adaptovaného na víceúčelové místnosti, které je možné využít pro private dining, obchodní jednání, prezentace, soukromé oslavy a další podobné akce.

„Design a kvalita golfového hřiště PGA National Czech Republic, spolu s našimi prvotřídními službami jsou, od našeho otevření v roce 2019, považovány za nejlepší v regionu. Otevření zrekonstruovaného zámečku je dalším významným krokem v rozvoji golfového klubu, který ještě více umocní „Troon Experience“ našich členů a hostů Oaks Prague. Budeme i nadále posouvat standard poskytovaných služeb ve střední Evropě a těšíme se, až zde všechny přivítáme,” říká Paul Dennis, ředitel golfového hřiště PGA National Czech Republic.

Rekonstrukce si vyžádala výrazné zásahy do statiky objektu, zámeček byl pro účely nové funkce částečně přestavěn, nicméně jeho historická podoba byla obnovena. „Byly zachovány svislé a vodorovné konstrukce, valené klenby a klenební oblouky, v přízemí a v patře,“ říká autor řešení interiéru Andrej Tušan z pražské pobočky studia Chapman Taylor a dodává: „Mezi citlivě zakomponované designové prvky patří moderní ocelové schodiště mezi patrem a podkrovím, které je navrženo záměrně designově a kontrastně vůči původnímu kamennému schodišti a repasovanému zábradlí mezi přízemím a patrem.“

V rámci renovace fasád byly objektu navráceny dekorativní prvky a zdobení, které odpovídají původnímu vzhledu z druhé polovině 19. století, kdy byl postaven jako lovecký zámeček pro rodinu von Schüttelsberg. Celá rekonstrukce probíhala v úzké spolupráci s památkáři.

Zámeček je přitom z hlediska využitelnosti plnohodnotným objektem plnícím nároky provozu ve 21. století. „Naším cílem je celou lokalitu Oaks Prague a její okolí nejen rozvíjet a modernizovat, ale také přispět k záchraně kulturních památek, kultivaci přírodních útvarů včetně udržování biokoridorů a vytvořit tak příjemné prostředí jak pro obyvatele Oaks, tak pro návštěvníky i sousedy z okolních měst a obcí, kteří zde budou chtít trávit volný čas. Jsme rádi, že celé území začíná ožívat a otevírá se veřejnosti a že původní plán vytvořit jedinečné místo pro život se službami a plnou občanskou vybaveností je opět o krok blíže k jeho úspěšnému dokončení,“ uzavírá Jan Zemánek.