V hlavě golfisty: Obhájit se dá cokoli, ale jen ekonomické argumenty nestačí

V hlavě golfisty: Obhájit se dá cokoli, ale jen ekonomické argumenty nestačí

KONCEM ZÁŘÍ jsem se vracel z odpolední dvanáctky – víc jsem nestihl, protože už se stmívá a ochlazuje přece jen dřív – a sám jsem si položil otázku: Co se vlastně za poslední dekádu v českém golfu změnilo, a změnilo se vůbec něco?


Golf nemá změny rád, těžko a velmi bolestně je přijímá. Možná je to v jeho DNA, možná je to tradicionalismus, možná jen lenost měnit zaběhlé pořádky, možná naše vlastní slepota a nechuť vidět svět okolo sebe. A možná zčásti i vychytralost spočívající v tom, nedělat věci, které nejsou potřeba – nikdo jiný je nedělá – a nikdo je také nevyžaduje. Ani kolikrát neví, že by je vyžadovat mohl. Třeba se nebát ptát.

Kolik vlastně stojí golf? A kolik bude stát v příštím roce? Zdražování se nevyhneme a před zahájením sezony 2023 nás možná čeká překvapení: procento, které se nám nemusí líbit, byť bude spravedlivé. Co s cenami udělá inflace? O kolik se provozovatelům zdraží vstupy energií, hnojiv, lidské práce? Bude o tolik procent navýšen i herní poplatek, nebo se někde bude muset škrtat? Provoz se dá dotovat jen do určité míry a zdroje nejsou nevyčerpatelné.

Bude o ceně rozhodovat šéf golfista, nebo šéf ekonom? Ty dva pohledy se obvykle liší a jedna strana té druhé kolikrát nerozumí. Buď trpí rozpočet, nebo golf. U lidsky golfového pojetí se dá očekávat brzký krach, u pragmaticky ekonomického přístup: Ber, nebo nech být!

Ekonomické a marketingové příručky říkají, že mezi zdražováním a spotřebou existuje v jistých případech spojitost a vcelku jednoduchá poučka, která zní: Nejedná-li se o zdražení postupné, ale skokové, případně je-li zdražení vyšší než 10 procent, pak o kolik procent se cena produktu zvýší, o tolik procent se dá očekávat i propad prodejů. K této poučce ale patří ještě jeden parametr, a tím je faktor inovace. A je tu samozřejmě nabídka a poptávka. Je-li nabídka vyšší než poptávka…

Stejný postup se dá aplikovat i obráceně, marketing vám nicméně potvrdí, že slevy bez snížení kvality dlouhodobě ekonomicky nefungují, a jak už říkal starý pan Ogilvy: „Hřbitovy jsou plné těch, kdo se uslevovali.“

Kdyby tato teorie platila, tak pokud by se ceny zvedly třeba o třicet procent, počet golfistů by o třicet procent poklesl. Před všemi by tak stála katastrofická otázka: Dokáže počet aktivních golfistů redukovaný o třicet procent golf uživit?

Odpověď na otázku, kolik stojí golf, je vcelku jednoduchá: Tolik, kolik jsme za něj ochotni zaplatit nebo kolik na něj máme. Kolik bude v příštím roce stát, nevíme. O zájmu, pokud se nebude jednat o ekonomickou sebevraždu, bude rozhodovat i přidaná hodnota. Měli bychom vědět nebo se ptát, co za cenu dostaneme. Bude zajímavé sledovat, kam se golf posune a v čem, byť bude dražší, se třeba také zlepší. Brát vše jen pragmaticko-ekonomickým pohledem nelze, protože by se mohlo stát, že těch „Ber“ bude jen sedmdesát a těch „Nech být“ opravdu procent třicet.

Zkuste si sami najít odpověď na mou první otázku. Její hledání není nicméně jednoduché, nedá se zobecnit, někde může být odpověď kladná, jinde záporná a možná ji ani nenaleznete. Nebo se nakonec vynoří otázky další.

Někdy přitom stačí tak málo. Třeba i my si jednou v našem klubu budeme mít čím po dohrání kola očistit boty a na drivingu budou hodiny.

 

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Nosit bag na LIV Golf je to nejlepší, co mě v životě potkalo
S JOELEM BEALLEM

HRDINA MÉHO DĚTSTVÍ
Tom Weiskopf byl majitelem jednoho z nejúžasnějších švihů, jaké jsem kdy viděl
JIM NANTZ

LEE TREVINO A ČLOVĚK, KTERÝM SE STAL
Z texaského hřbitova až mezi velikány do St. Andrews
JERRY TARDE

TREFIL JSEM JACKPOT
Neuvěřitelná cesta Alexe Fourieho z ukrajinského sirotčince na americké mistrovství hendikepovaných
ALEY MYERS

KOMENTÁŘ
Arabská ropa rozhodně nevoní jako květy azalek v dubnové Augustě
ANDREJ HALADA

PŘEDSTAVUJEME

COVER STORY
PŘIŠEL TOMU NA KLOUB
Za mojí výhrou na US Open jsou měsíce dřiny. A tohle se z ní můžete naučit vy
MATT FITZPATRICK

JAK MI FITZ POMOHL
Golfová lekce od kámoše – mimochodem vítěze US Open
DAN RAPAPORT

POSLEDNÍ ZŮSTÁVÁ
Už několik desítek let dominuje golfové architektuře heslo „kácet, kácet, kácet“. Dospěl golf konečně do bodu, kdy je s přírodou v dokonalé rovnováze?
DEREK DUNCAN

Z ČEHO SE VYKLUBALA LIV GOLF?

Příběh o tom, jak vychytralý Australan a bohatí Saúdové ukradli naivnímu Angličanovi přelomový nápad
DANIEL TRHOŇ

TĚLO

MISTR POLOVIČNÍ WEDGE
Jestli chcete být přesnější, zaměřte se na práci nohou
CHEMA SÁNCHEZ

ŠKRTNĚTE TY TROJPUTTY
Ovládněte greeny a proměňujte vše z jednoho i z deseti metrů
CHERYL ANDERSON

UŽ SE VRTÁ

VINOŘ, KONEČNĚ!
Když se dnes kousek za Kbely zajedete podívat, musíte nabýt dojmu, že k otevření hřiště – po 23leté anabázi – už mnoho nechybí a těchto 18+ jamek by si velmi brzy mohlo říct o vaši pozornost
ROBIN DRAHOŇOVSKÝ 

A mnohem více na 92 STRÁNKÁCH letošního osmého čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve ČTVRTEK 13. ŘÍJNA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.