FRANCOUZSKÁ RIVIERA aneb kam útéct před zimou

FRANCOUZSKÁ RIVIERA aneb kam útéct před zimou

Že je na Francouzské riviéře parádně v létě, to víme. Ale co v zimě? Vždyť jsou na dohled Alpy. Možná tomu nebudete věřit, ale i v zimě je tu příjemně. Nemusíte se bát ani srážek, protože těch je tu nejvíc v říjnu a v listopadu. Francouzská riviéra je prostě pro golf jako stvořená.


Anglická aristokracie tento kouzelný záliv u Středozemního moře objevila v polovině 19. století a začala zde budovat zimní lázeňské středisko. Z ospalého hnízda a chudé rybářské vesničky se zanedlouho stalo centrum blahobytu a elegance a mekka mezinárodní aristokracie a finančních magnátů. 

Byla to jen otázka času, kdy někoho napadne, vybudovat golfové hřiště. V roce 1890 to byl ruský velkokníže Michael, který na francouzské riviéře postavil v malebném městečku Mandelieu nedaleko od Cannes první hřiště, které je dodnes oblíbenou adresou a svým letitými mohutnými piniemi podél fairwayí opravdovou výzvou. Navíc je to jediné hřiště poblíž Cannes, které leží přímo u moře. Velkoknížete k jeho založení inspirovalo skotské St. Andrews, které navštívil, když mu bylo dvanáct let. Sám skončil tragicky. V roce 1918 byl na příkaz Lenina zastřelen společně se svým anglickým komorníkem. Tím se nade vší pochybnost prokázalo to, co jsme celou dobu tušili: Lenin rozhodně nebyl golfista.

GOLF CLUB SAINT DONAT

Na Riviéře jsme stihli čtyři hřiště, mně se nejvíce líbilo na hřišti Saint Donat, které je vzdáleno pouhých třináct kilometrů od Cannes. Je to bezpochyby jedno z nejlepších na Riviéře. Světoznámý architekt Roberta Trent Jones Jr. se zde podepsal pod šestikilometrovou výzvu, zasazenou do historického okolí a vytvořil zde naprostou lahůdku: zčásti rovinatý, zčásti kopcovitý terén protkaný četnými potoky. Hřiště na břehu řeky Mourachonne a Grand Vallon de Grasse má pestrý terén a nabízí nádherné výhledy na  městečko Grasse, které se na celém světě proslavilo výrobou parfémů. Díky příjemnému přímořskému klimatu zde lze hrát golf po celý rok.

První devítka je spíš zahřívací: Začíná rozsáhlým parem 4, poté se některé jamky dramaticky zužují a neodpouštějí žádné chyby z odpaliště. Na rovných a delších jamkách jsou hlavními nepřáteli bunkery, kterých je tu rozeseto víc než dost. Druhá devítka začíná kouzelným tříparem s poloostrovním greenem, další jamky jsou velmi rozmanité, žádná se neopakuje. Najdete tu úzký dlouhý pětipar, 150 metrů dlouhý třípar a vydechnete teprve na čtrnácté jamce, tři sta metrů dlouhém čtyřparu. Nejfotogeničtější jsou jamky 13 a 15 – dvě pětiparovky s horami v dálce. Z  terasy klubovny je krásný výhled na začátek a konec kola a na velké jezero.

www.golfsaintdonat.com

GOLF CLUB OPIO-VALBONNE

Na druhé hřiště jsme vystoupali z Cannes směrem do hor, kde se v sousedství dvou městeček Opio a Valbone, nachází hřiště Opio-Valbone. Patří k nejstarším na Riviéře. V roce 1966 ho navrhl známý britský architekt Donald Harradine. Osmnáct jamek se vine v krásné přírodě mezi mořem a horami ve  stínu stoletých stromů a galsko-románského akvaduktu. Hřiště má výjimečné klima a geografickou polohu, je chráněn před větrem a má dostatek slunečního svitu. Hřiště bylo modernizováno v letech 2002 a 2012. Přímo vedle hřiště se  nechází zámecký hotel La Bégude. Renovovaná kamenná stavba ze 17. století se nyní pyšní moderním a velmi vkusným designem. Nechybí ani prostorný venkovní bazén a tenisové hřiště.

Tip: Po hře vyrazte do městečka Valbonne s půvabnými úzkými uličkami a dejte si na náměstí Place des Arcades skleničku růžového vína.

www.opiovalbonnegolfresort.com

STYLOVÉ UBYTOVÁNÍ V CANNES 

Hotel Cavendish

Tento tradiční čtyřhvězdičkový hotel se nachází jen pár minut pěšky od nábřeží La Croisette a pláží. Okamžitě mě okouzlil svým vytříbeným interiérem v secesním stylu z počátku 20. století: nádherně a stylově zrestaurovaný secesní výtah, parketové podlahy a krásná fasáda dodávají této historické budově elegantní atmosféru s moderním vybavením. Vyberte si jeden z 34 útulných pokojů a objevte Cannes: staré město, tržnice a třída s luxusními obchody Rue d'Antibes jsou co by kamenem dohodil.

https://cavendish-cannes.com/

Marriot - hotel na nejlepší adrese

Kdo chce bydlet přímo na pobřeží na promenádě, tomu doporučím JW Marriot. Nachází se na nejlepší adrese: 50, Boulevard de la Croisette, kde přímo oslňuje nádhernou elegantní prosklenou fasádou. Hotel nabízí moderní pokoje a suity, které byly v posledních letech kompletně modernizovány, soukromou pláž a bazén na střeše hotelu. Ve stylové restauraci Scalini s otevřenou kuchyní si budete připadat jako v kině.

TOULKY V CANNES

Kdo se rád toulá starými uličkami, bude nadšen starým městem, které lehce vyčnívá nad městem na kopci Suquet. Srdcí Cannes je ovšem promenáda Croisette. Táhne se směrem na východ od centra města a přístavu v délce asi 1.5 kilometrů. Kolem promenády se nachází také hlavní městská pláž. Zde se nacházejí nejkrásnější hotely a vily, které si zde po léta budovala evropská aristokracie a nejlepší značkové obchody. Jak Villa Rothschild, tak Villa Eleonore Louise und Villa Domergue patří nejpozoruhodnějším pamětihodnostem a poukazují na vytříbený vkus pro eleganci zámožných obyvatel 19. a 20. století. Dnes promenádu lemují luxusní špičkové restaurace a obchody se světovmi značkami. Chanel N°5,nejznámější parfém na světě, který pochází právě z Cannes, je na nejlepší adrese, přímo na  Croisette č. 5.  Milovníky módy zaujme také rue d’Antibes.