CADDIE V UTAJENÍ: Nosit bag na LIV Golf je to nejlepší, co mě v životě potkalo

CADDIE V UTAJENÍ: Nosit bag na LIV Golf je to nejlepší, co mě v životě potkalo

JAKÉ TO JE, dělat kedíka na LIV Golf? V poslední době dostávám tuhle otázku dennodenně – většinou se takhle smskou ptají ostatní caddies. Odpovím pokaždé stejně: „Je to k---a skvělý.“ Protože vůbec poprvé za celou kariéru jsem svědkem toho, že se s klukama u bagu zachází jako s lidmi. Myslíte, že přeháním? Tak to jste nikdy nebyli kedíci na PGA Tour.


Asi si ještě pamatujete, že před pár lety museli caddies dokonce PGA Tour dát k soudu. Podstatou sporu bylo oficiálně to, že nemáme žádné příjmy z toho, že sloužíme v podstatě jako chodící billboardy pro turnajové sponzory, ale vlastně šlo hlavně o to, aby se s námi jednalo s úctou. Soud nám za pravdu nedal, ale i tak jsme si díky té aféře polepšili, třeba v oblasti proplácení zdravotní péče. Ale představitelé tour se na nás pořád dívali jako na spotřební zboží – podle nich by měl být caddie rád, že ho hráč vytáhl s sebou na výsluní. Na LIV Golf očividně věděli, že jde o jablko sváru, protože od chvíle, kdy jsme tam přešli, dělá každý všechno možné, aby se s námi jednalo přesně opačně.

LIV Golf nám zařizuje (a platí!) letenky. Na letiště vždycky pošlou někoho, kdo nás vyzvedne. Když hrajeme po turnaji LIV Golf turnaj z jiné série, zařídí nám dopravu i tam. Neplatíme za hotely. Místnosti, kde se jako kedíci převlékáme a kde jíme, vypadají kolikrát lépe než ty, které mají na PGA Tour hráči. Ať se hnu kamkoli, pořád se mě někdo ptá: „Můžu vám s něčím pomoct?“ „V čem se můžeme zlepšit?“

Na turnaji Trump Bedminster se za mnou ve středu zastavili na drivingu tři činovníci LIV Golf jen proto, aby si se mnou popovídali a blíž mě poznali. Jeden z nich si o mně zjevně předem něco zjišťoval, protože se mě vyptával na rodné město a na to, kam se tam dá zajít na dobré jídlo. CEO Greg Norman s každým prohodí pár opravdu osobních slov, ne jen takové to „nazdar“ nebo „ať vám to jde“. Nemyslete si – ono to udělá hodně, když vás všichni nepřehlíží jak ruskou pláň. Víte, kolikrát za mnou takhle za celé ty roky zašel někdo z PGA Tour? Dvakrát, a v obou případech jenom proto, že přese mě chtěli pro někoho sehnat lístky na fotbal.

Já samozřejmě vím, že na LIV Golf s námi mohou takhle zacházet mimo jiné díky tomu, že mají bezedné kapsy. Ale nemuseli by – hráče si hýčkají jistě i proto, aby zlákali k členství i další, ale nás nosiče rozmazlovat nemusejí. Žádný hráč nepřestoupí k LIV Golf kvůli tomu, jak hezky se tam chovají ke kedíkům, nehledě na to, že vzhledem k vypláceným sumám bude na každý uvolněný bag stát dlouhá fronta kandidátů. Když už mluvíme o penězích: PGA Tour neměla problém schrastit sto milionů dolarů na Player Impact Program, bonusy a větší turnajové dotace, ale nemá jediný milion, kterým by kedíkům přispěla na cestovní výdaje? A nářky typu „z obchodního hlediska to není rentabilní“ nechci slyšet.

Lidi se taky hodně ptají na výdělky a na kvalitu startovního pole. Smlouva, kterou máme s mým hráčem, nestanovuje běžných osm až deset procent z každého turnajového výdělku a nedostal jsem ani žádný podíl z bonusu, který mému zaměstnavateli dali za to, že k LIV Golf přestoupil. I tak ale vydělávám tolik, že mi to změní život, a navíc dostanu na konci sezony podíl ze všech bonusů. Jestli bude letošní sezona pokračovat tímhle stylem, vydělám si letos víc než za uplynulé tři roky na PGA Tour, a to máme míň štací.

Kvalita startovního pole je zatím nevalná. A o divácké atmosféře nemůže být řeči. Na finálové kolo vždycky fanoušci přijdou, ale je cítit, že hře moc nerozumí. Aniž bych chtěl LIV Golf nějak obhajovat, je k tomu třeba říct dvě věci: Za prvé je tahle tour letos v záběhu. Už napřesrok to bude určitě lepší. Přijdou lepší hráči a všichni se lépe sžijeme s týmovým aspektem soutěže. A za druhé ona ani na PGA Tour není vždycky bůhvíjaká atmosféra, pokud tedy váš hráč nepatří mezi 20 nejslavnějších na světě nebo to není mimořádný oblíbenec publika. Přinejmenším tedy ve čtvrtek a v pátek. Takže se zase netvařme, že LIV Golf je v tomto ohledu až takový rozdíl. I když musím uznat, že jakkoli nás nová tour baví, můj hráč už jednou prohodil: „Je to divné, že?“ On tedy nepatří mezi golfisty, kteří potřebují nabité tribuny, aby hráli dobře (a takoví jsou – myslím, že víte, které myslím), ale má diváckou pozornost rád. Už kvůli němu doufám, že se to zlepší.

Dobře vím, že se v Saúdské Arábii porušují lidská práva a jaký režim financuje LIV Golf. Média se na to ostatně ptají víc než na herní aspekty. Taky jsem hodně rozvažoval, když se můj hráč k LIV Golf přidal a nabídl mi, ať tam jdu s ním. A nakonec jsem to uzavřel takhle: Už dlouho se harcuju po celém světě a za tu dobu jsem narazil na spousty hodných i zlých lidí. Kdybych měl vynechávat turnaje kvůli tomu, v jaké zemi se hrají, jaký klub je pořádá nebo kdo turnaj sponzoruje, seděl bych celý rok doma.

Popravdě říkám, že určité rozporuplné reakce na své rozhodnutí jsem čekal – ale ne takhle silné. I moje vlastní sestra mi vzkázala, že jsem ji zklamal. V domovském městě jsem členem dvou klubů – jednoho privátního a jednoho veřejného. Myslel jsem, že větší pochopení pro mě budou mít chlapi z toho veřejného, ale bylo to naopak. Známí z privátního klubu mě chápou: Žádné peníze přece nejsou neposkvrněné a člověk dělá, co musí. Zato ve veřejném klubu se na mě postupem času začali dívat jako na bezpáteřního vypočítavce. Jednou mě vyřadili z diskuzního vlákna, a když se před pár týdny pořádala grilovačka, měl jsem pocit, že se tam se mnou někteří nechtějí bavit. Můj hráč mi k tomu řekl, že zadarmo to holt nebude.

Respektuju postoj těch, kdo se drží od LIV Golf dál kvůli jeho pochybným vazbám a všem těm kontroverzím. Ale ze zhruba desítky mých nejlepších kamarádů mezi caddies na PGA Tour dělá dobrá půlka všechno, co může, aby se na LIV Golf dostala taky. Chápejte – pro spoustu z nás je to šance, kterou si nemůžeme dovolit promeškat.

– S JOELEM BEALLEM