Za milion, jako fakt? Až na vás někdo vybafne cenu, nezapomeňte se podívat pod slupku

Za milion, jako fakt? Až na vás někdo vybafne cenu, nezapomeňte se podívat pod slupku

TAK MĚ TÁTA zase jednou překvapil. „Víš, kolik už dneska stojí nejlevnější hamburger?“ položil mi na minulé návštěvě řečnickou otázku a hned si odpověděl: „Představ si, že přes dvě stovky!“ Nejdřív jsem na něj vykulil oči a představil si ten prťavý číz a pak mi to došlo. „Kdes to zase slyšel, takovou blbinu?“ musel jsem reagovat a trochu se u toho pousmát.


Možná přemýšlíte o tom, že utečete někam do tepla a hole vezmete na výlet s sebou. Někam, kde nebudete hledat míčky v opadaném listí a čekat, až se zvedne mlha nebo roztaje green. Někam, kde vyrazíte na první odpaliště už s východem slunce a v poledne už budete srkat brčkem drink ze sklenice napůl zaplněné ledem. Někam, kde ten nejlevnější hamburger může stát, no řekněme třeba pět stovek a nebude se vám to zdát divné, protože třeba budete vědět proč.

Cena je kolikrát relativní. Může odrážet ekonomiku dané země, směnný kurz, ekonomiku země vaší, sílu vlastní, rodinné ekonomiky nebo také kvalitu produktu, kterému se jen stejně říká, ale stejný ani zdaleka být nemusí. Může být drahý jen proto, že si někdo řekl, že by drahý být měl, je opravdu pěkný nebo naopak až nepěkně nedobrý. Jak se říká, kupec se vždycky najde. Může to být i spektakulárně drahý nahnilý banán servírovaný na zlatém podnosu. Konečně ten nejdražší se prodal na pražském Václaváku, z hecu a jako marketingové cvičení. A raději se neptejte za kolik – ta částka měla šest nul.

Ten banán nebo hamburger možná budete letos hledat i vy. Bude v nabídce někde v zahraničí, možná až na opačné polokouli. Bude mít osmnáct jamek a jeho konzumace vám zabere čtyři hodiny. Až ho budete kupovat, slupka může vypadat parádně, ale jaký je, se dozvíte, až ho oloupete a pěkně se do něj zakousnete. Mimochodem banánů je na světě asi 1000 druhů a ne všechny by vám asi chutnaly.

Golfových hřišť je po celém světě přes 40 000, ale na rozdíl od banánů, kde vlastně známe jen jeden druh, mauricijský Cavendish (ano, byli to opět ti Britové, kteří nás naučili golf hrát a banány na golfu jíst), nás některá mohou nemile překvapit. Golfový svět není žádný supermarket, kde si vybíráte banány podle ceny a všechny jsou v podstatě stejné. To, co za svou sportovní zálibu zaplatíte, může být tak různé jako hřiště sama.

Kam pojedete, se možná rozhoduje podle hřiště – možná máte i svůj seznam zatím nesplněných snů – nebo podle země, kterou chcete navštívit. Ať je to tak nebo tak, až si budete plánovat hru, koukněte dobře pod slupku a nebojte se zeptat, jestli to, co kupujete, je ten Cavendish a ne jen nějaká zelenina, kterou v dané zemi servírují jako vařenou přílohu k hamburgeru.

Táta měl vlastně pravdu: V restauraci ten hamburger opravdu stojí přes dvě stovky, ten nejlevnější. Jen mu to neřekli a spletl si to s fast foodem. A to přesně se může stát i vám, až na vás někdo vybafne cenu za hru, třeba na Como Laucala. O tom, že za ty peníze můžete křičet „FORE!“ na George Clooneyho, taktně pomlčí. Nebo z té ceny neodpadnete a řeknete si: „Aha, tak to není zas takovej nářez, to je jako u nás“. Ale bude to možná jen McDonald, žádný Michelin.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

K NEJVYŠŠÍM METÁM
Někdo si vychutnává golf tak, že si vytvoří vlastní seznam hřišť
MATTHEW RUDY

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ NOVÁ HŘIŠTĚ NA SVĚTĚ
Devět nových hřišť, která dokazují, že golf zažívá globální obrodu
DEREK DUNCAN

BÁJEČNÍ BLÁZNI
Naši hodnotitelé hřišť se s vámi podělí o své nejlepší zážitky
STEPHEN HENNESSEY

CO DĚLÁ HŘIŠTĚ SVĚTOVÝM?
Je to směsice, dobře namíchaný koktejl a něco, co poznáte na první pohled
S ALANEM BABICKÝM

EVOLUCE KLUBOVEN
Současná architektura opouští zavedené pořádky a začíná odrážet lokalitu
JOHN GENDALL

THE INCREDIBLES
Ty nejskvělejší jamky, na jakých jsem kdy hrál
RICK REILLY

NEJEN VE STÍNU PALEM
Mauricijská golfová scéna je kvalitní a rozmanitá. Zahrajete si tu v horách, v těsné blízkosti pláže a kokosových palem, na skotském linksu i v tropické vegetaci
VĚRA BECHYŇOVÁ

PAR EXCELLENCE
Navzdory omezenému cestování a dalším překážkám ve Vietnamu rychlým tempem přibývají prvotřídní hřiště
DUNCAN FORGAN

COMO LAUCALA
Bývalá kokosová plantáž na Fidži se proměnila v ultra luxusní soukromý ostrov pro ty nejslavnější a nejmovitější
BRAD CLIFTON

AŤ NELEZETE PŘES PLOT
Autor vysvětluje své osvědčené metody, které ho dostaly na slavná privátní hřiště
JOHN SABINO

PARŤÁK KODEX
Plánování toho nejlepšího výletu s kamarády
REDAKTOŘI GOLF DIGEST

TESTOVACÍ CENTRUM GARMIN V HODKOVIČKÁCH
Nemusíte si je hned koupit, ale nejdřív si je na tréninku nebo na hřišti vyzkoušet
IVO STEINER

KOMENTÁŘ
Cestování za golfem může být báječná věc. Ale jak kdy a jak pro koho
ANDREJ HALADA

RÁNA Z MILOSTI
Z toho, kam byste se rádi vydali za golfem, o sobě hodně poznáte
COLEMAN BENTLEY

A mnohem více na 116 STRÁNKÁCH letošního cestovního speciálu.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve ČTVRTEK 10. LISTOPADU 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.