COMO LAUCALA: NENÍ NIC LEPŠÍHO, CO BYSTE NA NAŠÍ PLANETĚ NAŠLI

COMO LAUCALA: NENÍ NIC LEPŠÍHO, CO BYSTE NA NAŠÍ PLANETĚ NAŠLI

PŘEMÝŠLELI JSTE NĚKDY o tom, jak asi žije ta nejmovitější část obyvatel naší planety? Šéfredaktor australské edice Golf Digest ochutnal život trosečníka na ultra exkluzivním ostrově na Fidži, který musíte vidět – a zažít! –, abyste tomu vůbec uvěřili.


NAPSAL BRAD CLIFTON

Fidžijci ctí kokosovou palmu jako strom života. Není doslova nic, co by z této zázračné rostliny nedokázali použít, upotřebit nebo vyrobit.

Je to vlastně příhodné. Tato bývalá zanedbaná kokosová plantáž, uvězněná uprostřed tropického ráje a omývaná křišťálově čistými vodami kouzelného korálového útesu na Fidži, dnes láká ty nejbohatší a nejslavnější na… no vlastně na všechno.

Ostrovní život není pro každého, alespoň se to říká. Jeho odpůrci ale zjevně nikdy nenavštívili ostrov Como Laucala. Možná si jen představí několik nezapomenutelných scén z filmu „Trosečník“. V této filmové fikci letadlo Toma Hankse ztroskotá, musí si sám zajišťovat obživu a za přítele má volejbalový míč, kterému říká Pan Wilson, ale stačí lehce pozměnit scénář a může se psát úplně jiný příběh. Třeba o tom, jak bezpečně přistát jen 360 kilometrů severovýchodně od místa, kde se Trosečník natáčel, ve stínu palmy popíjet Chateau Pétrus a v azurových vodách dovádět s jinými hosty, kterými jsou pravidelně George Clooney, Oprah Winfrey nebo dvojnásobný šampion F1 Max Verstappen. A za přátele mít trochu jiné míče než Hanks – mohli bychom jim říkat třeba bratři Bridgestonovi.

Ať už je vaše definice luxusu jakákoli, okamžitě si ji z hlavy vymažte a připravte se na její redefinici. Alespoň v tom, jaká by vaše nejluxusnější dovolená spojená s golfem na naší planetě mohla být.

Letos v dubnu navštívilo Fidži 46 680 cestovatelů, ale zatímco většina z nich se oddávala radovánkám rodinné dovolené na typických turistických místech, jako je Port Denarau nebo nákupní čtvrť v Suvě, jen velmi malý počet z nich se přímo z letiště Nadi vydal soukromým letadlem o 50 minut dál: na ostrov Como Laucala.

Laucala – vyslovuje se „lósala“ – není jen tak obyčejný ostrůvek, je soukromý a nevlastní ho nikdo jiný než miliardář a spolumajitel značky Red Bull Dietrich Mateschitz. Je to jeho zahrádka vyhrazená těm, kdo si to mohou dovolit nebo jsou jeho osobními hosty. I když se stále jedná o jedno z Hollywoodem nejpřísněji střežených tajných míst (ano, i samotný 11hodinový let z Los Angeles největším hvězdám za tu anonymitu stojí), pro Australany se po více než dvou letech patálií s covidem a totálním lockdownu stal tím nejdokonalejším únikem z reality. A mají ho téměř u nosu.

Na ostrově je pouhých pětadvacet (ano, čtete dobře, 25) luxusních rezidencí rozmístěných na plážích, na úbočí kopce nad lagunou a na vrcholu kopce uprostřed džungle. Každá je originál, navržená velice citlivě a v souladu s mimořádným přírodním bohatstvím Fidži, a dotažená k absolutní dokonalosti. Aby ne, když původním majitelem ostrova byla rodina jménem Forbesovi.

Jen se dotknete nohou země a ihned poznáte, co to je servis, který si zaslouží každý, kdo se kdy procházel po červeném koberci. Co můžete očekávat, je tradiční uvítací ceremoniál a představení vašeho osobního pana „Tau“ (fidžijsky je to „přítel“) – osobního komorníka, který se vám postará, o cokoli si budete přát a kdykoli si to budete přát. A právě v tomto okamžiku naložili vašeho reportéra do vozítka, které měl po celý týden k dispozici – do golfového vozíku –, a odvezli ho do vily na pláži. I když slovo vila asi není to pravé. Mé obydlí mělo rozlohu přes 2000 metrů čtverečních a bylo rozdělené na dvě poloviny. V první se nacházel honosný obývací pokoj, luxusní ložnice s koupelnou a malý salonek. Ve druhém křídle jsem objevil osobní barový pult, další obývací prostor a dokonale zásobený – a denně doplňovaný – bar s těmi nejlepšími víny a lihovinami.

Před domem mě čekal nekonečný bazén osvícený loučemi, venkovní jídelna, další koupelna a pohodlná lehátka, ze kterých se dal pozorovat příliv a vlny valící se na mou soukromou pláž. Ukázalo se, že za těch 5600 dolarů za noc toho dostanete poměrně dost.

A když vás kdykoli přepadne hlad, postarají se tu o vás ještě lépe. Celodenní menu je inspirováno štědrostí okolních polí a oceánu. Vše připravuje australský šéfkuchař Dan Boller – jen tak mimochodem pochází z anglického Newcastlu.

„Je to pro šéfkuchaře opravdu nevšední místo,“ přiznává Boller, který mimo jiné dohlíží i na zdejší působivou a soběstačnou farmu. Ta se rozkládá na 97 hektarech a je zdrojem všeho od ovoce a zeleniny přes med a kávu až po zdánlivě neomezené zásoby drůbežího, vepřového nebo toho nejlepšího Wagyu hovězího.

Pokud se ale nehodláte ponořit jen do lenošení a pohádkového Bollerova kulinářského neskutečna, můžete vyzkoušet i jiné nevšední zážitky. Mezi ty nejoblíbenější patří plachtění, potápění, lov velkých ryb nebo jízda na vodním skútru či na koni. Chcete-li raději zahálet a nechat se opečovávat pak je vám k dispozici luxusní jachta Riviera 41 Flybridge i s kapitánem.

Také vám to připadá jako z jiné planety, nebo „jiného“ světa? No vidíte, a to jsme se ještě nedostali ke golfu!

OSTROVNÍ GREENY

Architektem hřiště není nikdo jiný než Skot David McLay-Kidd, který svou slávu získal už na Bandon Dunes. Tahle 18jamková imitace Jurského parku je celá vysekaná v divoké džungli a podél zdejšího až pitoreskně fascinujícího pobřeží. Mimo jiné se jedná o nejtěžší hřiště oblasti Jižního Pacifiku (a možná druhé nejtěžší, jaké kdy hrál Adam Scott!). Může se vám také často stát, že celý tenhle plácek budete mít jen pro sebe a budete na něm moci hrát donekonečna, stejně jako to občas dělává hvězda filmu „Dannyho parťáci“ George Clooney. „Vždy dorazí s obrovitánskou krabicí nových míčků a lahví tequily,“ prozrazuje klubový profesionál. Není nad to, být vždy dobře připraven, že, Georgi?

Stejně jako kterákoli z ostrovních restaurací, i hřiště vám bude servírovat překvapení za překvapením – tropickou směs dlouhých i krátkých jamek, z nichž mnohé mají vyvýšená odpaliště s dechberoucími sceneriemi. Díky nim se snáz smíříte s těmi naopak zastrašující mi výhledy, které se před vámi otevřou vždy, když do ruky vezmete driver. Pokuste se neudělat chybu, protože minutá fairway bude mít za následek jediné – další míček ve hře. Ne že by to nebylo jedno. Sám autor článku se přesto nikdy necítil tak uvolněně i poté, co sledoval svůj míček odplouvat do zapomnění. Je to zkrátka místo, které na vás takový vliv v tu chvíli má.

„Laucala byla výzva,“ připouští sám McLay-Kidd. „Ani jsme oblast neměli řádně zmapovanou, takže šlo o starý dobrý postup: prodírat se džunglí s mačetou v ruce a občas být i po pás v bažině.“

I hosty, kteří golf nehrají, stav a kvalita hřiště uchvátily. Kombinace greenů pokrytých bermudou a fairwayí osetých lipnicí japonskou dokáže odolávat tropickému klimatu a vydláždit cestu mnoha nezapomenutelným ranám. Zvláště pak na nejkrásnější jamce celé osmnáctky, pětiparové dvanáctce, která se táhne po pobřeží a v závislosti na přílivu a odlivu se dá hrát každý den jinak.

„Nakonec jsme se pokusili celý ostrov prozkoumat prostřednictvím golfového hřiště,“ dodává McLay-Kidd. „Šlo nám o to, zachovat co nejvíce přírodních zlomů a svahů. Když jsme se ale blížili k oceánu, nemohli jsme najít správnou cestu, jak pokračovat dál. A pak jsme si najednou uvědomili, že se jamky mohou i křížit, protože na hřišti budete obvykle sami a odpadá tak problém s bezpečností. Dovolím si tvrdit, že podobně navržené hřiště nikde jinde na světě nenajdete!“

Trochu mi to dodnes hlava nebere…

Skutečná krása McLay-Kiddovy práce tkví v tom, že pokud je vaše hra více Clooney než Cam Smith, můžete si užívat komfortu tří sad odpališť, které hřišti propůjčují délku od 4614 do 6245 metrů. Ať už si ale vyberete jakákoli, bude to kolo, na které jen tak nezapomenete. Pokud tedy jako George neholdujete tequile.

NAD A POD POVRCHEM

Vše na ostrově Como Laucala je tak nějak mimo běžné limity. Není divu, když majitelem je spoluzakladatel značky, která se věnuje extrémním sportům a jím podporovaní sportovci hledají hranice lidských možností.

Teprve poté, co se nabažíte golfu, kitesurfingu, lovu zvěře nebo jízdy na vodním skútru, si najednou uvědomíte, jak jsou personál a celé to kouzelné místo pohostinní. Jako je průzračně čistá voda kolem, i vám bude jasné, že jedinou prioritou na celém ostrově jste vy. Uvedu vám příklad: Šlo o oslavu manželčiných 50. narozenin. Hledali jsme pro ni něco, na co by v životě nezapomněla. Poté, co jsme s vedením hotelu naplánovali během dne řadu malých překvapení, jsme vše posunuli ještě o stupínek výš. Ostrov jsme obletěli ve vrtulníku a až pohled shora odhalil poslední překvapení – obrovské přání k narozeninám sestavené z kokosových ořechů v písku na pláži. „Oslavenkyni to opravdu dojalo a následné grilování na pláži se serenádami už bylo jen zakončením celého dne, na který se nedá zapomenout,“ vzpomíná generální ředitel resortu Gary Henden, který na Laucalu přišel z neméně luxusního řetězce hotelů Six Sense.

„Como Laucala je skutečným únikem z reality pro každého, kdo touží po restartu a chce hýčkat všechny své smysly, ať už tím, že se přizpůsobí pomalému ostrovnímu tempu, nebo že se ponoří do nabízených zážitkových aktivit,“ dodává Henden. „Prostorný ostrovní resort nabízí vše a pro všechny věkové kategorie. Od těch nejoutdoorovějších a nejaktivnějších hostů až po ty, kteří si raději užijí pohodu jednoho z našich odpališť a poté relaxace v lázních Shambala.“

A to mohu jen potvrdit. Báječný golfový den zakončený neskutečnou lázeňskou péčí a koktejlem na pláži byl asi jedním z těch vysněných Laucala dnů, které zde můžete zažívat.

A je tu ještě jedna věc, kterou byste neměli vynechat, a to vinný lístek. Budete přímo uchváceni, až navštívíte zdejší Plantážníkův domek a jeho vinný sklípek, ve kterém ukrývají nepřeberné množství odrůd bordeaux. Při mé návštěvě byly ve sbírce Château Lafite-Rothschild (2009), Château Latour (1994 a ’98) nebo Château Margaux (1995). Sám jsem si poručil lahev Château Pétrus (2004), která sama o sobě může mít na trhu cenu až 6000 dolarů. Až taková je po něm dnes sháňka.

JAK SE TAM DOSTANETE

Vlastníte přece soukromé letadlo, nebo ne? Stačí se svou rodinou nebo přáteli přiletět a za drobný poplatek 10 000 dolarů po příletu a 8000 dolaru před odletem se o všechny další formality za vás postarají. Jestli je ale váš Gulfstream momentálně mimo provoz, můžete letět na mezinárodní letiště Nadi a využít soukromou charterovou službu Laucala, která vás na ostrov dopraví.

Ceny „vilek“ na ostrově začínají na 5600 dolarech za domek s jednou ložnicí a vlastní pláží za noc. Domek na kůlech nad vodou se dvěma ložnicemi a vlastním přístupem do laguny vás vyjde na 9800 dolarů za noc. Jestli ale zatoužíte po něčem, kde dovolenou tráví Oprah – usedlosti Hilltop s panoramatickými výhledy na celý ostrov –, tak i ta je na vyžádání k dispozici. Na cenu se ale raději zeptejte předem.

Tak do toho – nechte se také jednou opravdu hýčkat! Zasloužíte si to.