Na návštěvě u Emy Spitz v Schönbornu

Na návštěvě u Emy Spitz v Schönbornu

Golfový klub Schönborn najdete necelých padesát kilometrů od Znojma v parku plném stoletých stromů a soch, kde na vás bude historie dýchat z každého roku, respektive jamky. Nejvíce pak na osmnáctce, které dominuje barokní zámek postavený jako letní sídlo říšského vicekancléře Friedricha Karla von Schönborna. Potomci tohoto rodu zde stále občas přebývají, a to v prvním patře. Přízemí funguje jako klubovna a restaurace.


Golfové hřiště s parem 73 bylo k zámku doplněno v roce 1989, a to s využitím stávajícího parku o rozloze sto hektarů, aniž by bylo nějak zvlášť modelováno. Těšit se tak můžete na přírodní hřiště, které nabízí příjemný golf s několika obtížnými pasážemi. Vine se mezi vzrostlými stromy, takže délka ran nehraje takovou roli, jako přesnost. To zjistíte hned na první jamce s extrémně úzkou fairwayí, kde zjistíte, že nezbývá než hrát rovné rány. Jinak se neustále vyhráváte z pod vzrostlých stromů zpátky na fairway. Monumentální duby a lípy v létě hráčům poskytují příjemný stín, ale na podzim komplikují hru velkým množstvím spadaného listí. Najít míč je občas detektivní práce, i když ho odpálíte do středu fairwaye.

Do hry promluví i vodní překážky a bunkery, které s chutí spolknou každou špatnou ránu, takže ke slovu přijde i oblíbený course management. První devítka je čistě parková, s jedinečnými výhledy na zámek, které si užijete zejména na tříparové devítce. Ta proto bývá často označována za signature hole.

Druhá část hřiště je více otevřená a poetičtější. Těšit se můžete na jezírka s labutěmi, sochy i altánek. A také na absolutní ticho. To může narušit jen dupot zajíců, kteří se po hřišti prohánějí. Zvláštním prvkem jsou i obrovské kameny umístěné u greenů, jejich blesková rychlost je vyhlášená v celém okolí.

Nezapomenutelnou jamkou je nepochybně jamka číslo 18, na jejíž konci se nachází již zmiňovaný barokní zámek. A na jejím začátku, přímo za odpalištěm stojí dům, odkud pochází sympatická rakouská profesionálka Ema Spitz. Pokud je v Rakousku, stále zde bydlí, takže je velmi pravděpodobné, že váš odpal bude sledovat.

K dispozici je ještě další devítijamkové „Žluté“ hřiště, které není tak romantické, ale rozhodně neurazí. A navíc na zimu nezavírá. Schönborn je členem prestižních sdružení Finest Golf Courses of the World a Leading Golf Courses Austria, a tak není divu, že fairwaye i herní plochy jsou ve skvělé kondici. Vzhledem k terénu a minimálním přechodům toto hřiště snadno obejde pěšky každý. Přesto je zde k dispozici bohatý vozový park.

Nechybí Proshop, ani kvalitní tréninkové plochy s bufetem. A samozřejmě zámecká restaurace s rozlehlou terasou. Nechte se překvapit bohatstvím tradiční rakouské kuchyně. Vídeňský řízek už nikde jinde takto autenticky chutnat nebude.

Jen pro jistotu, nejedná se o zámek Schönbrunn. Ten je také barokní, ale leží přímo ve Vídni, tedy půl hodiny jízdy odsud. Tee time můžete rezervovat přímo na www.gcschoenborn.com.