PARŤÁK KODEX: PLÁNOVÁNÍ TOHO NEJLEPŠÍHO VÝLETU S KAMARÁDY

PARŤÁK KODEX: PLÁNOVÁNÍ TOHO NEJLEPŠÍHO VÝLETU S KAMARÁDY

JEN VELMI MÁLO VĚCÍ vás dokáže potěšit tolik jako golfový výlet s kamarády. A nejlépe takový, který je dobře naplánovaný. Jestli je to už nějaký čas, co jste podobný trip za golfem podnikali naposledy, o to líp byste měli naplánovat každý detail. Pokud si chcete základní pravidla zopakovat, zde je pár našich rad a faktorů, které byste měli vzít v úvahu.


Dobře zvažte, koho pozvete

Jednou z nejdůležitějších proměnných je, koho s sebou vezmete, protože můžete jet i na to nejhorší hřiště na světě a báječně se bavit, ale taky jet na Pebble Beach a být z toho nakonec nešťastní. Více než jídlo, ubytování, počasí, a dokonce i hřiště jsou klíčem ke všemu lidé. Tyhle přátelské výlety dovedou mnohé vyvést z jejich komfortní zóny. Jsou mimo domov, naspí toho méně než obvykle, hrají cizí hřiště, hodně se sází a hodně se také pije. Tohle není ta správná chvíle, abyste kamarádům představili nového kamaráda, který by je mohl… cokoli. Váš výlet by se tak mohl změnit v noční můru.


Dobře si nastavte systém

Už dopředu si stanovte jasná pravidla pro dělení nákladů. Budete alespoň vědět, kolik vás bude stát cesta, kolik golf a kolik ubytování. Berte v úvahu i náklady na jídlo, pití a další neočekávané výlohy. A co drobný hazard? Fajn bývá, když vám organizátor dá pár vodítek, třeba kolik vás budou zhruba stát večeře. Bývá i jednodušší, když někdo za skupinu platí a účet se pak rozpočítá – třeba počtem výdělečně činných mužů. Třeba i s poznámkou: Později se s nikým nebudu dohadovat, kdo si co objednal!


Dobře vyberte destinaci

Možná budete chtít jet na Havaj nebo do Vietnamu a asi se nesetkáte s velkým odporem, pokud jsou vaši kamarádi stejně movití a do hry zapálení jako vy, ale také by možná byla lepší alternativou destinace, která je méně známá a o něco levnější. Rozhodnutí zahrát si na nových nebo exotických hřištích může být snadné (zvláště pokud jste delší dobu seděli doma). Takže tentokrát můžete třeba objevovat krásná hřiště stranou zájmu. Nicméně vždy je dobré se zeptat, co si kdo představuje a na co má.

Dobře naplánujte cestu

Zjistěte si co nejvíce předem třeba jen proto, abyste nemuseli dělat unáhlená rozhodnutí na místě. Jinými slovy naplánujte si celý výlet, nejen golf. Zjistěte si, co by si kdo přál, a podle toho sestavte itinerář. Můžete ho pak jen upravovat, pokud se rozhodnete jen pro rychlou devítku nebo, nedej bože, vás zaskočí počasí. Nejdůležitější je umět si ten čas s přáteli užít, ať už se děje cokoli, a neztrácet ho vymýšlením co a kam dál.

Dobře nastiňte očekávání

Seznamte všechny do detailu s plánem cesty, aby pak nikdo nebyl překvapený nebo zklamaný. Možná hodláte odehrát co nejvíc osmnáctek, což by mohlo znamenat i 36 jamek denně – nebo víc? Možná je v plánu celé skupiny dát si jen jedno hřiště brzo ráno, a odpoledne věnovat okolí nebo dobré hospůdce. V každém případě je dobré všem říct dopředu vše.

Dobře se na golf připravte

Většina výletů s kamarády za golfem zahrnuje spoustu golfu, více než jste obvykle zvyklí. Nenechte si ho kazit svalovou horečkou, puchýři na patách nebo únavou. Zásobte si dopředu svůj golfový bag vším, co by vám mohlo pomoct. Třeba protizánětlivou mastí, obinadlem, náplastmi, krémem na opalování, olejem na spáleniny a čímkoli dalším, co vám pomůže přežít. Zkuste si dopřát i dostatek odpočinku, než nastoupíte do auta či do letadla, protože osm hodin spánku si už v průběhu výletu asi nedopřejete. A nikdy se nezapomeňte před hrou pořádně rozcvičit a po hře protáhnout.

Dobře postavte skupiny

Nejlepší je, když si s každým alespoň jednou zahrajete. Skupiny by ale také měly být vyvážené. Nikdy se nesnažte do jedné partičky dát čtyři nejpomalejší nebo čtyři, kteří s hrou pořád jen laborují – pokud se tedy někoho od příštího výletu nesnažíte odradit.

Dobře promyslete sázky

Každý výlet chce svou výzvu, a proto můžete vymyslet soutěž, která se potáhne od prvního do posledního dne a udělá vše zajímavější. Účelem je dát každé jamce širší kontext – třeba malou sázkou nebo podobně. Podobný kamarádský výlet může být jedinečnou šancí, jak si zkusit, co prožívají profesionálové na tour. To zábavné na tom je, že zjistíte, jak se vaše hra mění, když tlak narůstá. Ne každému ale musí vyhovovat, když se neuznávají putty nebo kola trvají déle. Důležité je najít kompromis.

Dobře si nastavte mysl

Nikdo nechce trávit čas s někým, kdo vypadá nebo se cítí nešťastně. Každý bude mít alespoň jedno hodně špatné kolo. Bez ohledu na to, co do karty ten den zapíšete, pamatujte si, že jste s kamarády na výletu, tak se netvařte, jako byste byli na nudném pětihodinovém meetingu.

Dobře si prostudujte restrikce

Možná to bude váš první golfový výlet po dvou letech s covidem. Rozhodně nechcete na poslední chvíli objevit omezení, která by vám zabránila postavit se na týčko a užít si nejen hru naplno. Požaduje klub očkování nebo omezuje vstup do klubovny nebo restaurace? A jaká jsou pravidla letecké společnosti nebo zásady pronájmu aut nebo vybavení? Tak buďte se na vše dobře připravte, buďte svědomití a najděte si ty správné informace týkající se vaší destinace. Termín se přeci už blíží!

REDAKTOŘI GOLF DIGEST