García je poprvé ve 21. století mimo elitní stovku

LIV GOLF
García je poprvé ve 21. století mimo elitní stovku

Sergio García neodmyslitelně patří k nejlepším evropským hráčům v dějinách golfu. Kvůli svému přestupu k LIV Golf ale přišel o PGA Tour, dost možná přijde o Ryder Cup a nyní se ke všemu poprvé v 21. století propadl mimo elitní světovou stovku. 


O odkazu Sergia Garcíi se nemusíme dlouho bavit. Nejbodovější hráč historie Ryder Cupu, vítěz jedenácti turnajů z PGA Tour a šestnácti z European Tour. U obou organizací je samozřejmě zahrnuto jeho zelené sako z roku 2017.

Po přestupu k LIV Golf se ale mnohé změnilo. A jedna důležitá událost nastala na začátku tohoto týdne. Poprvé v novém tisíciletí je španělský golfista ve světovém žebříčku mimo elitní stovku.

Série rodáka z Borriolu trvala dlouhých 23 let a 21 týdnů, přesněji 1221 týdnů. Do první stovky světového žebříčku se dostal v devatenácti letech po triumfu na Murphy's Irish Open. A mezi nejlepšími zůstal i ve čtvrté dekádě, což o sobě mohou říci už jen Phil Mickelson a Vijay Singh.

Jenže po přesunu k LIV přišel pád. García končil rok 2021 na 45. místě, ve chvíli, kdy opouštěl PGA Tour, byl 55. Nyní ale klesl až na 103. místo, jelikož LIV Golf stále nepřenáší body do světového žebříčku.

García navíc od té doby hrál jen čtyři turnaje, na kterých měl možnost získat nějaké body do OWGR. To se mu ale příliš nepovedlo, nejlépe skončil dělený osmačtyřicátý na BMW International Open. Od přesunu k LIV Golf rezignoval na své členství na PGA Tour a členství na DP World Tour ztratil kvůli nesplnění několika požadavků.

Otázkou tak zůstává, zda-li se ještě někdy García do elitní stovky podívá. Co se nejdelší série v elitní stovce týče, Phil Mickelson neopustil pozici v TOP 100 dlouhých 27,5 let, konkrétně 1439 týdnů. Toto číslo už jen těžko někdo překoná.