Kousková skončila na Australian Open dělená dvaadvacátá

Kousková skončila na Australian Open dělená dvaadvacátá

Golfistka Sára Kousková skončila na prestižním ISPS Handa Australian Open dělená dvaadvacátá. Z turnaje si odváží kromě šeku na 19.380 AUD (304 tis. Kč) také zajímavé body do světového žebříčku, kde si upevní pozici druhé nejlepší české hráčky. Vítězkou turnaje se stala Jihoafričanka Ashleigh Buhai s výsledkem -12, druhé místo patří s o ránu horším skóre Korejce Sin Či-je, třetí skončila domácí hvězda Hannah Green (-10).


Finálové kolo se odehrálo v těžkých podmínkách, kde v teplém počasí greeny ještě více ztvrdly a v kombinaci s větrem, který dosahoval rychlosti 25 km/h, bylo pro většinu golfistek složité míče mířící na green kontrolovat.

Třiadvacetiletá Kousková začala parem na krátké jedničce, kde si získala místní diváky ekvilibristickou ranou do greenu, kterou od stromu musela hrát nalevo. Par si připsala i na dalších dvou jamkách, načež následovaly tři jamky, které znamenaly výrazné zhoršení skóre. Triplebogey na čtyřce Kousková částečně umazala díky birdie na pětce, nicméně další dvě rány připsala na šestce, kde po minutí fairwaye musela dropovat nehratelný míč.

Poté se Češka dokázala zkonsolidovat a do konce kola se jí povedlo zapsat kromě jednoho bogey ještě dvě birdie. Symbolicky zakončila poslední jamku své premiérové profesionální sezóny birdie. A to tak, že více než tři tisíce diváků na tribunách osmnácté jamky zvedla ze sedadel, když svou přihrávku do greenu z 80 metrů otřela o jamku. Odměnou jí byl zasloužený křik a potlesk australského obecenstva a doklepnutí z necelého metru. V neděli tak do své karty zapisovala celkový výsledek +3, což celkem znamenalo dělené dvaadvacáté místo s 5 ranami nad par. A také stejný celkový výsledek jako legendární Laura Davies. Za sebou pak nechala například další legendu Kerrie Webb, se kterou dnes Kousková šla ve flightu.

„Celý turnaj pro mne byla skvělá zkušenost. Jak s ohledem na nové prostředí, tak také na formát a význam celé akce. A samozřejmě také na sílu a zkušenosti startovního pole, se kterým jsem se tu měla možnost potkat. Těší mě, že ač jsem nepředváděla svůj nejlepší golf, tak jsem byla schopná projít skrz oba cuty, což nebylo jednoduché,“ zhodnotila Kousková celý turnaj.

„Poslední kolo bylo v těžkých podmínkách a na pár jamkách se mi bohužel nepovedlo poprat se silným větrem a zapsala jsem vyšší skóre. Odnáším si každopádně do dalšího roku jen to pozitivní. Poslední jamka před bouřlivým domácím prostředím byla něčím, co chci, a věřím, že budu zažívat co nejčastěji,“ vrátila se Kousková k birdie na osmnácté jamce.

„Teď se těším na to, jak zregeneruji, a co nevidět se začnu připravovat na svou první sezónu na Ladies European Tour. Už se ohromně těším na to, co nám s týmem příští rok přinese. Moc bych si přála dělat svými výkony radost českým fanouškům už od jeho začátku a přiblížit se také nominaci na olympijské hry v Paříži,“ dodala Kousková k aktuálnímu plánu následujících měsíců.