Lepší je patrně vědět, co nechceme

Lepší je patrně vědět, co nechceme

TAK NÁM SKONČILA sezona. Nebudu ale patrně jediný, koho někdy napadlo – protože mu to letos moc nešlo nebo se trochu přehrál: Co kdyby ta příští už nezačala? Dal bych si od golfu na čas pokoj. Zkrátka ty zazimované hole na jaře ze sklepa nevytáhl. Nechal je odpočívat a handicap třeba rok spát. Tak nějak nevěřím, že by se nás nenašlo víc. Těch, kterým se tahle myšlenka v hlavě narodila a díky ní se jim alespoň na chvíli ulevilo. Uvědomili si, že aby o golf definitivně nepřišli, musí si od něj umět i odpočinout.


Kamarád se mě nedávno zeptal: „Hele, nejsme už dost staří na to, abychom hlavně věděli, co nechceme?“ Zajímavá otázka. Zvláště v kontrastu toho věčně omílaného: Hlavně musíš vědět, co chceš! Mít plán! Ten kamarád golf nehraje, nikdy ho ani nevyzkoušel a spojit tu otázku s golfem by ho pravděpodobně nikdy nenapadlo. Možná se ale náhodou trefil a odpověď nechal hledat mne. Není právě golf o tom, vědět, co nechceme? Nejdeme na něj tak nějak z opačného konce?

Blíží se konec roku a čekají nás – i ty, kdo to veřejně nepřiznají – ta pitomá předsevzetí. Každému hlavou proběhne pár nápadů, co by se dalo v příštím roce změnit nebo udělat lépe. Budeme bilancovat a přehrabovat se v paměti vším tím nepovedeným a nedosaženým. To je velká chyba, a pokud se s tím už jednou provždy nedokážeme vypořádat, budeme se tím brodit za rok znovu.

Všichni mi tvrdí, že bych na hřišti neměl myslet negativně: Mysli pozitivně! Tak jasně, dobrá rada, ale jak na to? Pořád vidím tu úzkou fairway, aut po pravé straně, bunker před greenem, moje soukromé strašidlo, kluka, co ani neumí pozdravit, a toho věčně naštvaného marshalla…

Ale na druhou stranu je to moje chyba, že se takovými hloupostmi vůbec zabývám, nevezmu gumu a z hlavy je nevymažu. Ty myšlenky: hlavně to nevyhoď doleva, nezatáhni doprava nebo do bunkeru, nenech se tím strašidlem rozhodit, hele, schválně, že zase nepozdraví, a nevěřím, že by se někdy jen usmál a byl milý…

Možná měl kamarád pravdu a lepší by bylo vědět, co nechceme. Místo naivních předsevzetí si to s těmi špatnými vzpomínkami napřed a jednou provždy vyříkat a zbavit se jich. Do dalšího roku, nebo na hřiště, si je už s sebou netahat.

Znáte to patrně sami: To, co jste provedli na jamce minulé, je – v tom lepším případě – zapsané a nedá se (no i když…) vygumovat. Je to potřeba zapomenout, z hlavy dostat. A tak by to mělo být i s tím přelomem dvou sezon. Koho by zajímalo, jak jste v loňském roce hráli, když o tu drobnou sázku jde právě teď!

Asi by to chtělo začít odzadu. Trochu si to v hlavě prosít a nechat v ní jen to, co za něco stálo, a zbytek vysypat. Nechme se překvapit, co nám příští rok přinese. Tak nějak se najednou, ani nevím proč, začínám zase na příští sezonu těšit.

A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

MYSL

CADDIE V UTAJENÍ
Když na tour mícháte práci a romantický vztah, má to svá úskalí

PRAVIDLA, KTERÁ NEŘEŠÍME
Jen si tak přistrčit míček o pár centimetrů, na ten malý hrbolek. Komu tím člověk ublíží?
JERRY TARDE

KLÁRA SPILKOVÁ
Návrat domů a na Ladies European Tour může někdo brát jako krok zpět. Já si to ale nemyslím
S MONIKOU TAUCHEN

TROCHA POMOCI NEUŠKODÍ
To, že si tu a tam nějakou tu ránu ubereme, může mít jednoduché vysvětlení: Má to pro nás neodolatelnou přitažlivost

PERSONA NON GRATA
Co v dnešní době musíte provést, aby vás z klubu okamžitě vykázali?
DAN RAPAPORT

KOMENTÁŘ
Spisovatel o hře: „Golf člověka navyká samotářským radostem“
ANDREJ HALADA

VTIPNÉ, NEBO UŽ PŘES ČÁRU?
Protože někteří z nás to potřebujeme vidět nakreslené
COLEMAN BENTLEY

PŘEDSTAVUJEME

COVER STORY
Asi jsem víc trpělivá než vybíravá
Se Sárou Kouskovou o začátcích, abstraktním tréninku, o tom, jak být divná na druhou, 17minutovém smíchu a čokoládě
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

PREFEROVANÍ, ČI NECHTĚNÍ?
Zajímají se vůbec manažeři světových tour o mladé amatérské naděje, nebo jim naopak opatrně naznačují, ať si plavou jen ve svých amatérských vodách?
DANIEL TRHOŇ

Tweety do autu
Deset kontroverzních twitterových přehmatů z PGA a LPGA Tour
JOEL BEALL

TAHY SR!#ČŮ
Nebuďte hlupákem aneb Almanach sebestředného chování některých golfistů
REDAKTOŘI GD

BIZARNÍ JAMKY

Stejně jako reagujeme na krásu a logiku klasických proporcí, nemůžeme odvracet zrak ani od něčeho pokrouceného nebo padlého na hlavu

DEREK DUNCAN

TĚLO

JAK SE NETRÁPIT
Jestli váš golf stojí za starou belu, je čas vyhodit herní plán. Chcete radu?
WILL ROBINS

RADY OD 4238. NEJLEPŠÍHO TRENÉRA NA SVĚTĚ
A můžete nám věřit: jsou to skutečné perly

A mnohem více na 108 STRÁNKÁCH letošního posledního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve ČTVRTEK 8. PROSINCE 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.