TWEETY DO AUTU: DESET NEJKONTROVERZNĚJŠÍCH TWITTEROVÝCH PŘEHMATŮ

TWEETY DO AUTU: DESET NEJKONTROVERZNĚJŠÍCH TWITTEROVÝCH PŘEHMATŮ

Chyby ke golfu zkrátka patří: Někdy zkoušíme nemožnou ránu na green tam, kde bychom se měli jen vyhrát na fairway, jindy špatně přečteme putt, a někteří z nás dokonce nosí bílé pásky ke kalhotám. V dnešní době ale největší přehmaty hrozí golfistovi na Twitteru. Tahle sociální síť může člověku dobře posloužit, ale často je to spíš naopak. Možná máte pocit, že si tu hrajeme na Mirky Dušíny, ale příklady, které jsme pro vás shromáždili, jsou docela výmluvné. Jsou to hodně kontroverzní tweety z posledních let – od poměrně neškodných přes vyložené hloupé až po nepříjemně bezcitné. Jestli je něco spojuje, pak je to poučení, které z nich vyplývá: DVAKRÁT MĚŘ A JEDNOU TWEETUJ!


- JOEL BEALL

STŘET GRAYSONA MURRAYHO A KEVINA NA

KONTEXT: Všechno to začalo celkem nevinně: Reportér stanice Golf Channel Chantel McCabe napsal během Sony Open 2022 na Twitter: „To, jak Kevin Na šlape druhým do dráhy puttu, se neomrzí.“ Grayson Murray, který kontroverzní situace docela přitahuje, zareagoval tweetem: „Ale to, jak se na každý putt chystá tři minuty, už se mi omrzelo.“ Narážel na to, že Kevin Na má pověst dost pomalého hráče. Ale Na se nedal: „Mně se zase omrzelo, jak nezvládáš cuty!“ To muselo bolet, protože Murray v té době neprošel cutem už skoro devět měsíců. Pokusil se vrátit úder a napsal: „Ha ha, moc vtipné, prcku. Do očí bys mi to neřekl.“ Vzápětí tweet smazal. A potom Kevina Na vyzval, aby zveřejnil, kolikrát už od PGA tour dostal upozornění na pomalou hru.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Zpočátku to vypadalo, že se jen dva hráči navzájem dobírají. Ale věci se vyhrotily, když Na o čtyři měsíce později na Mexico Open přijal Murrayho výzvu a šel si to s ním na drivingu opravdu vyříkat z očí do očí. Murray pak líčil, že Na spustil příval urážek, byl sprostý a driving si jako místo konfrontace vybral proto, „aby se mu nic nestalo“. Na potvrdil, že mezi nimi došlo k výměně názorů, ale trval na tom, že Muray si jeho slova špatně vyložil: „Neseběhlo se to tak, jak to on podává, ale už je to za mnou a nechci se k tomu vracet.“ Když o několik týdnů později Na opustil PGA Tour a přestoupil k LIV Golf, zareagoval Murray tweetem: „Bacha ať tě při odchodu nebouchnou do zad dveře.“

NÁŠ VERDIKT: Bylo to zábavné? Ve smyslu Paniček z Beverly Hills možná ano, ale stěží to vynahradí čas, který jsme promarnili sledováním toho, jak si dva golfisté poměřují… ego.

 

PHILŮV CHABÝ POKUS O VTIP

KONTEXT: Koncem roku 2019 prosákla informace, že Phil Mickelson vynechá Phoenix Open, aby se mohl za tučné startovné zúčastnit turnaje Saudi International. Na Twitteru za to schytal kritiku. Například britský novinář Ewan Murray napsal, že jestli Phila tak láká návštěva Saúdské Arábie, může tam jet i bez toho, aby mu za to její režim platil. „Mohl bych, ale když mám možnost spojit návštěvu s golfem a turnajem, působí váš návrh směšně,“ zněla Mickelsonova reakce. Murray tweetoval: „Nepůsobilo by to směšně pro lidi, které aspoň trochu zajímají lidská práva.“ A Mickelson odpověděl citací komika Kevina Harta: „Fňukáš, protože si dělám, co chci.“

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Členové LIV Golf se dost zapotí, když mají obhájit své rozhodnutí spojit se s vládou spojovanou s porušováním lidských práv. Philův pokus obrátit to celé v žert je ještě trapnější než obvyklé výmluvy „golf patří všem“ a „já nejsem politik“.

NÁŠ VERDIKT: Zpětně si říkáme, že Mickelson naznačil své spojení s LIV Golf už v době, kdy o ní nikdo ještě ani nevěděl.

 

ENGLISH SE VOZÍ PO AMATÉRECH

KONTEXT: V průběhu mistrovství univerzitní ligy USA v roce 2018 napsal Harris English na Twitter: „Stejně mi ty bagy na kolečkách přijdou komické.“ Narážel tím na všudypřítomné ruční vozíky v amatérském golfu. Vypadalo to jako nevinná poznámka. Hvězda LPGA Tour Brittany Lincicome si přisadila: „Máš recht. Hlavně u chlapů, ha ha.“ Vlastně dohromady o nic nešlo, ale English to pěkně schytal. V komentářích mu spousta lidí psala o tom, v čem všem jsou vozíky užitečné a že ne každý si může dovolit caddieho jako hráči na tour. Na stránce Barstool Sports se dokonce objevil příspěvek s titulkem „Jestli vám vadí golfisté s bagem na kolečkách, jste trapáci“. Dost drsné.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Dobrá otázka, zvlášť když jde o Englishe, který má na tour dobrou pověst. Asi lidem vadilo, že jeho poznámka působila jako projev snobství, jako by byl English elitář, který nerozumí obyčejnému hráči golfu. Je pravda, že jeho tweet mohl někomu připadat přezíravý nebo nabubřelý.

NÁŠ VERDIKT: Ale no tak, byl to rok 2018. To jste tak přecitlivělí a naivní chudáčci? Jestli vám tohle připadá kontroverzní, tak to se ještě máte na co těšit.

 

KOEPKA SI HRAJE NA TROLLA

KONTEXT: V době, kdy řevnivost mezi Brooksem Koepkou a Brysonem DeChambeauem teprve vznikala, měl DeChambeau při turnaji Mortgage Classic 2020 malý incident s kameramanem. Později to popisoval takto: „Zabíral mě jako posedlý celou dobu od okamžiku, kdy jsem vyšel z bunkeru, až po příchod ke greenu. Řekl jsem mu jenom: ‚Pane, proč mě zabíráte tak dlouho?‘ “ DeChambeau nakonec turnaj vyhrál a bylo to jeho první vítězství od doby, kdy se rozhodl nabrat svalovou hmotu a začal odpalovat o velký kus dál. A zdá se, že právě tuto jeho fyzickou proměnu si vzal na paškál Koepka, když vytvořil GIF s Kennym Powersem, hrdinou seriálu Nahoru a dolů, jak křičí na kameru: „Já nejsem na steroidech!“ (DeChambeau popírá, že by si jimi někdy pomáhal.)

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Koepka, jedna z největších golfových hvězd, naznačil, že mediálně velmi vděčný golfista dopuje. To se ví, že to bylo kontroverzní!

NÁŠ VERDIKT: Koepka to provedl geniálně. Ve svém příspěvku DeChambeaua výslovně nezmínil, a přesto každý věděl, že myslí jeho. A dalo se čekat, že se ho málokdo zastane, když právě sjel kameramana. Možná to nebyla ani tak kontroverze jako skvěle promyšlený útok na rivala.

 

IAN POULTER PRÁSKAČEM

KONTEXT: Po turnaji Valspar Championship 2016 se jistý fanoušek pochlubil na Twitteru tím, že prudil Iana Poultera tak, že se mu povedlo ho rozhodit. Poulter si tweet přečetl a udal dotyčného jeho zaměstnavateli. Fanoušek přišel o práci. A k dovršení všeho se ta samá věc o pár měsíců později opakovala. Na turnaji v Hongkongu Poulter sjel na první dobrou kameramana a v reakci na to jeden fanoušek vylíčil hádku, kterou měl s Poulterem, když mu přistavil auto. Angličan opět zareagoval tím, že ho naprášil zaměstnavateli a ten na Twitteru napsal, že si dotyčného pracovníka pozvali na kobereček.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Poulter už měl i tak u mnoha lidí pověst padoucha a situace, kdy multimilionář udává obyčejného člověka, protože si ho dovolil kritizovat, mu zrovna nepomohla.

NÁŠ VERDIKT: Poulter má určitě právo se bránit urážlivému zacházení a my určitě provokování hráčů neobhajujeme. Na druhou stranu v povolání profesionálního golfisty prostě musíte počítat s nějakými invektivami fanoušků, třeba i s pitomými komentáři na svou adresu. Tady nešlo o to, že by měl Poulter zraněné city – jen zneužil svou moc a status celebrity, aby umlčel své odpůrce.

 

JAK USGA RUPLY NERVY

KONTEXT: Už tak napjaté vztahy mezi USGA a některými profesionály se ještě zhoršily po vydání revidovaných pravidel v roce 2019. Poté, co na turnaji Honda Classic dostal Adam Schenk za trochu podivných okolností trest dvou ran, Justin Thomas tweetoval: „Pomáhejte hře!“ a připojil screenshot Schenkova trestu. Thomas vysvětlil, že „doufá, že USGA začne komunikovat s hráči s cílem dosáhnout toho, aby byl golf stále lepším, názorům bylo dopřáno sluchu a každá změna prospěla všem hráčům“. Každý pohár trpělivosti jednou přeteče a pro zástupce USGA to asi byla pověstná poslední kapka. Jejich tweet zněl: „Justine, musíme si promluvit. Zrušil jsi všechny schůzky, které jsme si domluvili, ale zkoušíme to znovu. Byli jsme letos na prvních pěti turnajích, taky na turnajích loni, a už sedm let si s námi tvoje tour může kdykoli promluvit. Zavolej.“

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Řídící orgán si jmenovitě podal jednoho z elitních hráčů. Ale už o tři dny později házeli zpátečku: „Po dalších rozhovorech s Justinem Thomasem, tentokrát přímých, jsme si uvědomili, že se nevyhýbal komunikaci s USGA ani nám nerušil schůzky. Vážíme si jeho názorů i názorů dalších hráčů a rozhodně chceme vést podnětný dialog o tom, jak se golf přizpůsobuje modernizaci pravidel.“

NÁŠ VERDIKT: USGA na chvíli ovládly emoce, ale od té doby se její vztahy s hráči dramaticky zlepšily.

 

PES, KTERÝ ŠTĚKÁ, NEŽIJE

KONTEXT: Turnaj BMW Championship se hrál v roce 2020 na hřišti Olympia Fields, kde DeChambeau v roce 2015 ukořistil titul z US Amateur. Teď, o pět let později, zveřejnil DeChambeau fotku, kde stojí vedle psa Triggera, který je na tomto hřišti doma. „Trigger mi tu v roce 2015 pomohl získat titul z US Amateur, tak doufám, že mi přinese štěstí i letos!“ Podobný tweet uveřejnil i oficiální účet PGA Tour. Jenomže internetoví šťouralové, v čele s Willem Knightsem, zjistili, že Trigger žije v resortu teprve od roku 2017.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Lidé nesnáší, když si někdo na něco hraje, a teď tady DeChambeau, který už pár PR katastrof zažil, pózuje se psem, který v době jeho triumfu z roku 2015 ani nebyl na světě. Vypadalo to jako nepovedený pokus, jak získat body u fanoušků. Brzy se ale ukázalo, že je to jen nedorozumění. V roce 2015 se tady DeChambeau opravdu se psem setkal, akorát nevěděl, že to byl otec toho současného, Divot.

NÁŠ VERDIKT: Tahle aférka dokazuje, že na Twitteru se kolikrát spustí mnoho povyku pro nic.

 

JAMES HAHN VS. KALENDÁŘ PGA TOUR

KONTEXT: Když PGA Tour 1. srpna zveřejnila kalendář turnajů na sezonu 2022/2023, Hahn hned sdělil světu, co si myslí o jeho podzimní části: „Mrkněte na kalendář PGA Tour a pochopíte, co nám hráčům tak vadí. Z Las Vegas do Japonska, pak do Jižní Karolíny a přes Bermudy do Mexika? Pro diváky je to jen pár cvaků na dálkovém ovládání, ale pro nás to znamená 20hodinové přelety a desetitisíce dolarů v nákladech.“ Hahn doplnil, že turnaje by se měly hrát ve městech, kde se hraje NFL, a ne „na Bermudách nebo Portoriku“.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Hahnovy stížnosti působily trochu nepřípadně, protože málokterý hráč, pokud vůbec nějaký, se účastní pěti turnajů v řadě. Sám Hahn to udělal jednou v sezoně minulé a ani jednou v sezoně předtím. Do debaty se zapojilo pár hráček z LPGA Tour a napsaly Hahnovi, že jestli mu vadí kalendář PGA Tour, ať se podívá, jak se po světě harcují ony. Ale většina reakcí se dá shrnout tak, že lidé nebaví poslouchat nářky multimilionáře na to, že musí cestovat po světě a hrát golf.

NÁŠ VERDIKT: Jistě, cestování je někdy otrava a tour by opravdu prospělo, kdyby se porozhlédla po nových možnostech pro turnaje, ale vzhledem k tomu, jaký velký rozkol teď golf zažívá, se zdá, že Hahn svými poznámkami prokázal hodně malý cit pro situaci.

 

IQ NIŽŠÍ NEŽ HANDICAP

KONTEXT: V době, kdy se golf po pandemické pauze začal zase rozbíhat, upozornil novinář Randall Mell na propastný rozdíl mezi tím, jakou kompenzaci za odchod z turnaje kvůli pozitivnímu testu na covid dostávají hráči na PGA Tour (100 000 dolarů) a hráčky na LPGA Tour (5000 dolarů). Jistý anonym, skrývající se pod účtem JPJ, odpověděl: „Existují tisíce golfistů, kteří by na LPGA Tour vyhráli každý turnaj. Z předních odpališť by hráč s HCP 4 pravděpodobně nastřílel kolem 65 ran.“ Na jeho post zareagovala snad každá členka LPGA s twitterovým účtem, většinou nějakým GIFem (někdy pobaveným, jindy naštvaným). Jane Park napsala: „Jsem v sedmém měsíci. Chceš mě zkusit porazit?“

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Golfistky se musí neustále potýkat s názory toho typu, jaký vyplodil JPJ – že jejich hra je podřadná, protože na LPGA se neodpaluje tak daleko jako na PGA Tour. To je větší nesmysl než zmrzlina s hořčicí a můžeme to dokázat. Letošního turnaje Hilton Grand Vacations Tournament of Champions v rámci LPGA Tour se zúčastnil i někdejší hvězdný tenista Mardy Fish – golfista s plusovým handicapem, který si letos zahrál i turnaj PGA Tour – a ve čtyřdenním turnaji zapsal skóre 306. Profesionálka Danielle Kang zapsala na stejném hřišti, ze stejných týček a ve stejných podmínkách 272. Čili o 34 úderů méně.

NÁŠ VERDIKT: Ženy už tak zažívají projevy mizogynství na každém kroku. Ušetřeme je aspoň na golfovém hřišti.

 

STÍNOVÝ ÚČET?

KONTEXT: Poté, co se Patrick Reed dostal na turnaji Farmers Insurence Open 2021 zase jednou do konfliktu s pravidly, se na jeho twitterovém účtu objevilo: „Rory McIlroy udělal to samé na 18. jamce! A ani si nezavolal rozhodčího, aby ho prohlásil za zabořený. Tečka.“ Uživatele Twitteru upozornili na to, že s velmi podobným příspěvkem přikvačil na Reedovu obranu i účet s názvem „useGolfFACTS“, a spekulovali, že to může být stínový účet Reedova týmu, kde se anonymně zastává sám sebe.

V ČEM JE TO KONTROVERZNÍ: Celá Reedova osobnost je kontroverzní. Pokud jde o účet useGolfFACTS, kromě toho, že podivným způsobem obhajuje Reedovo vystupování, také například tvrdil, že záběry usvědčující Reeda z toho, že si vylepšoval pozici míčku ve waste bunkeru na Hero World Challenge, jsou počítačově upravené. Účet se také pravidelně naváží do Reedových soupeřů, do pořadatelů majorů a do PGA Tour, což se dá klidně brát jako porušení hráčského etického kodexu, který takovou veřejnou kritiku zapovídá. Nicméně Reedův právník na dotaz Golf Digest odpověděl, že hráč nemá s účtem useGolfFACTS nic společného.

NÁŠ VERDIKT: Provozovatel stínového účtu zůstává… inu, ve stínu. V tomto případě jde v podstatě o neškodnou aféru, ale Reedovi určitě nepomohla.