Jak se proměnilo pořadí hráčů LIV Golf na světovém žebříčku?

LIV GOLF
Jak se proměnilo pořadí hráčů LIV Golf na světovém žebříčku?

LIV Golf pořádně zahýbal světovým golfem. A rozhodně také světovým golfovým žebříčkem, kde nezůstal kámen na kameni. Kupříkladu Phil Mickelson poprvé od roku 1992 vypadl z elitní dvoustovky. 


Jelikož se hráčům z LIV Golf nezapočítávají body do světového žebříčku, je zřejmé, že jejich pád je neodvratný. U některých přesto na konci roku 2022 tak vidět nejde. Například Joaquin Niemann se oproti začátku roku 2022 propadl jen o tři pozice, Talor Gooch se zhoršil o pět míst a Abraham Ancer o deset.

Další hráči se ale propadli výrazněji. 

Asi nejdramatičtější propad zažil Phil Mickelson. Ten loni v březnu vypadl z elitní stovky, poté ale vyhrál PGA Championship a okamžitě se vyšvihl na dvaatřicáté místo. Jenže od té chvíle získal nějaké solidní body jen na Saudi International, kde skončil dělený osmnáctý.

Momentálně je tak až na 213. místě a z elitní dvoustovky vypadl poprvé od roku 1992. Podobně je na tom i Dustin Johnson, ten byl v žebříčku hůře naposledy v roce 2010. Ještě loni byl Johnson světovou jedničkou, rok odstartoval na třetím místě. 

Jenže v srpnu po sedmi letech opustil TOP 20 a nyní je až na 41. pozici. A ještě jeden obrovský pád - ten zažívá Sergio García, který už od svých devatenácti let působil v nejlepší stovce. Tam se ale nyní nenachází.

Brzy by stovku mohl opustit i Brooks Koepka, který rok začínal na 16. místě, ale aktuálně je dvaapadesátý. To se mu "povedlo" po dlouhých osmi letech. Bryson DeChambeau začínal rok 2022 jako světová pětka, i kvůli několika zdravotním problémům je ale nyní až na 67. místě.

Rok 2021 mohl jako povedený brát Louis Oosthuizen. Jenže i on zažil kvůli LIV Golf velký pád a nebyl daleko od toho, aby nedostal pozvánku na dubnové Masters. Díky sedmé pozici na Alfred Dunhill Championship se ale posunul na potřebné padesáté místo a v Augustě tak stejně jako na The Open chybět nebude.

A na závěr poslední pozoruhodný pád. Absolutně nejhorší propad zažil majitel dvou majorů Martin Kaymer. Vítěz jedenácti podniků z European Tour startoval rok 2022 na 215. příčce, po dvanácti měsících je ovšem až na 476. příčce.