Golfová etiketa - Zjistěte, co potřebujete, pokud začínáte s výukou hry

PARTNER
Golfová etiketa - Zjistěte, co potřebujete, pokud začínáte s výukou hry

Golf je sport, jímž se mohou zabývat lidé v každém věku. Než však přistoupíte k prvnímu tréninku, je třeba seznámit se s příslušnými pravidly a zvolit správné oblečení. Tento druh aktivity se řídí vlastními pravidly, které popisuje etiketa golfisty. Napovíme vám, jak se na golfovém hřišti chovat, a jaké bude vhodné dámské a pánské oblečení při hře.


Seznamte se se zásadami golfové etikety: zjistěte, jak se chovat a co nedělat, a jaké oblečení je na golfovém hřišti vyžadováno.

Golfová etiketa: jak se chovat na golfovém hřišti? Co bychom neměli dělat?

Golf zpravidla probíhá bez účasti rozhodčího nebo arbitra, proto bylo nutné vypracovat pravidla etikety, jimiž by byl každý hráč vázán. Také díky tomu je golf považován za mimořádně elegantní sport, jehož účastníci respektují každého spoluhráče a veřejnost. Před zahájením prvního tréninku je třeba se seznámit s provozním řádem golfového hřiště a obecnými pravidly pro golfisty. Lze je nalézt na stránkách České golfové federace. Důležité je zejména:

  • před vstupem na golfové hřiště se seznámit s provozním řádem;
  • dbát na bezpečnost všech účastníků a veřejnosti – před provedením tzv. swingu (švihu) je třeba se ujistit, zda všichni stojí v odpovídající vzdálenosti;
  • nerozptylovat ostatní a nenarušovat hru – je třeba zdržet se hlasitého hovoru, komentářů a hlučného chování, zejména, pokud se někdo jiný připravuje ke hře;
  • zachovávat odpovídající tempo hry – je nežádoucí hru příliš urychlovat ani zbytečně prodlužovat. Všichni respektují čas ostatních hráčů

 

  • dbát o povrch – po hře je třeba zanechat hrací pole v neporušeném stavu, proto se zakrývají veškeré úbytky, které vznikly při úderech nebo chození po „greenu”;
  • není dovoleno stát na linii patování (lehkého úderu do míčku) jiného hráče, ani stát tak, aby náš stín padal na linii úderu. Mohlo by to hráči narušit vnímání. Zároveň by hráči celé skupiny měli zůstávat na putting greenu do doby, než všichni ukončí hru na konkrétní jamce.

 

Vhodné oblečení na golf – jak se na golfové hřiště obléknout podle etikety?

Golfová etiketa také předpokládá výběr vhodného oblečení ke hře. Platí konkrétní pravidla, co nelze a není vhodné si oblékat, a co bude odpovídat přesně stanovenému kánonu dámského a pánského golfového úboru. Existují dokonce značky, specializující se na šití vysoce kvalitního golfového oblečení. Jednou z nejvíce ceněných a nejdůležitějších je italská firma Chervo. V její kolekci nalezneme všechny nezbytné prvky pánského i dámského oblečení. Za 35 let se stala synonymem kvality, elegance a pohodlnosti na tzv. greenu. Typická jsou mimořádně komfortní, ze vzdušného materiálu vyrobená polo trička, jednoduché kalhoty z tkaniny a sukně a šaty odpovídající golfové etiketě. Jaké oděvní prvky budou při hře nezbytné?

Dámské golfové oblečení

Golfové oblečení je spojením sportu a elegance, proto bude nutností dámská halenka s límcem. Pro ženy bude vhodné polo tričko s dlouhým nebo krátkým rukávem (v létě jsou dovolena také trička tohoto typu bez rukávů). Nalezneme je nejen v kolekci Chervo, ale také u značek J Lindeberg, G/Fore nebo u Ralpha Laurena. Doplňkem může být svetr nebo golfová vesta. Ženy také nejčastěji volí golfové šaty nebo sukně, případně dlouhé kalhoty ušité z vysokojakostní tkaniny. Jsou ale přípustné i elegantní krátké kalhoty ke kolenům.

Mimořádně důležitá je také dámská golfová obuv, která musí zajišťovat stabilitu a bránit uklouznutí na trávě. Volí se proto klasické golfové polobotky s kolíky (tzv. spikes) umístěnými v podešvi. Je třeba ověřit, zda v konkrétním klubu neplatí povinnost volit spiky měkké (soft spikes), v nichž lze chodit také po restauraci nebo baru.

K prvkům vybavení mohou také patřit pokrývky hlavy v podobě: kšiltovky, slaměného klobouku nebo kšiltu proti slunci. Obléká se také 1 golfová rukavice: levá pro praváky, pravá pro leváky.

Pánské golfové oblečení

V pánském oblečení je také vyžadováno polo tričko (s povinným límcem) s dlouhým nebo krátkým rukávem, případně doplněné svetrem nebo golfovou vestou. Kalhoty musí být dlouhé, případně ke kolenům (v některých klubech jsou však dovoleny pouze amatérům), z tkaniny a stažené páskem. Nepřipouštějí se modely jeansové nebo teplákové. Tričko musí být zasunuto do kalhot. Je vhodné si ověřit, zda daný klub nevyžaduje ke vstupu do restaurace či baru sako a kravatu.

Pokud jde o pánskou golfovou obuv a doplňky (pokrývka hlavy, rukavice), pak je situace stejná jako v případě dámských doplňků. Přípustné jsou elegantní polobotky s kolíky, případně sandály. K oběma druhům obuvi je třeba obléci natažené vysoké ponožky a to buď jednobarevné, nebo kostkované (také ke krátkým kalhotám ke kolenům).

Kolekci pánského i dámského golfového oblečení lze hledat v nabídce značek: Chervo, G/Fore, J Lindeberg, Ralph Lauren, Sportalm a Alberto.