Náš caddie v utajení: Když na tour mícháte práci a romantický vztah, má to svá úskalí

Náš caddie v utajení: Když na tour mícháte práci a romantický vztah, má to svá úskalí

Stává se někdy na LPGA Tour, že caddie začne chodit s hráčkou? Tuhle otázku slýchám často, a pokud mi ji nepoloží dobrý kamarád, většinou odmítnu odpovědět. Protože když řeknu „jo“, další otázka bývá lascivní. Pravda je, že se to občas stává a nic lascivního na tom není.


Na LPGA Tour jsme dost sevřená komunita – bez všech těch lokajů a příživníků, jakých je plná PGA Tour. Málokdy se na turnaji ukáže trenér, novinářů jen hrstka. Atmosféra je taková domáčtější než na PGA Tour nebo DP World Tour. To můžu tvrdit, protože jsem na obou působil. Faktem je, že na LPGA hraje spousta holek, kterým ještě nebylo třicet, a stejně tak se tam pohybuje hodně mladých kedíků. A řekněme si na rovinu, že když dáte v jakékoli profesi dohromady partu dvacátníků, kteří spolu pracují a tráví čas, vážné vztahy i krátké románky prostě vznikat budou.

Naše práce nás rozhodně baví, ale když se pár týdnů nedaří, ať už v životě, nebo na hřišti, začne se to na nás podepisovat. Přes všechno kamarádství může být život na cestách osamělý a v profesionálním golfu žijete přeci jen dost izolovaně. Potřebujete mít někoho blízkého. Jenže ten se těžko shání, když jste každý týden v jiném městě a domů přijedete tak na tři týdny jednou za dva měsíce. Někdy je pak řešením člověk vedle vás. Takže ano, hráčky a caddies spolu randí, a platí to bez ohledu na pohlaví či orientaci. Někdy je to spíš flirt, jindy vážný vztah.

Jen výjimečně se stává, že by caddie začal chodit s hráčkou, které ještě nebylo jednadvacet, ale když už se to přihodí, my jako komunita zasáhneme. (Jsme prostě přesvědčení, že pokud si spolu nemůžete dát na veřejnosti drink, neměli byste spolu provozovat nic ani v soukromí.) Když se mě dva caddies, kterým jsem dělal tak trochu mentora, ptali, jestli si můžou něco začít s hráčkou, dal jsem jim jen tři rady: 1. První krok musí udělat ona, 2. měli byste být zhruba stejně staří a ideálně byste vy měli být ti mladší, a 3. jestli je to vaše zaměstnavatelka, tak buďte hodně opatrní.

Samozřejmě hráčkám poměrně často nosí hole jejich manžel nebo přítel. To není žádné tajemství. Ale něco úplně jiného je, když se vztah teprve rozvine, když už mají ti dva pracovní závazek. Do specifického vztahu hráč-caddie najednou vstupuje úplně nový prvek, fyzický a emoční. Jakmile vám to v osobním životě začne skřípat, může se to promítnout do výkonů na hřišti. Romantický vztah taky může narušit pracovní komunikaci: Najednou se bojíte tomu druhému na rovinu říct něco potřebného, protože nechcete zranit jeho/její city. Další věc je, že spolu už tak trávíme spoustu času na golfu a teď se přidá hodně společných chvil i mimo něj. A i ti nejlepší parťáci si od sebe občas potřebují odpočinout. Proto kedíkům vždycky kladu na srdce, že je lepší chodit s hráčkou, které nosí hole někdo jiný. To je ostatně i většina případů na tour. Je to tak snazší.

Jedna věc ve vztazích na LPGA Tour roli nehraje – odlišný společenský status, který je tak běžný v jiných odvětvích. Samozřejmě hráčky stojí v hierarchii výš než caddies, to ano. Ale vyhazovy kedíků jsou na LPGA běžnější než na jiných tour i bez toho, že by na to měly vliv partnerské vztahy. Navíc není ve hře zdaleka tolik peněz: Jen nosiči nejlepších třiceti hráček si vydělají trochu slušné peníze, a abyste brali dobré peníze, musíte být u bagu hráčky z top 10. A většina romantických vztahů vzniká mezi dvacátníky, kteří ještě nejsou tak cyničtí ani vypočítaví – chtějí prostě trochu lásky a intimity. Možná vám bude připadat, že jsem naivní, ale mluvím ze zkušenosti, když říkám, že vztah hráček a jejich caddies moc vztah šéfka-podřízený nepřipomíná.

Pokud jde o mě, pár vztahů s hráčkou mám taky za sebou. Jeden trval docela dlouho a nijak jsme se s ním netajili, v jiném jsme se pořád rozcházeli a zase dávali dohromady a spíš svůj vztah skrývali a ještě jiný byl něco mezi. U toho dlouhodobého vztahu jsme zvažovali, že by si mě vzala k bagu. Svému tehdejšímu nosiči moc nevěřila a ke mně důvěru měla. Napadlo mě: Proč to aspoň nezkusit? Ale ona se nakonec rozhodla, že bychom spolu dělat neměli. Jak bychom pak fungovali v případě, že bychom se rozešli (což se nakonec opravdu stalo)? Na hřišti by to pak asi dřelo. Té hráčce slouží ke cti, že asi vzala v úvahu i fakt, že jsem tehdy nosil hole opravdu dobré hráčce a přestupem k přítelkyni – vzhledem k její výkonnosti – bych si příjmově pohoršil. Zpětně jsem rád, že to radši dobře promyslela. Já jsem byl po uši zamilovaný a klidně bych riskoval.

Vztahům stojí určité věci v cestě. Rozhodně si nechcete vybudovat pověst člověka, který spí s každou na potkání, protože málokdo si vás pak najme. Navíc je tu otázka respektu ke kedíkovi, který dotyčné dámě nosí hole – může se začít obávat, že ho nahradíte. A není ani tajemstvím, že oproti mužským tour se na těch dámských hráčkám mnohem víc pletou do života rodiče. Tátové nemají z vašeho vztahu nikdy radost. I když tátové asi nemají radost, ať jejich dcera začne chodit s kýmkoli. A otec hráčky si zaslouží úctu. Na druhou stranu někteří jsou tak ochranitelští – někdy přehnaně –, že jejich přání zkrátka musí jít stranou.

Proč o tomhle tématu nerad mluvím, když se mě na to lidé ptají? Víte, profesionální golfistky už jsou i tak často vnímané víc jako sexuální objekty (například ve srovnání s muži) a já k tomu nechci přispívat. Mimochodem na mužských tour vztahy vznikají občas taky, přinejmenším na těch nižších. Vím to, protože jeden můj bývalý spolubydlící krátce s jistým hráčem chodil. Koneckonců láska je láska.

– S JOELEM BEALLEM