Pětičlenné play-off se nekonalo, na API získal první titul Kitayama

PGA TOUR
Pětičlenné play-off se nekonalo, na API získal první titul Kitayama

Na Arnold Palmer Invitational nebylo daleko od pětičlenného play-off. V závěru ale chybovali Scottie Scheffler s Tyrrellem Hattonem a závěrečné drama nakonec díky birdie ze sedmnáctky ovládl Kurt Kitayama.


Ještě dvě jamky před koncem posledního flightu se zdálo, že pětičlenné play-off je velmi blízko. Se skóre -8 už měli dohráno Harris English a Rory McIlroy, na sedmnáctce dohrávali Tyrrell Hatton se Scottiem Schefflerem a rána do greenu čekala na Kurta Kitayamu.

Právě na sedmnáctce se ale vše změnilo. Hatton ránu ztratil, naopak Kitayama zaskóroval. Přitom právě Američan prožíval nesmírně těžké chvíle. Po triple-bogey ze čtyřparové devítky přišel o náskok a do sedmnáctky hrál pouze v paru.

Díky birdie se ale dostal na -9 a nejtěsnější náskok uhlídal. Scheffler na osmnáctce chyboval, Hatton si náladu nespravil a bylo hotovo. Kitayama sice jednoduchou pozici po ráně do roughu neměl, druhou ranou ale zasáhl green a nakonec z toho málem bylo birdie.

Putt z centrimetru do paru trefil a může se radovat vůbec ze svého prvního titulu na okruhu PGA Tour. 

Ve své kariéře uspěl Kitayama na dvou turnajích European Tour, nyní zažívá premiéru i na nejprestižnějším okruhu. Kromě titulu získal místenku na The Open Championship a šek na 3,6 milionu dolarů. To je mimochodem částka, kterou legendární Arnold Palmer získal během celé své golfové kariéry. 

Dodejme, že do TOP 10 se kromě výše zmíněných dostali také Patrick Cantlay, Viktor Hovland, Jason Day, Cameron Young či Jordan Spieth. Právě posledně jmenovaný měl výrazně nakročeno k senzačnímu titulu. Po pěti jamkách hrál kolo za -4 a se skóre -9 se rozhodně dostal do hry. Po birdie na třináctce byl dokonce ve dvouciferných červených číslech, poté ale třikrát chyboval a o možnost poprvé vyhrát API přišel.