Výkonný ředitel ATT Investments Roman Zadák o investicích do zlata a jejich pravidlech

Výkonný ředitel ATT Investments Roman Zadák o investicích do zlata a jejich pravidlech

Výkonný ředitel ATT Investments Roman Zadák se zabývá investicemi do drahých kovů a kamenů. V rozhovoru se rozpovídal o možných investicích do zlata a stříbra a také o tom, jaká jsou pro investování do těchto kovů pravidla.


Vaší hlavní doménou jsou drahé kovy, můžete prosím popsat své začátky?

Pocházím z úplně jiného odvětví, živil mě fotbal, řídil jsem stavební firmu a v té době jsem začal spolupracovat s mým bratrem, který mě k tomuto obchodu přivedl. Zpočátku jako přivýdělek a postupně mě drahé kovy a kameny začali daleko více zajímat a jejich přínos dnes vnímám jako zásadní směrem ke klientovi. Svůj další osud jsem pak plně spojil s bratrem. Moje osoba je spojena se společností Att Investments, kterou založil právě můj bratr a já jsem v Att od samého začátku a založení jako výkonný ředitel. Dnes je Att Investments jednou z největších společností v ČR co se týče výše zmíněných komodit.

Čím jsou drahé kovy tak zajímavé?

Budu mluvit hlavně o zlatu a stříbru. To jsou historicky nejznámější kovy a směna peněz právě za zlato a stříbro dnes dává asi největší smysl. Zlato tisíce let bylo platidlem a dnes je tomu v podstatě stejně. Vyrábí se z něj šperky, mince a z mého pohledu to nejzásadnější a to jsou investiční slitky. To nejzajímavější co na zlatě spatřuji je jeho schopnost udržet si svoji hodnotu. Zlato by měl každý vnímat prvotně jako uchovatel hodnoty, bezpečný přístav pro svoje peníze. Hlavně v dnešní době plné nejistoty na finančních trzích, politických nejistot, hrozby válečných stavů a ztráta důvěry lidí v bankovní systém a stát jsou drahé kovy ještě více vyhledávanými komoditami. Navíc je dnes obrovská inflace, o kterou se zlato umí postarat ve střednědobém horizontu.

Pokud se rozhodnu pro nákup drahých kovů či zlatých slitků, jak si ověřím jejich pravost?

Investiční zlaté slitky jsou ryzí zlato. To znamená 24 karátové s označením 999,9. Zlato není magnetický kov, takže speciální magnetická váha zjistí, že zlato je opravdu ryzí. Od jednoho gramu až po kilogramové cihly. Ke všemu je tabulka jaké hodnoty má vykazovat daný slitek různých gramáží. Jakoukoliv příměs jiného kovu tato váha odhalí. Poté například spektrometr zjistí jestli kov, který vlastníte, je opravdu zlato.

Můžete zmínit základní pravidla investování do drahých kovů?

Pravidla jsou naprosto jednoduché. Stačí si vybrat daný slitek a dle aktuální ceny a aktuálního ceníku si zlato objednat. U nás platí, že v okamžiku sepsání kupní smlouvy si zároveň fixujete tu danou cenu a nehrozí Vám žádné navýšení ceny například než je slitek zaplacen. Cena na smlouvě je prostě konečná. Po zaplacení si svoje zboží odnášíte. Mluvím od prodeji fyzického zlata, tak jak ho nabízíme my, to znamená, že si zlato opravdu fyzicky odnesu a jsem jeho vlastníkem. Pozor bych si dával na obchodníky, kteří nabízejí, že zlato Vám uchovají a jedno kde, nějaká banka či úschova. To ne vždy funguje a lidé si musí dát pozor na podvody.

Do jakých drahých kovů se momentálně vyplatí investovat?

Att Investments má v nabídce zlato, stříbro a platinu. Platina se prodává jen okrajově, stoupá množství obchodů u stříbra, ale suverénně hraje prim zlato. Je historicky nejznámější. Jeho výhoda oproti ostatním kovům je pro spoustu klientů zásadní a to je, že ryzí zlato se obchoduje celosvětově bez DPH. Druhý argument který hraje ve prospěch zlata je množství kovu za uložené peníze. Například za 100 tisíc CZK máte cca 70 gramů zlata, tak stříbra máte cca 5 kilogramů.

Jaký je vztah mezi poptávkou a cenou drahých kovů na trhu?

Samozřejmě i poptávka má vliv na cenu zlata. Na cenu zlata má vliv daleko více věcí. Například prohlášení americké centrální banky FED, vrcholných světových politiků a tak dále. To vše se na ceně může projevit, ale vždy jen krátkodobě a z mého pohledu dnes jen nepatrně. Poptávka po zlatě je dlouhodobě více než dvojnásobná oproti roční produkci. Dnes díky světové nejistotě se ještě poptávka zvýšila.

Jak poznat solidního obchodníka a čemu bychom se měli vyvarovat?

Řekl bych, že stačí selský rozum. Určitě zlato nekupovat takzvaně na ulici. Pozor bych si také dal na některé internetové obchody. Když si vybíráte svého společníka na nákup zlata, tak si stačí zjistit například jak dlouho je na trhu, na obchodním rejstříku by měla mít každá firma ze zákona vyvěšeny svoje obchodní výsledky nebo daňová přiznání. Tam zjistíte o dané firmě vše. Obraty, zisky, jestli je firma zadlužená či ne a spoustu dalších věcí. Když budu mluvit o sobě a hlavně o Att Investments, tak je také počet kamenných regionálních center a poboček. My jich máme ke dnešku 52 včetně Slovenska.

Jaká je historie a vývoj cen drahých kovů a jaké jsou prognózy pro budoucnost?

Drahé kovy historicky na své cenně vždy stoupají a stoupat budou. Drahé kovy a drahé kameny jsou prostě příroda. Nejdou uměle vyrobit, nejsou politik a jednoho dne prostě zásoby v zemi dojdou. To jsou jasné argumenty proč tomu tak je. Připočtěme poptávku jaká je a jaká bude a je vše jasné. Zlatu je jedno jestli se obchoduje v amerických dolarech nebo v jakékoliv jiné měně. Ceně zlata to nikdy neublíží. Zlato bych nedoporučil jako nástroj na spekulaci a očekávat za půl roku obrovské zhodnocení, ale jako uchovatel hodnoty vždy fungoval a fungovat bude. Při pohledu do historie můžeme vidět, že v některých obdobích je cena po dobu roku až tří stejná, někdy i nižší, ale z dlouhodobějšího pohledu je cena vždy daleko vyšší. Například za posledních 20 let je zlato ve více než 25% navýšení ceny ročně.

To není opravdu málo. Vnímejte ho třeba tak, že si při jeho prodeji například za deset let určitě koupím stejné zboží jako před těmi deseti lety. Ale za peníze v bance si to zboží nekoupím, díky inflaci a ztrátě kupní síly peněz si koupím maximálně polovinu. Tak to prostě vždy bylo, je a bude. Prognózy jsou díky tomu, co jsem již zmiňoval, různé nejistoty a strach lidí o své úspory také velice dobré. Dnes je cena zlata přibližně 1850 USD trojskou unci a předpoklad je někde 2000 až 2500 USD za trojskou unci do konce roku 2023. Stou to samozřejmě prognózy, ale historicky podložené a určitě tomu nebude teď jinak. Někteří analytici dokonce hovoří o budoucí ceně zlata v krátkodobém horizonu někde okolo 4000 USD za trojskou unci. Nechme se překvapit, ale každopádně při vnímání zlata jako uchovateli hodnoty není jeho nákup špatně v jakékoliv době.