Koupit, či nekoupit nové hole?

Koupit, či nekoupit nové hole?

Osobní zkušenost dlouholetého rekreačního sportovce mi říká, že sportovní vybavení stárne v horizontu zhruba deseti let. Ať se jednalo o cyklistická kola, tenisové rakety, sjezdové lyže, nebo golfové hole, pokud jsem je vyměnil po deseti letech užívání, vždycky už byl znát velký rozdíl. Ne že by staré vybavení nebylo funkční, ale technologicky zastaralo a také bylo opotřebované. To nové bylo vždy lepší.


Golfové vybavení řeší většina golfistů. Golfistky až tolik ne, těm stejnou měrou, ne-li dokonce větší, záleží spíše na oblečení. Tedy jak na golfu vypadají. Ale my muži jsme orientovaní na výkon, a pokud nám ho pomůže cokoli zvýšit, hned bychom si dotyčnou věc pořídili. Co nás většinou drží zpátky, jsou finance. Utratit každé dva roky 50 000 a více korun za nové golfové vybavení, na to skutečně nemá každý. A to golfisté nejsou ani v Česku žádní chudáci.

Za skoro dvacet let hraní jsem vystřídal pět setů golfových želez, z nichž jen dva mi prokazatelně zvýšily výkonnost. Nejprve jsem hole méně známé značky a na grafitu vyměnil za kvalitní set s ocelovými shafty od známé firmy. S nimi jsem pak z HCP 15 dokráčel k HCP 11. Další dva sety byly sportovní, ale pořád jsem se motal nad HCP 10. Teprve pátý a současný set, železa s kovanými hlavami, mi opět pomohl: z HCP 10 na 8. Číselně žádný velký skok, ale alespoň jsem prolomil hranici, na které jsem byl skoro patnáct let. Svou roli hrál i nový driver. Oproti starému, který jsem měl asi devět let, jsem se prodloužil o zhruba 10 metrů a neslicuji tolik.

V pravou chvíli vám nové vybavení může pomoci. Ale musí být skutečně jiné než to předchozí. A také je potřeba vybrousit i hru samotnou. Jinak vám stálá výměna náčiní bude přinášet jen chvilkový psychologický zisk, po kterém se rychle vrátíte ke své staré hře.

Je tu však ještě druhá věc: faktor radosti. Všichni víme, že nové hole nám samy o sobě zlepšení nepřinesou, ale chceme si prostě udělat radost. Potěšit se pohledem na krásu novinky a polaskat se dotykem s netknutostí. Držet v rukou nový driver, železo, wedge, putter, pak s ním zahrát první rány – jaká to slast pro naši tak často trápenou golfovou duši!

Také jsem si nové vybavení v minulosti kupoval pouze proto, abych si nadělil nadbytečný, ale hezký dárek. Někdy si to člověk vyčítá a často jsem manželce neřekl, kolik to stálo (miluji aforismus „i ti nejodvážnější z nás přiznávají jen polovinu ceny“). Ale nemohl jsem si pomoci. Pak se radost postupně, nenápadně a neslyšně vytrácela. Hole zevšedněly. Ovšem v jisté chvíli se objevily na trhu nové. A koloběh začal znovu.

Skoro všechna náboženství světa nám říkají, abychom byli střídmí, abychom potlačili žádostivost, abychom chtivost a lačnost omezovali. Moudří proroci mají pravdu. Ale evoluce nás vybavila jinak. Stále chceme víc, spěcháme vpřed, toužíme a nedocházíme uspokojení. Jsme jen lidé. A světců mezi námi je málo.

Až si budete na stránkách Hot Listu v březnovém vydání Golf Digest C&S prohlížet nové hole sezony 2023, netrýzněte se výčitkami, že byste zase příliš utráceli. Ale zároveň nemusíte honem běžet do prodejny a koupit vše nové. Dejte vašim tužbám a vašemu srdci, co si žádá, ale vybírejte s rozumem. A nezapomeňte také manželce koupit nějaké pěkné oblečení.

Andrej Halada šéfredaktor Golf Digest C&S

 

CO SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S 2/2023 DOČTETE?

Slovo šéfredaktora

Pořiďte si nové hole, udělejte si radost. Ale nakupujte s rozumem.

Jarní hra

V prvních jarních týdnech bývá na golfu počasí nejrůznější: vítr, mraky, déšť, slunce, občas ještě sníh, ale taky duha.

Hot List

Co všechno pro vás Golf Digest vybral z nabídky nových golfových holí pro rok 2023 a jak byl seznam připraven.

Drivery

Když ne nejdůležitější, tak rozhodně nejefektnější hole v bagu. Pro ještě větší délku prvních ran a pro ještě větší odpouštění.

Dřeva

S trojkou dřevem si většina hráčů neví rady. Ale pětka už je dobrá hůl, abyste se přiblížili ke greenu, pokud jste od něj daleko.

Hybridy

Bez hybridů ani ránu. Tyto hole patří do výbavy rekreačního hráče. Celkem jedenáct nových modelů.

Hráčská železa

Hole pro ty nejlepší. Není snadné je trefit, ale pokud to umíte, budete odměněni.

Hráčská železa pro vzdálenost

Hole pro ty, kdo už golf zvládají dobře, ale potřebují, aby jim technika ještě trochu pomohla.

Železa pro zlepšení hry

Velká porce nových želez, celkem jedenáct modelů, které jsou vhodné pro nejširší skupinu golfistů.

Železa pro výrazné zlepšení hry

Jste začátečník? Nedaří se vám stále trefovat míček tak, aby se vznesl? S modely v této skupině to půjde.

Síň slávy Hot Listu

Již od roku 2004 připravuje redakce Golf Digest svůj Hot List. Za tu dobu jsme představili tisíce holí. Celkem 36 si znovu připomínáme. Tohle golfové vybavení psalo dějiny.

Wedge

Jedny z nejdůležitějších holí v bagu, protože dobrá krátká hra přináší nižší skóre.

Puttery typu mallet

Typově nejprodávanější puttery dneška, které hráčům pomáhají vést hůl v rovné linii. Nepřehlédněte tuto sekci.

Puttery typu blade

Klasika pro hru na greenech, pro hráče s jistou rukou, zkušenostmi a pevnými nervy.

Sázet se dá na všechno

Rozhovor se zakladatelem a spolumajitelem sázkové společnosti Tipsport. Jak dnes Vratislav Randa vnímá svět sázek, ale také společnost jako celek? A jak se Tipsport postavil k válce na Ukrajině?

Letošek bude patřit Vinoři i Zbraslavi

O zahájení sezony na novém pražském hřišti a také o změnách ve zbraslavském areálu Prague City Golf. 

ČGF je společnou platformou všech…

Před nadcházející jarní konferencí České golfové federace.

Anketa Golf Digest C&S

Česká hřiště a české jamky, které se čtenářům Golf Digest C&S v roce 2022 nejvíce líbily. A také něco ze Slovenska.

Intenzivní relax aneb Loreta pod Alpami

Návštěva ve dvou rakouských areálech, s horskými štíty nad vámi a vodním světem poblíž.

Moje americká zkušenost

Spojené státy jsou veliké a golfová hřiště jsou zde různá. Kde se hraje nejlépe? Přece doma!

A mnohem více na 84 STRÁNKÁCH letošního druhého čísla Golf Digest C&S.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve ČTVRTEK 9. února 2023

© 2023 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.