Burns opanoval jamkovku a po šesti letech vytlačil Thomase z elitní desítky

PGA TOUR
Burns opanoval jamkovku a po šesti letech vytlačil Thomase z elitní desítky

Justin Thomas se světové jamkovky nezúčastnil a po šesti letech je mimo elitní desítku. Do ní naopak pronikl Sam Burns, vítěz WGC Dell-Technologies Match Play.


Sam Burns začal semifinále proti světové jedničce parádně a ovládl úvodní tři jamky. Po dělbě na čtyřce přišla smršť Schefflera. Ze šesti jamek vytěžil čtyři birdie a především pět bodů.

Díky tomu se dostal do vedení o dvě, jenže vzápětí zase bylo vše jinak. Burns zaskóroval na třináctce, patnáctce a sedmnáctce a na poslední jamku šel s náskokem jediné jamky. Scheffler zabojoval a díky birdie poslal duel do prodloužení. Rozhodlo se nakonec na třetí dodatkové jamce. Burns zaznamenal birdie a zařídil si postup do finále.

Do něj měl nakročeno také Rory McIlroy. Cameron Young sice šel do vedení na třetí jamce, devítku ale zakončil McIlroy birdie na devítce a na druhou šel s náskokem dvou jamek.

Young snižoval, ale na šestnáctku šel znovu se ztrátou dvou jamek. Díky dvěma birdie si ale taktéž vybojoval prodloužení a hned na první jamce využil toho, že McIlroy nedokázal na pětiparu zaskórovat.

Severní Ir si tak náladu vylepšil alespoň v boji o bronz a v uvozovkách generálku na Ryder Cup zvládl. Scottieho Schefflera měl na lopatě už od první jamky a duel dotáhl do vítězného konce na sedmnáctce.

Ve finále se na druhé jamce dostal do vedení Cameron Young, Burns ale vzápětí svého soka naprosto zdemoloval. Od pětky do třináctky ovládl sedm jamek, od čtyřky zahrál dokonce osm birdie a nebylo co řešit!

Sam Burns ovládl WGC Dell-Technologies Match Play a je zpět ve světové desítce. To Justin Thomas, který v turnaji nestartoval, je poprvé po šesti letech mimo elitní desítku.