Sázet se dá na všechno: Interview se zakladatelem a spolumajitelem společnosti Tipsport Vratislavem Randou

Sázet se dá na všechno: Interview se zakladatelem a spolumajitelem společnosti Tipsport Vratislavem Randou

Rozhovory na požádání nerozdává, ale v našem časopise se už objevil. A to když si jako jeden z prvních Čechů zahrál na hřišti Augusta National; své zážitky pak vylíčil v obsáhlejším článku. VRATISLAV RANDA je nejen vášnivým golfistou, ale především už přes třicet let stojí za společností Tipsport.


Tipsport je česká sázkařská jednička. Sázky a golf, jde to vůbec dohromady?

Proč by ne? Sázet se dá v podstatě na všechno. Vsadit si na golf je na jednu stranu těžké, na druhou stranu zajímavé. Trefit vítěze je extrémně složité, ale odměnou může být mimořádná výhra. Kurzy jsou vysoké – i na výborného hráče je někdy 40 : 1. Ani u největších favoritů nebývá kurz nižší než 12 : 1. Pro pravé hráče jsou takto vysoké kurzy velmi lákavé.

Část vedení vaší společnosti golf hraje. Byl to i jeden z důvodů, proč jste sázky na golf začali vypisovat?

Ani ne. Celou dobu se snažíme držet sázky na cokoli, co je sázkařsky zajímavé.

Na co konkrétně se u vás v golfu sází? Jsou to převážně live sázky jako v tenise?

Ano, ale dnes jsou hodně oblíbené i sázky na lepšího z vypsané dvojice hráčů. Zda bude například úspěšnější Jon Rahm, nebo Rory McIlroy. Kurzy jsou nižší, ale pro sázející je to hratelnější. Vsadit si můžete i na pětiparu na birdie konkrétního hráče. Máte daleko větší šanci na výhru, když sázíte kdykoli v průběhu turnaje. Live sázky dnes dělají sportovní zápasy zábavnějšími a vnášejí do nich větší adrenalin.

Kdo sázky připravuje? Předpokládám, že to musí být někdo, kdo golfu rozumí.

Na každý sport máme specialisty, ale u live sázek nejde ani tak o odbornost, jako spíš o vnímání situace. Při sázce na birdie vychází bookmaker ze statistik a ví, jaká je šance ránu pod par na dané jamce zahrát. Je to matematika, která kombinuje statistiku, znalost hráče – jeho dlouhodobou úroveň i momentální formu –, ale také cit a schopnost situaci správně odhadnout a sázku vypsat.

 

Celý rozhovor s i můžete přečíst v letošním druhém čísle časopisu GOLF DIGEST C&S, které je v prodeji od 23. března 2023. Předplaťte si celoročně GOLF DIGEST C&S, více informací najdete zde: https://eshop.golfdigest.cz/