Leaderboard Masters 2023: Rahm si došel pro zelené sako! Famózní představení Mickelsona

PGA TOUR
Leaderboard Masters 2023: Rahm si došel pro zelené sako! Famózní představení Mickelsona

Vítězem The Masters 2023 a také novou světovou jedničkou je španělský golfista Jon Rahm! Zatímco Rahm odehrál v neděli vynikající kolo, Brooks Koepka se protrápil k dělené druhé pozici. Spolu s ním se těsně pod vrcholem naprosto senzačně umístil Phil Mickelson.


-12 Jon Rahm

Začít Masters double-bogey a zvítězit? Ano! Jon Rahm předvedl ve finálovém kole v Augustě perfektní výkon a zaslouženě si došel pro zelené sako, svůj druhý major a také zpět k pozici světové jedničky. Rahm poprvé ve finále zaskóroval na trojce a do vedení se dostal po šesté jamce, na které si Koepka připsal druhé bogey. Další birdie zapsal Španěl na osmičce, a ačkoliv o ránu ihned přišel, na druhé devítce byl bezchybný.

Rahm zaskóroval na třináctce a čtrnáctce a bylo jasno. Jon Rahm zvítězil přesně po čtyřiceti letech od druhého triumfu Seveho Ballesterose a také v den jeho nedožitých 66. narozenin. 

-8 Phil Mickelson, Brooks Koepka

Zhoršující se Brooks Koepka finálové kolo nezvládl a soupeřem Jona Rahma byl jen krátkou chvíli. Na první devítce nezahrál jediné birdie, třikrát chyboval a rozhodl o tom, že zelené sako nezíská. Na birdie si nakonec musel počkat 22 jamek. Dočkal se na třináctce, další dvě přidal na patnáctce a šestnáctce. Přesto zahrál kolo za +3 a musí se spokojit s druhou pozicí.

Tu navíc dělí, senzačně s Philem Mickelsonem. Majitel tří zelených sak předvedl ve finále úchvatnou podívanou, nasázel osm birdie, z toho pět na posledních sedmi jamkách. V klubovně vedl přes hodinu a půl a tímto umístěním překonal ve dvaapadesáti letech několik grandslamových rekordů.

-7 Russell Henley, Patrick Reed, Jordan Spieth

Výborně hrál i další zástupce LIV Golf Patrick Reed. Kolo sice začal double-bogey na dvojce, po třinácté jamce ale útočil na nejvyšší pozice. Celkem si zapsal osm birdie a posun na dělené čtvrté místo je pro Reeda značným úspěchem. Povedené finále zahrál také Jordan Spieth, jenž nasázel dokonce devět birdie!

-6 Viktor Hovland, Cameron Young

Místo tlaku na nejlepší velké trápení. Viktor Hovland ztratil ve finále dvě rány, jen dvakrát zaskóroval a sedmá pozice je pro něj dvojsečná. Myslel totiž na víc, pro Nora jde ale o nejlepší umístění na Masters v dosavadní kariéře. 

-5 Sahith Theegala

Ránu dne na šestnáctce zapsal Sahith Theegala. I díky ní získal samostatné deváté místo a má jistotu Masters i pro příští rok.

-4 Matt Fitzpatrick, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Scottie Scheffler

I přes druhé double-bogey v turnaji se obhájce triumfu Scottie Scheffler posunul na dělené desáté místo a obě víkendová kola zahrál pod par. Přesto přišel o pozici světové jedničky, na kterou po triumfu míří Jon Rahm.

-3 Patrick Cantlay, Gary Woodland

Tři rány nad par a také velmi pomalá hra. Kdo ví, jak by vypadala hra Viktora Hovlanda, pokud by nehrál právě s Patrickem Cantlayem. Ten dělí čtrnácté místo, po povedené třetí rundě přitom rozhodně myslel na útok na nejvyšší příčky.

-2 Sam Bennett, Sungjae Im, Shane Lowry, Hideki Matsuyama, Joaquin Niemann, Justin Rose

Amatér Sam Bennett měl několik dobrých puttů ke skórování. Místo toho zahrál dvě rány nad par a vypadl z elitní dvanáctky. S celkovým skóre -2 obsadil dělené šestnácté místo a jistotu Augusty tak příští rok nemá. 

-1 Keegan Bradle, Chris Kirk, K.-H. Lee

even PAR Tony Finau, Ryan Fox, Scott Stallings

+1 Sam Burns, Mackenzie Hughes, S.W. Kim, Harold Varner III

+3 Tommy Fleetwood

+4 Talor Gooch, Tyrrell Hatton, Zach Johnson, JT Poston, Cameron Smith

+5 Taylor Moore, Jason Day, Abraham Ancer, Adam Scott

+6 Harris English, Max Homa, Mito Pereira

+7 Seamus Power, Sepp Straka

+8 Dustin Johnson, Thomas Pieters 

Thomas Pieters zlomil další hůl, tentokrát to po nepovedené sérii bogey - double-bogey - bogey odnesl driver. Na druhé devítce tak už hrál pouze dřevem a osm jamek v řadě zvládl v paru. S výsledkem +8 dělí 48. příčku společně s Dustinem Johnsonem. 

+9 Fred Couples, Charl Schwartzel

+12 Billy Horschel

+14 Keith Mitchell