Jaká je Vinoř? Přečtěte si názory těch, kteří tu už hráli

Jaká je Vinoř? Přečtěte si názory těch, kteří tu už hráli

Vinořské hřiště se v sobotu 29. dubna otevírá veřejnosti. Před několika dny už hřiště okusili členové spolku Všudehrálů, kteří tu odehráli svůj jarní turnaj. Požádali jsme účastníky turnaje o zformulování názoru na hřiště. Je to zajímavý obraz nového areálu, který společně se Zbraslaví patří pod Prague City Golf. Za jménem autora příspěvku uvádíme počet českých hřišť, které dotyčný nyní odehrál.


Links není mnou preferovaný typ hřiště, ale hra ve Vinoři je zábavná. Hřiště je dle mého mínění navrženo velmi dobře a podle všeho by mohlo mít do budoucna i kvalitu. Trochu bych se obával větru (i když k linksu patří). Některá odpaliště mi nepřipadla moc velká a uvidí se, zda udrží kvalitu i při větším zatížení. Bunkery v pohodě. Srovnání se Zbraslaví vychází pro Vinoř velmi lichotivě.

Aleš Laboutka (113, rekordman Všudehrálů)

 

Příjemné hřiště, nezáludné. Zajímavé jamky s možností agresivní/konzervativní hry, většinu rizik/překážek hráč vidí předem a je na něm, jak se rozhodne. Zatím sice syrové, ale brzy dospěje. Pozoruhodné výhledy do volné krajiny. Pokud bude v létě horko a hráč si nevezme do bagu dost vody, bude trpět. Nějaká pítka (barely s vodou) se budou hodit.

Petr Frýbl (110)

 

Vinoř, dlouhé čekání je u konce a my, kteří nejčastěji hrajeme ve Mstěticích a na Černém Mostě (bydlím v Mělníku, tudíž hraji nejčastěji na severu Prahy) jsme se na toto hřiště opravdu těšili.

Já jsem byl nadšen. V první řadě miluji Gauntův styl (stejně tak jako Erhardtův, přijdou mi podobné). Dále mám rád linksy s minimem vody a současně technická hřiště. Tohle vše zde je. Vody není mnoho a je na strategických místech. Bunkery jsou rozmístěny dobře, to vím, mnohokráte jsem je navštívil. Celé hřiště se dá hrát několika způsoby a až po hře jsem si uvědomil, kolik ran jsem ztratil course managementem. To je skvělé, hřiště neomrzí a není potřeba vždy vytahovat driver.

Co jsem slyšel po hře, byla výtka, že žádná jamka není zapamatovatelná, a že jsou to Mstětice bez drátů. Nemyslím, tenhle design je mnohem výš než Mstětice. Pravdou je, že ani já nemám signature hole - ale proto, že jsou všechny téměř stejně dobré a nenechají vydechnout.

Nehodnotím kvalitu hřiště. Greeny byly příšerné, ale pro zkušební provoz je to ok. Co mě ovšem nepříjemně překvapilo, byla odpaliště. Téměř všechna byla nerovná. Tohle je dle mého názoru značný problém, protože se to pravděpodobně bude jen zhoršovat. Další mínus vidím v koexistenci pejskařů a golfistů, zejména na jamkách vzadu, myslím 6 a 7. Mám osobní zkušenost, kdy pes bez vodítka běžel směrem na mě v průběhu mého nápřahu. O výrazu majitele nemluvě, měl jsem pocit, že jsem u něj doma na zahradě jako nechtěný host.

Nesouhlasím s již dříve publikovaným tvrzením, že klubovna měla, resp. musela být moderní. Zcela jasně evokuje Klánovice, je dominantou a měli bychom počkat, jak bude vypadat uvnitř. Samozřejmě, majitel mohl požádat severské architektonické studio a mohlo se o klubovně psát v magazínech o architektuře, ale prostě se to nestalo. Je dominantou a pokud bude uvnitř ve stylu britského klubu, je asi vše v pořádku.

Závěrem: tohle hřiště bude v Top 10 v Čechách. V mém osobním hodnocení ještě výše, protože tenhle styl hraji nejraději.

Miroslav Hrubý (106)

 

V tuto chvíli příjemné hřiště, bez podrazů. Někdy při další hře bude dobré aplikovat zkušenost, že je např. lepší být v okolí greenu delší než kratší. Jediné zásadní negativum je, že se v průběhu hry v podstatě nedá nikam civilizovaně si odskočit. Ani na pány. Ale snad někdy ty stromy vyrostou.

Jiří Kryšpín (112, spoluzakladatel Všudehrálů)

 

Rozložení jamek se mi líbilo, hratelnost pro mne (HCP 21) dobrá, uvidíme až narostou trávy v okolí. Jamky 6 - 9 velmi zábavné. Těším se na hru příští rok, určitě sem ale letos ještě zavítám. Moc děkuji za nevšední zážitek! Bravo Vám!

Petr Novák (71)

 

Že hřiště ještě potřebuje dozrát, dodělat (waste area, cesty, značení, sítě okolo příjezdové cesty), je myslím pochopitelné a rozebírat to není potřeba. Modelace jamek mě mile překvapila. I když jsou ferveje velmi často vedle sebe, neměl jsem pocit, že by se hráči nějak navzájem rušili.

Potěšilo mě, že mnoho jamek je ze žlutých odpališť skórovacích, a to i pro kratší hráče s drajvem okolo 170 metrů. Druhou ránu je možno hrát i hodně pod sto metrů. Podobné to bylo i na pětiparech, kde se greeny dají atakovat v regulaci. Samozřejmě pokud hráč není úplně mimo fervej v problémech. Normovací komise s tím samozřejmě počítala, a proto hřiště nic moc nepřidává, naopak spíše ranku sebere, ale to lze řešit změnou odpališť.

Některé waste areas nechce člověk navštívit, je v nich dost kamení (na rozdíl od Zbraslavi) a hra z nich je o zničení hole (budou označena jako trestné oblasti, míč je možné s jednou trestnou ranou sebrat a dropnout mimo – pozn red.). Na chůzi je to placka, což je příjemné, ale určitě tady do hry bude často promlouvat vítr. Podobně jako v nedalekých Mstěticích. Hřiště mě hodně bavilo, vodní překážky nejen na dvou tříparech vstupovaly do hry, ale daly se i rozumně eliminovat. Zajímavé doglegy, které se při větší jistotě ran dají přestřelit. Umístění bunkerů vyžaduje přemýšlení a co nejvíce přesnosti při ranách do greenu. Některé jamky mi trošku připomínaly modulací Zbraslav - kopce s hustší vysokou trávou.

Osobně si myslím, že hřiště bude hlavně kvůli „hratelnosti s možností dobrého výsledku“ velmi vyhledávaným. Samozřejmě bude rozhodovat, jaké budou cenové podmínky, kvalita restaurace atd.

Petr Suchan (68)

 

První dojem z hřiště Vinoř je, že ničím nezaujme. Je nudné, jamky jsou hodně podobné a nezapamatovatelné, podle mě chybí nějaká signature jamka. A dojem nezlepší ani klubovna, která se tam moc nehodí.

Zdeněk Tříletý (60)

 

Pro mě nejlepší linksové hřiště v Česku. Ze žlutých odpališť je pro mne jako seniora hratelné, pěkně se střídají delší jamky s kratšími. Není to nudné hřiště typu tam a zase zpět. Každá jamka má nějakou „příjemnou“ záludnost (bunker, písečné plochy, voda). A vůbec mi nechybí auty. U greenů šikovně umístěné hratelné bunkery, které bezpečně pochytají nepřesné rány. Však jsem jich hodně vyzkoušel. Grýny pěkně modelované, nic přehnaného. Až vyzrají a zpevní, bude radost je číst. Až také zhoustne tráva, bude lépe vidět tvar fervejí. Na některých jamkách jsme se trochu ztráceli. Například na sedmé jamce (pětipar) nebylo z týčka jasné, kudy vede fervej. Určitě si tu zase rád zahraju.

Petr Novotný (81)

 

Hřiště včetně zázemí a cvičných ploch je na první pohled navržené a rozvržené velice šikovně a prostorně, avšak během jedné hry člověk nemůže podchytit všechny pozitivní nebo negativní aspekty. Ke klubovně (nebyla ještě v provozu) se zatím nevyjadřuji, přestože mám takový pocit, že se k tomuto hřišti jaksi nehodí.

Hřiště je umístěno na skoro úplné rovině, proto se mi líbí oddělení fervejí navezenými uměle vytvořenými hromadami hlíny, člověk má pak vždy při hře lepší pocit. Kvalita hracích ploch je zatím nedostatečná a odpovídá zkušebnímu provozu, odpovídá tedy zatím hřišti za fee 800 Kč. Chce to ještě nějaký čas nechat vše zarůst. Hra z fervejí byla často kvůli velmi řídké trávě spíše za trest.

V hlavě mi utkvělo jen pár jamek – čtyřpary 11 a 13 (kde byly první ranou dosažitelné greeny), signature holes - jamky 3 a 4 a šikovně udělané třípatry 8 a 17. Jamky 3 a 4 jsou signature holes kvůli snadno zapamatovatelné oblasti mezi jamkami, snad jediné dvě jamky, kde jsem měl nutkání vytáhnout foťák (drobná připomínka – hráči z jamky číslo 3 si mohou cestu zkracovat, pálí přes odpaliště jamky číslo 5, což mi přijde trochu nebezpečné). Jamky 1 a 2 celkem jednodušší na rozjezd, tak to má být.

Vodní překážka u greenu jamky 7 dělá hru zajímavou. Obecně se mi velice líbí, že jsou greeny u vodních překážek spádovány do vody (jamky 7, 8, 9, 13 a 17), dělá to hřiště zajímavější a těžší. Jamka 11 (a vlastně i jamka 13) je krátký drajvovatelný čtyřpar, takové jamky mám rád, kvůli takovým jamkám na hřiště rád jezdím (a nejen já). Zde se ale budou štosovat flajty právě kvůli výše uvedenému. Závěrečnou jamku 18 (pětipar) musím pochválit, je hodna toho být závěrečnou jamkou hřiště.

Tomáš Pikula (69)

 

Příjezd bez problému, téměř impozantní, podél drivingu, kde bych doplnil síť. Architektura dokončující klubovny mi do Prahy moc nezapadá, k anglickému linksu už ano. Driving nový, vše čisté, možnost hry z rohoží pod střechou.

Klasický styl anglického linksu, bez autů, ferveje zvlněné, od sebe oddělené vyvýšenými pahorky, profil hřiště fyzicky nenáročný. Při hře ze žlutých odpališť délka více než příznivá. Greeny byly lehce zapískované, hezky modelované, bez velkých převýšení a pater, již celkem vyzrálé, stejně jako většina fervejí. Okolo traviny zatím řídké, chce to čas. Časem, až roughy a heavy roughy vyrostou, to bude jiná hra.

Vody tak akorát, spíše ozdobné rybníky, které víceméně nejsou ve hře. Co ještě bude při hře hrát velkou roli, je vítr. Je to na kopci, a to tomu přidává, bude tam podle mě foukat vždy a pořád, jako v Anglii. Stromů minimum. Za mě moc hezké a příjemné hřiště, rozhodně se sem chci alespoň ještě jednou za rok či dva vrátit, pokud nebudou ceny fee nastaveny jako na Karlštejně ???? ... Hřiště za návštěvu stojí a každý si tam podle výkonnosti svoje odpaliště najde.

Václav Pechanec (81)

 

S hřištěm jsem byl spokojen, i když jsem musel brát v úvahu jeho novost a nevyzrálost. Ale to bude muset napravit čas a práce greenkeeperů. V současné době bude problém toto hřiště hrát ve větším větru a při krásném, slunečném a horkém dni. Není se kde, alespoň na chvíli,
schovat, hřiště je zcela otevřené. Možná by alespoň na hranicích hřiště pomohly větrolamy. Ferveje se mi líbily a greeny budou muset dozrát, aby bylo možné sjednotit jejich rychlost. Myslím, že za takových pět, šest let už to bude velmi dobré hřiště. Děkuji za možnost si toto hřiště zahrát.

Ivan Strakoš (63)

 

Jsem rád, že golfové možnosti v Praze a nejenom pro Pražany se rozrostly. Nebudu se zabývat tím, co je zřejmé z počátku provozu po otevření hřiště, které si musí sednout. Ještě hodně musí být dokončeno - nejenom lidskou rukou, ale i přírodními procesy. Základní dojem ale je, že těžko rozlišovat mezi jednotlivými jamkami, kromě délky a občasného rybníku. Zapamatovat si je alespoň částečně po první hře je skutečně potíž a nemyslím si, že je to způsobeno jen novotou hřiště. Snad při dalších kolech...  Hřiště je takové jednolité, i když na té planině těžko vytvářet zázraky. A přidám výrok mojí ženy - klubovna je předimenzovaný domeček pro panenky. Znám rámcově souvislosti poněkud klopotného a dlouhodobého vzniku hřiště, a to je třeba také zohlednit. Takže „zaplať příroda“ (Jan Werich), že hřiště vzniklo a doufám v jeho postupné vylepšování.

Ondřej Mader (103)

 

Velice dobrý design - i krátké třípary a čtyřpary jsou těžké, a to díky rozmístění překážek kolem greenů. Zejména voda před greeny na tříparech, to je výzva… Delší jamky (pětipary) umožňují hrdinské rány oklikou tak, aby se dalo hrát druhou ranou na green. To je také zajímavý prvek designu. Hřiště potřebuje minimálně dva až tři měsíce měsíce dozrát. Dalším problémem jsou jezera náhodné vody bez odvodnění. Doporučoval bych stejný postup jako na Hluboké - místo meliorací a odvodnění tam udělat regulérní jezírka, k radosti obojživelníků a jiné havěti. A pak hřiště přenormovat na obtížnější. Problém bude asi s lidmi z okolí a psy. Velice často se pohybovali v možné dopadové oblasti po netrefené ráně, a to bez sebemenší snahy prostor uvolnit. Že to nikdo neschytal, bylo spíše štěstí. Zatím.

Michal Hušák (111)

 

Dle mého názoru bude hřiště oblíbené, protože je krátké. Což já osobně moc ráda nemám, ale hodně hráčů bude nadšeno. Hřiště bych ještě nechala dozrát, ale bude hezké a hratelné. Až budou greeny uválcované a sedne písek, tak budou ok. Nevím, jestli nebudou mít problém s vodou, protože na pár místech té vody bylo opravdu hodně. Jen škoda tak vysokého fee, ale to je prostě Prague City Golf (ceník z webu PCG: po 1 200 Kč, út-pá 1 700 Kč, víkend a svátky 1 900 Kč – pozn red.).

Monika Hanušová (60)

 

Vinořské hřiště je hráčsky příjemné. Na to, že je čerstvě otevřeno, nebyla kvalita hracích ploch vůbec špatná. Greeny pomalé, ale výborně držely směr míčku. Zatím bez vysokých rafů - nejsou plánovány do budoucna? Ozvláštněním jsou waste areas. Rozlohou hracích ploch rozhodně nešetřili, žádný tísnivý pocit. Líbilo se mi všudypřítomné ztvárnění zvlněného profilu hřiště, oddělující jednotlivé jamky. Během hry jsem nevnímal pohyb ostatních flajtů. Jen během prvního seznámení s hřištěm zde pro mě nebyly žádné příliš zapamatovatelné jamky. Chyběla mi signature hole.

Miroslav Skalka (82)

 

Vinoř má našlápnuto do TOP 25 českých hřišť. Má velmi povedený, zcela profesionální design, nabízí učebnicové příklady různých herních strategií, je vhodná pro všechny kategorie hráčů. Jsou z ní pěkné a daleké výhledy do krajiny, esteticky se může jenom zlepšovat. Tedy kromě klubovny… Společnost Natland jako vlastník Zbraslavi, Vinoře a nově i drivingu na Rohanském ostrově má v rukou dost trumfů na to, aby se stala významným hráčem v českém golfu. Areály mají velký synergický potenciál a bude záležet na týmu Prague City Golf, jakou hru s tak silnými kartami odehrají. Kazit si to mohou asi jen oni sami.

Andrej Halada (111, spoluzakladatel Všudehrálů)