Spilková si veze z Francie umístění mezi dvacítkou nejlepších

Klára Spilková
Spilková si veze z Francie umístění mezi dvacítkou nejlepších

Klára Davidson Spilková zahájila i druhou sérii jarních turnajů úspěšně. Z těžkého hřiště ve francouzském Évian-les-Bains si odváží umístění mezi dvaceti nejlepšími hráčkami turnaje Jabra Ladies Open a upevnila si tak své postavení nejlepší české profesionální hráčky.


Po strastiplném úvodním kole, které ovlivnilo deštivé počasí a podmáčené hřiště, to na velký výsledek nevypadalo. Po prvních osmnácti jamkách, na kterých zahrála šest ran nad par hřiště, se totiž Klára Davidson Spilková pohybovala až na konci startovního pole. V ohrožení tak byl i postup do sobotního finálového kola.

„Asi největší vliv na výsledek prvního kola mělo sedm týdnů bez soutěžního golfu – chvíli mi trvalo, než jsem se dokázala rozehrát. Navíc jsem na druhé devítce trochu ztratila koncentraci, což se na hře na posledních jamkách projevilo. Mrzelo mě to, ale ten den mi nešly drajvy z týčka, a jakmile se na tomto hřišti dostanete mimo fairway, obvykle najdete míček ve velmi těžké pozici pod stromem nebo ve vysokém roughu. Po kole jsme na drajvech zapracovali a to mi usnadnilo hru v následujících dvou dnech. V pátek to byla už jen jedna nepovedená rána, a v sobotu dokonce žádná. Pak už to byla jen otázka toho, jak se mi bude dařit na greenech proměňovat putty. Evian je mistrovské hřiště, na kterém se hraje jeden z majorů, a myslím si, že i výsledky všech tomu odpovídaly,“ sdělila po dohraném turnaji ještě z Évian-les-Bains hráčka.

Ve druhém kole Davidson Spilková využila svých zkušeností a trpělivosti, které korunovala birdie na poslední jamce. Tím si také pojistila postup do finálového kola. „Na poslední, tříparové jamce se mi povedla rána z odpaliště a míček skončil nějakých šest metrů od jamky. Proměněný dlouhý putt přes bouli do birdie mi dal o to větší chuť do posledního dne. V sobotu už se mi dařilo nejen udržet drajvy pod kontrolou a koncentraci, ale také si lépe s hřištěm poradit. Zahrála jsem jediné bogey a to jen kvůli minutému dvoumetrovému puttu do paru na čtrnácté jamce. Jinak to byla solidní hra jak v poli, tak na greenech. Za výsledek jsem velmi ráda, zvláště po sedmitýdenní pauze, a navíc na tak těžkém hřišti, jakým Evian je. Byla to skvělá příprava a rozehrání před dalšími turnaji druhé jarní fáze,“ komentovala poslední dvě kola Davidson Spilková.

Po výsledku +1 (77-70-67) se na turnaji Jabra Ladies Open umístila na konečné dělené 17. pozici a na konto si bude moci připsat odměnu ve výši 4875 eur. V celoročním žebříčku Race to Costa del Sol se posunula do první desítky, na 9. místo, a udržet by si měla i pozici ve světovém žebříčku Rolex Rankings, kde se pohybuje na hranici první stovky. V příštím týdnu ji a další dvě české hráčky čeká prestižní podnik na Floridě.

„Na Floridu se velmi těším, dobře to tam znám. Na rozdíl od francouzské zimy a deště očekáváme ve West Palm Beach vysoké teploty a vlhkost, ale mohou přijít i typické odpolední bouřky. Uvidíme, jak nám počasí bude přát. Do Spojených států odlétáme již v neděli ráno a budeme na místě o pár dní dříve. V pondělí tak máme šanci si odpočinout, aklimatizovat se a srovnat si časový posun a budeme mít i dost času na přípravu,“ prozradila před odletem z Evropy golfistka.

Vedle Davidson Spilkové prošly do finálového kola i další tři české hráčky. Jana Melichová ve Francii skončila na děleném 52. místě, Sára Kousková jako 56. a Kristýna Napoleaová na dělené 57. pozici.

Davidson Spilková v neděli odlétá na Floridu, kde ji od pátku čeká další z pěti turnajů Aramco Team Series o tradiční jeden milion dolarů, který se rozdělí rovným dílem mezi jednotlivce a týmy. Na minulém turnaji této vložené minisérie se tým Kláry Davidson Spilkové v Singapuru umístil na skvělé čtvrté příčce.

Na půdě Spojených států se vedle Davidson Spilkové představí také Sára Kousková s Janou Melichovou a čeká je velmi zajímavá konkurence. Ve startovním poli turnaje hraného na hřišti Trump International ve West Palm Beach jsou i taková jména jako Jessica Korda, Lydia Ko, Trish Johnson nebo Lexi Thompson.