Největší favorité PGA Championship 2023

PGA TOUR
Největší favorité PGA Championship 2023

V Oak Hill Country Clubu dnes startuje druhý major sezóny, PGA Championship. Hlavním favoritem je světová jednička Jon Rahm, zapomínat ale nesmíme ani na další světové hvězdy. 


Jon Rahm

Současná světová jednička získala od října šest titulů, ten největší poté v dubnu v Augustě. Na RBC Heritage byl dělený patnáctý, v Mexiku už skončil druhý. Od konce dubna se ale na PGA Tour neobjevil a ladil formu na další major.

Rahm by měl na Oak Hill těžit především z dlouhých drivů, kterým už nebudou bránit již odstraněné stromy. Rahm se na PGA Championship objevil dosud šestkrát, jeho nejlepším výsledkem je dělená čtvrtá pozice z roku 2018. Loni se mu příliš nedařilo, bral až osmačtyřicátou příčku. 

Scottie Scheffler

Světová dvojka má za sebou velmi povedené období. Letos triumfoval dvakrát, konkrétně na WM Phoenix Open a také na The Players, konzistence je ale momentálně jeho hlavní doménou. 

Scheffler skončil při generálce na AT&T Byron Nelson dělený pátý a z posledních šestnácti turnajů skončil hned na patnácti v TOP 15. Minulý rok na Southern Hills neprošel cutem, jeho nejlepší umístění z PGA Championship je dělené čtvrté místo z roku 2020.

Tony Finau

Před rokem 2021 měl na svém kontě Tony Finau jediný triumf a hovořilo se o něm jako o skvělém hráči, který ale nevyhrává turnaje. Od té chvíle získal dalších pět titulů, začalo se o něm nicméně říkat, že nevyhrává velké tituly. Na majoru skutečně ještě neuspěl, ze sedmadvaceti majorů ale získal deset umístění v TOP 10. 

Třiatřicetiletý rodák ze Salt Lake City se do nejlepší desítky na PGA Championship dostal hned třikrát, loni byl na Southern Hills dělený třicátý. Přijde Finauova velká chvíle v tomto týdnu?

Rory McIlroy

Na světové jamkovce skončil třetí, taková pozice mu patří i ve světovém žebříčku. V posledních týdnech se ale Rory McIlroy trápí. V Augustě bral až šedesátou pozici a po pauze se příliš nezvedl. Na Wells Fargo Championship obsadil až 47. místo, přesto do druhého majoru v ročníku jde jako spolufavorit.

Jeho manželka vyrostla v Rochesteru, McIlroy je zároveň čestným členem Oak Hill. Může se tedy cítit jako doma. Na PGA Championship triumfoval v letech 2012 a 2014, loni skončil osmý. 

Jordan Spieth

Rory McIlroy v Augustě kariérní grandslam opět nedovršil, příležitost tak na Oak Hill má Jordan Spieth. Na PGA Championship skončil v minulosti druhý i dělený třetí, v posledních třech letech se mu ovšem příliš nedařilo.

A ačkoliv hrál letos Spieth velmi konzistentně, titul nevyhrál a naposledy neprošel cutem na Wells Fargo Championship. Z generálky na major se následně odhlásil kvůli zranění zápěstí a jeho zdravotní stav je otázkou.