Play-off nebylo daleko, ale super výsledek, těšilo po druhém místě Spilkovou

Klára Spilková
Play-off nebylo daleko, ale super výsledek, těšilo po druhém místě Spilkovou

Od prvního dne se Klára Davidson Spilková pohybovala mezi třemi nejlepšími hráčkami turnaje Aramco Team Series presented by PIF na Floridě. O všem tak muselo rozhodnout až nedělní finálové kolo, kde jí nakonec ke třetímu titulu na Ladies European Tour chyběla jediná rána. Po Singapuru, kde skončila dělená čtvrtá, si tak vylepšila nejen svou pozici v této vložené pětidílné týmové soutěži, ale i nejlepší letošní umístění na evropské sérii.


Davidson Spilková má za sebou druhý náročný turnaj v řadě. Oba na hřištích, která nedovolovala jedinou chybu nebo ztrátu koncentrace a jakékoli zaváhání nemilosrdně trestala. Navíc v naprosto rozdílných podmínkách. Zatímco ve Francii panovalo deštivé a studené počasí, na Floridě to byly vysoké teploty a vlhkost. Česká profesionálka si s oběma hřišti na rozdílných stranách oceánu dokázala poradit, a po výsledku −1 (69-72-74) si z hřiště Donalda Trumpa v americkém West Palm Beach zaslouženě veze samostatné druhé místo mezi jednotlivci a osmé jako kapitánka mezi týmy.

První kolo mi sedlo a dokázala jsem trefovat jak fairwaye, tak greeny v regulaci. Druhá dvě kola už byla divočejší a náročnost hřiště se plně projevila. Koncentrovat se a uklidnit mysl se mi podařilo vždy až na druhé devítce. I po nepovedených jamkách jsem své hře věřila a díky tomu zase dokázala trefovat greeny a vytvářet si šance na skórování. Škoda že se to nepodařilo na 16. jamce, kde jsem puttovala do birdie a obě spoluhráčky zahrály double bogey, jinak bychom asi s Carlotou hrály play-off. Ale přesto je to super výsledek, zvláště pak vzhledem k tomu, na jak těžkém hřišti se turnaj hrál a v jaké konkurenci hráček z LPGA Tour jsme soutěžily,“ napsala z Floridy po dohraném finálovém kole Davidson Spilková.

Pro Davidson Spilkovou to znamená nejen zisk 46 530 eur, ale také posun na 4. místo po šesti odehraných turnajích v sezonním žebříčku LET Race to Costa del Sol a zajímavý přísun bodů do světového profesionálního žebříčku Rolex Rankings, kde se momentálně pohybuje na 113. pozici. Druhé místo z Floridy a silné závěry turnajů by ji tak v příštím týdnu mohly velmi přiblížit vysněné pozici v první stovce nejlepších hráček světa, třetí účasti na olympijských hrách a šanci na místo v letošním evropském týmu pro Solheim Cup.

„Proč se mi teď v posledních kolech turnajů daří? Čím víc každé hřiště hraju, tím víc na něm získávám sebevědomí a věřím si. Také hraju od loňské sezony víc turnajů a je to na výsledcích znát. Moje výkony jsou konzistentnější a víc si do posledních kol věřím,“ sdělila hráčka.

Všechny české profesionálky teď čeká přesun do Evropy, kde je čekají turnaje LET v Belgii, Švédsku, Německu a na konci června také na domácí půdě v Berouně.

„Do Evropy se budu vracet s dobrým pocitem a moc se na nejbližší turnaje těším. Zvláště pak do Švédska na Volvo Car Scandinavian Mixed, který hrajeme společně s muži z DP World Tour. To pro mě bude zcela nová zkušenost. A pak hned hřiště v Berlíně a Berouně, které již znám, což hodně pomáhá. Nejvíc se ale asi těším právě domů do Berouna, na fanoušky, a věřím v dobrý výsledek,“ popsala svůj nejbližší program a cíle Davidson Spilková.

Nejlepší výsledek na LET si z Floridy veze i další česká týmová kapitánka Sára Kousková. V silné konkurenci si díky poslednímu kolu, které jako jedna z mála dokázala zahrát pod par hřiště, veze své první umístění v top 10 a posun v žebříčku LET na 38. místo. Neztratila se ani třetí česká profesionálka Tereza Melecká, která nastupovala v týmu bývalé světové jedničky Novozélanďanky Lydie Ko. Melecká nejenže dokázala projít cutem, ale v týmové soutěži brala třetí místo.

Z celkového vítězství a svého sedmého profesionálního titulu se nakonec s výsledkem −2 radovala Španělka Carlota Ciganda. Na třetí dělené pozici o ránu za Davidson Spilkovou skončily Lydia Ko a Němka Olivia Cowan. Až jako 21. dělená se nakonec po nepovedeném nedělním kole umístila obhájkyně titulu Američanka Lexi Thompson.