Spojení profesionálního a amatérského golfu v Lázních Bohdaneč

Spojení profesionálního a amatérského golfu v Lázních Bohdaneč

Profesionál Robert Schovánek není jen golfovým trenérem, ale jednou ročně i golfovým promotérem. Letos se uskuteční již dvanáctý ročník jím pořádaného turnaje LÁZNĚ BOHDANEČ OPEN, akce pro profesionální i amatérské hráče. Turnaj se koná ve dnech 23. a 24. června na východočeském hřišti Golf Resort Lázně Bohdaneč a jeho součástí je i doprovodný program -  golfová akademie pro nehrající doprovod, hudební vystoupení Eterea Trio, Ready Kirken a konat se bude i soutěž "trouble shotu" o zájezd do Turecka.


LÁZNĚ BOHDANEČ OPEN pořádáte již od roku 2012. Co vás přimělo stát se organizátorem turnaje?

Oslovili mne tehdy někteří amatérští hráči, jestli by si nemohli zahrát s námi profesionály. A že prý nám zaplatí „párek a pivo“ a dokonce poskytnou i nějaké drobné prize money. Opravdu tak udělali a turnaj byl na světě.

První den hrají jednotlivci, amatéři i profesionálové zvlášť, druhý den texas s jedním profíkem ve flajtu. Proč jste zvolil právě tento formát?

Jako bývalý aktivní hráč mám zkušenost, že se texas scramble hraje den před turnajem profesionálů. Profíci přitom kolo absolvují v plné koncentraci jako cvičné kolo. Tudíž se nevěnují amatérům v takové míře, jak by měli. Proto jsme pořadí prohodili: nejprve ostrý turnaj a den na to zábavnější formát. V tomto otočeném pořadí už také panuje při texasu velmi přátelská a zábavná atmosféra.

Turnaj má dnes dotaci 160 000 korun, něco mohou vyhrát i amatéři. Jak se takové peníze shánějí?

V postcovidové době a za situace, jaká panuje na Ukrajině, velmi těžko. Naštěstí jsou stále lidé a firmy, kteří turnaji fandí, podporují ho, a zároveň ho hrají. Za to jim patří jedno velké DĚKUJU.

Turnaj je nyní i součástí šesti turnajů profesionální české tůry pod hlavičkou PGAC. Jak se vám to podařilo?

Myslím, že turnaj si vydobyl své jméno již v době, když nebyl pod hlavičkou PGA. Takže teď je to třešnička na dortu. Spolupráce s českou PGA si velmi vážím.

Přehled vítězů je zajímavý: Ondřej Lieser, Dominik Pavouček, Lukáš Tintěra, Aleš Kořínek, Filip Mrůzek a také Julien Brun, nyní hrající i na DP World Tour. Známá jména… Jak jste dokázal tyhle hráče do Lázní Bohdaneč přilákat? Přece jen to není hřiště formátu Albatross.

Opověď je jednoduchá. Perfektní servis všem hráčům a špičkově připravené hřiště.

Jak takoví hráči bohdanečské hřiště hrají? Má jen 5 998 metrů z bílých. Jakou volí strategiii?

Hřiště je skutečně o něco kratší, než bývá na turnajích profesionálů obvyklé, je techničtějšího rázu, ale když se podíváte na výsledky, tak jsou totožné jako na mnohem delších hřištích. A už nyní se také pracuje na prodloužení a zkvalitnění několika jamek. A co se týče strategie, tak vzhledem k tomu, že jde o jednokolový turnaj, volí hráči spíše agresivnější styl hry.

Hřiště má pro rekreanta dost potíží – hlavně lesy a voda. Jsou tyto překážky ve hře i pro nejlepší profíky?

Pro amatéry, ale i pro profíky, co „nemají den“. Lesy jsou ale vyčištěné a vodní překážky viditelné…

Jakou mívají zdejší greeny rychlost?

Rychlost greenů bývá většinou připravena na 10,5 což je na poměry českých hřišť vcelku rychlé. Podle ohlasů od hráčů máme zde na hřišti celoročně jedny z nejlepších greenů vůbec.

Pokud jde o amatéry: mohou v turnaji hrát jen ti lepší, se singl handicapem, anebo skutečně všichni?

Ano, skutečně všichni. Amatéři mají svoje kategorie na stablefordové body o exkluzivní ceny, ale mohou se také přihlásit do boje o prize money z mistrovských odpališť. Turnaj je skutečně pro každého a tímto bych rád pozval i hráče s vyššími hcp, kteří ve svých kategoriích můžou vybojovat opravdu hezké ceny a užít si dva dny naplněné golfem a zábavou.

Proč by si měl amatér vyzkoušet hru s profesionálem? Může mu třeba při hře i radit, dozví se něco?

Samozřejmě. Amatéři si často odnáší parádní zážitky ze hry a zároveň se dozví něco nového. Už jen třeba to, jak profesionál některé situace řeší.

Jak moc rozhoduje role profesionála při texasu? Zkušenost říká, že se berou rány všech hráčů, ale přece jen, když člověk hraje s profíky, co patří k nejlepším hráčům v zemi.

Letos to bude trochu jinak. Nejen že se hraje o slušné peníze v texasu, ale každý, opravdu každý amatér bude mít možnost přidat ruku k dílu a bude se muset brát několik jeho odpalů. Formát hry bude daleko zábavnější a amatéři budou vcucnuti do profesionálního golfu.

Co pro vás osobně celá akce znamená? Máte z ní stále radost? 

Mám z ní obrovskou radost. Ale v podstatě jak skončí turnaj, tak se hned začíná s přípravami na další ročník. Je to celoroční práce, která celému týmu včetně mě přináší mnoho radostí i starostí a každý rok jsou pro nás pochvalou kladné ohlasy od hráčů a partnerů turnaje.

Více informací na www.lbopen.cz