Klára Davidson Spilková si ve Švédsku zahraje společně s muži z DP World Tour

Klára Spilková
Klára Davidson Spilková si ve Švédsku zahraje společně s muži z DP World Tour

Českou golfistku Kláru Davidson Spilkovou a další přední hráčky čeká od čtvrtka společný turnaj s muži z prvoligové evropské DP World Tour. Nejlepších 72 žen a 72 mužů totiž změří síly na turnaji Volvo Car Scandinavian Mixed. Hrát se bude na hřišti golfového klubu Ullna nedaleko Stockholmu, za jehož návrhem stojí švédská hokejová a později i golfová legenda a historicky první Evropan v týmu kanadsko-americké NHL Sven Tumba Johansson.


Davidson Spilková se na východní pobřeží Švédska do Stockholmu přesunula již v neděli večer, ihned poté, co dohrála předchozí turnaj v Helsingborgu, kde skončila na samostatném čtvrtém místě.

„Jsem ráda, že jsme se nakonec rozhodli jet autem. Je to v první řadě zážitek z nádherné přírody, plné jezer a lesů. Všimnete si toho víc, když nemusíte cestovat letadlem. Hlavně v provozu pak poznáte i typickou švédskou povahu a vrozený flegmatismus. Na rozdíl od střední Evropy všichni jezdí ohleduplněji, pomaleji, jako by měli na vše dost času. A každé druhé auto je tu Volvo. I proto je možná právě tato značka hlavním sponzorem turnaje. A pak je tu místní kuchyně, plná čerstvých mořských ryb, mušlí a všeho, co si vůbec dokážete představit,“ popsala své dojmy ze Švédska Davidson Spilková.

Historie turnaje se píše od roku 1973, kdy se hrál pod jménem Volvo Open a stal se vůbec prvním švédským turnajem v kalendáři European Tour. Od roku 1991 byl znám jako Scandinavian Masters a poté, co v roce 2019 došlo k dohodě mezi European Tour a Ladies European Tour, se hraje ve společném formátu pro ženy a muže jako Scandinavian Mixed. Vůbec prvními tvářemi byli v roce 2021 Annika Sörenstam a Henrik Stenson (původně plánovaný turnaj se v roce 2020 z důvodu celosvětové pandemie neodehrál). Prvním vítězem společného turnaje se stal Angličan Jonathan Caldwell a v loňském roce si titul ze Stockholmu poprvé odvezla hráčka, domácí Linn Grant.

„Na rozdíl od klasických turnajů LET je tenhle podnik opravdu jiný a mnohem větší. Jen samotná registrace nám zabrala skoro hodinu času a každá maličkost se řeší na jiném místě. Máme i jiné birdie karty a vše se řídí standardy DP World Tour. Je to vidět i na hřišti, které je skvěle připravené a neuvěřitelně krásné,“ libuje si česká profesionálka.

„Samotný turnaj bude zajímavý. Hrajeme sice z kratších odpališť než muži, ale nemyslím si, že by to pro nás byla velká výhoda. Dopadové plochy jsou na pár jamkách pro všechny stejné, ale tam, kde budou muži brát při hře do greenu do ruky devítku nebo osmičku železo, nás bude čekat šestka, možná i pětka. Těch jamek ale není naštěstí tolik, tak uvidíme. Na rozdíl od minula se hřiště rozkládá okolo jezera a je parkovější, s greeny, na kterých se dá puttovat už z foregreenu. Bude to zkrátka výzva, ale už se na ni moc těším,“ sdělila z Ullny po prvním tréninkovém kole hráčka.

Davidson Spilková startuje ve čtvrtek v ranní skupině z desáté jamky již v půl osmé. Do pátečního kola pak vstupuje z jedničky ve 12.30.

„Do skupiny jsem dostala dva super hráče – Němce Maximiliana Kieffera a domácího Marcuse Kinhulta. Ještě jsme neměli možnost se více seznámit, ale co o nich vím, tak to jsou nejen skvělí golfisté, ale i lidé, takže věřím, že si turnaj společně užijeme,“ komentovala nasazení do skupin Davidson Spilková.

Turnaj se uskuteční od čtvrtka 8. do neděle 11. června s cutem po druhém kole. Jakožto turnaj elitní DP World Tour se pyšní finanční dotací dva miliony dolarů a vedle Davidson Spilkové jsou ve startovním poli i další tři česká jména: Sára Kousková, Jana Melichová a Tereza Melecká.