Největší favorité U.S. Open 2023

PGA TOUR
Největší favorité U.S. Open 2023

Třetí major sezóny už klepe na dveře! Na hřišti Los Angeles Country Club v Kalifornii se uskuteční U.S. Open 2023 a přinést by mělo opět velmi náročné podmínky. Obhájcem triumfu je Angličan Matt Fitzpatrick, ten ale mezi největší favority nepatří. Kdo naopak ano?


Brooks Koepka

Brooks Koepka sice přestoupil k LIV Golf, ale ze svého umění rozhodně nic neztratil. Potvrdil to druhou pozicí na Masters a vítězstvím na PGA Championship. Na svém kontě tak má Koepka již pět major titulů, z toho dva na U.S. Open.

Formu má i na LIV Golf, po triumfu z Orlanda pidal třetí místo v Singapuru či páté v Tulse. Třiatřicetiletý hráč je tak rozhodně jeden z nejvážnějších kandidátů na další major titul, díky kterému by vyrovnal své úspěchy z PGA Championship a U.S. Open. 

Jon Rahm

Světová dvojka po Masters zatím žádný triumf nepřidala. Rahm skončil druhý v Mexiku, ale na druhém majoru sezóny se neprosadil. Generálku zvládl obstojně a na Memorialu bral šestnácté místo. Na U.S. Open má Rahm v posledních letech příjemné vzpomínky. Před dvěma lety vyhrál, loni bral dvanáctou příčku. 

Rory McIlroy

Před dlouhými dvanácti lety na U.S. Open Rory McIlroy odstartoval svou pouť za kariérním grandslamem. Od roku 2014 ale na major titul čeká, grandslam navíc stále neuzavřel a na Masters potvrdil, že v posledních letech je na majorech snad až prokletý. 

Po Wells Fargo Championship bral třikrát v řadě umístění v TOP 10, ve všech třech případech to ale mohlo být rozhodně lepší. Jenže poslední kolo mu útok na titul znemožnilo. Na U.S. Open drží naprosto fantastickou bilanci čtyř umístění v TOP 10 v řadě, což z něj rozhodně dělá jednoho z největších favoritů na triumf!

Tommy Fleetwood

Kdy jindy, než teď? Tommy Fleetwood vyhrál už šestkrát na European Tour, ale na PGA Tour stále nic. Největší šanci měl v minulém týdnu, ale na Canadian Open nezvládl osmnáctku a v následném play-off jej porazil domácí Nick Taylor. Fleetwood ale má všechny předpoklady k tomu své čekání ukončit právě na U.S. Open. Před šesti lety byl na tomto majoru čtvrtý, před pěti druhý. Od té doby ale vystřídal slabá umístění s cutem.

Justin Thomas

Justin Thomas dosud odehrál osm U.S. Open se zajímavou bilancí. Dvakrát neprošel cutem, nicméně šestkrát skončil v TOP 40. Poslední týdny ale světové šestnáctce vůbec nevyšly. Na Masters pětapadesátý, na PGA Championship pětašedesátý a na Memorialu ani neprošel do víkendu. Dva týdny poté pauzíroval a je otázkou, v jaké formě v Kalifornii bude. 

Scottie Scheffler

Samozřejmě nesmíme vynechat světovou jedničku. Scottie Scheffler má za sebou pozoruhodnou sérii. Od Mexika v loňském roce odehrál šestnáct turnajů a jeho nejhorším umístěním je dvanácté místo z Genesis Invitational. Triumfoval na Phoenix Open a na The Players, druhý byl na PGA Championship, třetí na Memorialu. 

Šestadvacetiletý Američan navíc na U.S. Open skončil předloni sedmý a loni dokonce druhý o ránu za Mattem Fitzpatrickem. Je tedy zřejmé, že i letos by měl být Scheffler velmi vysoko.

Dustin Johnson

Počítat se rozhodně musí i Dustinem Johnsonem. Rodák z Columbie v Jižní Karolíně skončil na U.S. Open šestkrát v nejlepší desítce, z toho v roce 2016 získal jeden ze svých dvou majorů.

Po odchodu do LIV Golf o něm tolik neslyšíme, a to i přesto, že se stal vítězem úvodního ročníku. Na majorech se mu oproti Koepkovi vůbec nedaří, na Masters byl až 48., na PGA Championship ještě o sedm pozic hůře. Mezitím triumfoval v Tulse, formu ale rozhodně ideální nemá. 

Viktor Hovland

A na závěr neopomeneme ani norskou superhvězdu. Viktor Hovland má skvostnou formu, což dokázal na Masters (T7.), na PGA Championship (T2.) i na Memorialu, který opanoval.

Na U.S. Open hrál Hovland zatím čtyřikrát. Skončil dvanáctý a třináctý, ale předloni z turnaje odstoupil a loni neprošel cutem. Letos by to ale na hřišti Los Angeles Country Club mohlo být jiné.