Leaderboard U.S. Open 2023: Fowler a Schauffele s historickým zápisem, McIlroy ztrácí jen minimálně

PGA TOUR
Leaderboard U.S. Open 2023: Fowler a Schauffele s historickým zápisem, McIlroy ztrácí jen minimálně

Třetí major sezóny odstartoval ve velkém stylu. Rickie Fowler a Xander Schauffele se svými výkony za -8 zapsali do historie, jen tři rány poté ztrácí Rory McIlroy. A jak si vedli další favorité?


-8 Rickie Fowler a Xander Schauffele

Na U.S. Open se v historii tohoto majoru odehrálo 47 365 kol. Ani jedno z nich ale neskončilo výsledkem -8. V průběhu dvaceti minut se ale takto nesmazatelně zapsali do historie golfu Rickie Fowler a Xander Schauffele.

Fowler zaskóroval hned na jedničce, na dvojce o ránu přišel, ale poté už chyboval jen na své osmé jamce, tedy sedmnáctce. Celkově zapsal Fowler deset birdie a je v čele třetího majoru. S ním také Schauffele, kterému se povedlo bezchybné kolo s osmi zásahy.

-6 Wyndham Clark a Dustin Johnson

Dustin Johnson začal tentokrát výtečně a dělí třetí místo s Wyndhamem Clarkem. V celém kole vyrobil jedinou chybku na tříparové devítce, jinak sedmkrát zaskóroval a na čelo ztrácí minimálně.

-5 Brian Harman a Rory McIlroy

Poprvé v kariéře Rory McIlroy zaskóroval na prvních dvou jamkách svého kola. Až do osmnáctky hrál bezchybně a vypadalo to, že s Johnsonem a Clarkem bude dělit třetí místo. Jediné bogey si nechal na závěr a tak je dělený pátý společně s Brianem Harmanem.

-3 Bryson DeChambeau, MacKenzie Hughes, Scottie Scheffler a 4 další

Tři rány pod par zahráli na úvod také světová jednička Scottie Scheffler a Bryson DeChambeau. Zástupce LIV Golf se nevyvaroval chyb a zapisoval hned tři bogey. Zaskóroval ale šestkrát a je rozhodně ve hře. Scheffler chyboval dvakrát, na jedničce a osmnáctce.

-2 Tony Finau, Ryan Fox, Joaquin Niemann, Max Homa, Alex Noren a 7 dalších

-1 Sam Burns, Viktor Hovland, Phil Mickelson, Jon Rahm, Cameron Smith a 8 dalších

První eso ve své kariéře zapsal Sam Burns. Sympatický Američan se trefil stejně jako Mathieu Pavon na patnáctce a jedná se o jubilejní 50. eso v historii U.S. Open. Burns kromě toho hned na šesti jamkách ztratil, díky esu a pěti birdie je ale v červených číslech. 

even PAR Abraham Ancer, Adam Hadwin, Sergio García, Adrian Meronk, Sepp Straka a 13 dalších

Na skóre even PAR se dostali zástupci LIV Golf Abraham Ancer a Sergio García nebo polský dlouhán Adrian Meronk. Celkově hraje v červených číslech nebo v paru celkem 55 hráčů. Skóre v prvním kole dosáhlo průměru 71,38, což je historicky nejnižní průměr na tomto majoru. Dosavadní rekord byl 72,29, zlepšení je to tedy téměř o celou ránu. 

+1 Patrick Cantlay, Sungjae Im, Brooks Koepka, Pablo Larrazabal, Collin Morikawa, Mito Pereira, Thomas Pieters a 20 dalších

Brooks Koepka tentokrát do majoru dobře neodstartoval. Na své úvodní devítce sice nechyboval, ale ani nezaskóroval. Na následujících šesti jamkách ale ztratil tři rány a vše zachraňoval až v závěru. Po birdie na osmičce a devítce dostal své skóre na +1, dnes jej ale nic jednoduchého rozhodně nečeká. 

+2 Keegan Bradley, Matt Kuchar, Shane Lowry, Hideki Matsuyama, Francesco Molinari, Seamus Power, Patrick Reed, Nick Taylor, Jordan Spieth, Cameron Young a 14 dalších

+3 Jason Day, Tommy Fleetwood, Pádraig Harrington, Martin Kaymer, Tom Kim, Adam Scott, Justin Thomas a 9 dalších

+4 Tyrrell Hatton, Sahith Theegala a 12 dalších

+5 Adam Schenk a 5 další

+6 Victor Perez, Justin Rose a 2 další

+7 ... 6 hráčů

+8 ... 2 hráči

+9 ... Aaron Wise a Alexander Yang