Leaderboard U.S. Open 2023: Fowler selhal, McIlroy neskóroval. Senzační titul tak získal Clark

PGA TOUR
Leaderboard U.S. Open 2023: Fowler selhal, McIlroy neskóroval. Senzační titul tak získal Clark

Nečekaným vítězem U.S. Open 2023 se stal Wyndham Clark. Stačilo mu jediné - dojít finálové kolo v paru. Rory McIlroy totiž i přes skvělý nástup neskóroval a Rickie Fowler naprosto vyhořel. 


-10 Wyndham Clark

Wyndham Clark hned na první jamce dokázal zahrát birdie a dostal se do samostatného čela. Hned na dvojce o ránu přišel a vedení dělil s Rorym McIlroyem. Po zásahu na čtyřce zvládl i nepříjemnou situaci na šestce a odskočil.

Na osmičce přišlo zaváhání, které ale napravil zásahem na pětiparové čtrnáctce. V té chvíli se zdálo, že je rozhodnuto. Clark ovšem situaci zdramatizoval, když dvakrát v řadě zachyboval. Na těžkých dvou závěrečných jamkách ale uhájil par a o ránu zdolal Roryho McIlroye. Na U.S. Open si tak připsal druhý titul na PGA Tour a první major.

Dodejme, že Clark poprvé zvítězil až letos na Wells Fargo Championship. Stejná první dvě vítězství měl na svém kontě i zmíněný McIlroy.

-9 Rory McIlroy

Severní Ir nakročil do finálového kola perfektně. Na jedničce nebyl daleko od eaglu, skvělý putt předvedl i na dvojce, kde byl ale výsledkem par. Od té chvíle přišla série celkově dvanácti parů. McIlroy měl šance, někdy ho zklamal putter, v jiných případech měl smůlu.

Na čtrnáctce navíc nečekaně chyboval a bylo po nadějích. McIlroy opět nezvládl finálovou rundu, odehrál ji pouze v paru a ani na U.S. Open své major prokletí nezlomil.

-7 Scottie Scheffler

Ani Scottie Scheffler na Clarka nestačil. Na úvodních šesti jamkách hrál samé pary a to byl problém. Na sedmičce o ránu přišel, a ačkoliv si ji ihned vzal zpět, na jedenáctce a dvanáctce opět zapsal bogey a bylo jasné, že vítězství neurve. Nic už na tom nezměnily ani zásahy na třináctce a šestnáctce.

-6 Cameron Smith

-5 Tommy Fleetwood, Rickie Fowler a Minwoo Lee

Nikdo na majoru nezahrál ve finálovém kole 63 ran nebo lépe. Tommymu Fleetwoodovi se to podařilo už podruhé. Po druhém eaglu dne na čtrnáctce ale hrál za -8 a reálně mohl uvažovat o dostižení nejlepších. Jenže na šestnáctce o ránu přišel a na osmnáctce následně netrefil metrový putt do birdie. 

-4 Harris English a Tom Kim

-3 Dustin Johnson, Xander Schauffele, Jon Rahm a Austin Eckroat

-2 Patrick Cantlay, Russell Henley a Collin Morikawa

-1 Matt Fitzpatrick a Brooks Koepka

Mattu Fitzpatrickovi se nepozdávali fanoušci, Brooksi Koepkovi pro změnu hřiště. Oba nakonec dělí sedmnáctou pozici s výsledkem -1. A jak pro obhájce titulu, tak pro vítěze PGA Championship je to značné zklamání. 

even PAR Viktor Hovland

+1 Bryson DeChambeau, Ryutaro Nagano, Shane Lowry a 4 další

Až 390. hráč světa Ryutaro Nagano nastolené tempo neudržel a po nepovedené finálové rundě se propadl na dělené dvacáté místo. Nagano odstartoval čtyřmi pary, devítku ale zakončil sérií double-bogey - bogey. Ve finálovém kole nakonec skóroval jen na dvanáctce a celkem poztrácel pět úderů. Přesto je pro Nagana dvacátá pozice vynikajícím výsledkem. 

+2 Sergio García, Pádraig Harrington, Tyrrell Hatton a 2 další

+3 Sam Burns, Tony Finau, Joaquin Niemann, Hideki Matsuyama, Cameron Young a 2 další

+4 S.W. Kim a 3 další

O jednu ránu byl na poslední jamce nemilosrdně okraden americký golfista Gordon Sargent. To, co se mu stalo na poslední jamce, je skutečně neuvěřitelné. Míček poslal Sargent na střed jamky, ten mu ale vyskočil. Výsledkem tak bylo bogey a pád na dělené 39. místo. 

+5 Sam Bennett, Billy Horschel a 4 další

+6 Gary Woodland a 4 další

+7 Abraham Ancer a Romain Langasque

+8 Patrick Reed a Ryan Gerard

+9 Yuto Katsuragawa

+11 Adam Hadwin

+12 Adam Svensson a Jacob Solomon

+13 Ben Carr

+14 Ryo Ishikawa

+15 Aldrich Potgieter

+17 Maxwell Moldovan