Putt z padesáti centimetrů za 400 tisíc? Sargent litovat nemusel

PGA TOUR
Putt z padesáti centimetrů za 400 tisíc? Sargent litovat nemusel

Představte si, že na poslední jamce finálového kola U.S. Open neproměníte putt z padesáti centimetrů a přijdete tím o více než 20 tisíc dolarů. Něco podobného si prožil americký golfista Gordon Sargent. Jen s tím rozdílem, že o žádné peníze nepřišel.


Nejbizarnější moment celého uplynulého U.S. Open přišel v závěrečném kole na osmnácté jamce. Gordon Sargent měl míček z padesáti centimetrů pohodlně doklepnout do paru, to se ale nestalo.

Míček sice poslal do středu jamky, ten ale vyskočil a nechal Sargenta v naprostém šoku. Vysvětlení následně přinesla USGA. Kedík z předchozího flightu měl problém s vytažením vlajky a při tom zvedl vložku jamky. 

Právě ta odrazila míček Sargenta zpět do hry. Po tomto incidentu byla jamka vrácena do správné polohy, Sargenta tím ale připravila o ránu a o lepší umístění. Nepřipravila jej ale o ocenění pro nejlepšího amatéra a tím pádem ani o žádné finanční prostředky.

Jakožto amatér totiž Sargent o žádnou peněžní odměnu nebojoval. Pokud by tomu bylo jinak, přišel by o okolo dvacet tisíc dolarů. Za dělenou 32. pozici totiž hráči jako Sam Burns, Hideki Matsuyama, Cameron Young či Tony Finau brali 108 tisíc dolarů a jeden dolar k tomu.

Za 39. místo poté bylo hráčům přiřčeno 85 441 dolarů. Pokud by se Sargent posunul na 32. pozici, odměna všem zmíněným by se mírně snížila, rozdíl dvaceti tisíc dolarů by to ale zcela jistě byl. Sargent tak v tomto případě litovat nemusí a v dalších turnajích, ať už v pozici amatéra, či profesionála, si na takové situace dá rozhodně pozor.